Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Τα 23 καλύτερα μαγαζιά για ψάρι στην Αθήνα

  ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ 

  Οι καλύτεροι ψήστες: Ο ιστορικός Δουράμπεης φημίζεται για το ψήσιμο των ψαριών του. Η μεγάλη σχάρα που δεσπόζει στην κουζίνα του δεν σβήνει ποτέ και από πάνω της περνούν τα καλύτερα ψάρια της ελληνικής θάλασσας.  
 Η Ωραία Νάξος Πλατεία Χριστοκοπίδου 1, Ψυρρή, 210 3218222 Σταθερή αξία. Κλασικοί ψαρομεζέδες, ούζο, νησιώτικη μουσική από το κασετόφωνο και περιβάλλον που σε πάει στις Κυκλάδες. Χταποδάκι ψητό, μικρό φρέσκο ψαράκι που βγαίνει από το τηγάνι καυτό, γαριδούλες αλλά και πολύ καλής ποιότητας λακέρδα. Τιμές χαλαρές που ταιριάζουν απόλυτα με το ύφος του μαγαζιού, που διατηρεί ανέπαφη τη φυσιογνωμία του, χωρίς τα τουριστικά κόλπα.  
 Ψάρωμα Σωκράτους 23, Χαλάνδρι, 210 6839348 Εδώ συνυπάρχουν η παλιά γειτονιά με την πολύβουη περιοχή του Χαλανδρίου, σε μια αυλή με γιασεμιά. Σπιτική κουζίνα και φιλόξενη εξυπηρέτηση. Ο Νίκος Γκίνης μαγειρεύει ελληνικούς μεζέδες με βάση το ψάρι. Τραγανά χειροποίητα πιτάκια με θαλασσινή γέμιση, μύδια αχνιστά, ψαρόσουπα αλλά και ολόφρεσκα μπαρμπούνια που μυρίζουν θάλασσα.  
 Κανάρια Κανάρη 119, Μοσχάτο, 210 9442119 Στα Κανάρια ο χρόνος έχει σταματήσει στο 1950, τότε δηλαδή που ξεκίνησε τη λειτουργία της αυτή η γνωστή ψαροταβέρνα. Το μενού επιμένει σταθερά: λίγα και καλά. Σαλάτα, ελιές, φέτα βαρελίσια και ψάρια φρέσκα, από τσιπούρα και σαργό μέχρι συναγρίδα, που έρχονται από τα κυκλαδονήσια. Εδώ, από το τηγάνι της κουζίνας βγαίνει η «βασίλισσα» γαρίδα του Πλαταμώνα.  
 Ο στόλος ο πολεμικός Εθν. Αντιστάσεως 29-31, Δραπετσώνα, 210 4632597 Σε κερδίζει με τον χώρο του, που αποπνέει αύρα περασμένων δεκαετιών, τη φιλοξενία και τους καλοφτιαγμένους νησιώτικους μεζέδες τους με τις πολύ προσιτές τιμές. Πάρε γεύση παραδοσιακή από το καλαμάρι στον φούρνο, όπως το φτιάχνουν στην Κίμωλο, τις σαρδέλες σχάρας πάνω σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού με δροσερή ψιλοκομμένη ντοματούλα, την αθερίνα που τρώγεται απνευστί και το εξαιρετικό γιουβέτσι θαλασσινών με σαφράν. 
  Η Στροφή Κώστα Βάρναλη 11 & Λ. Ειρήνης, Πέραμα, 210 4416456 Ο Λεωνίδας, όταν ξεμπάρκαρε, αποφάσισε να ρίξει άγκυρα στο Πέραμα και να σερβίρει ό,τι πιο φρέσκο βγάζει η θάλασσα. Αχινοσαλάτα σφηνάκι, «παπαγαλάκια» από τα νερά της Αίγινας που βγαίνουν «αφρός» από το τηγάνι, πετροσωλήνες στον ατμό, γαριδάκι συμιακό που τρώγεται σαν πασατέμπος και φούσκες «βόμβα ιωδίου».
   Λεωνίδας: το δικό μας Μ. Γερουλάνου 130, Αργυρούπολη, 210 9617901 Κλασική, απλή ψαροταβέρνα της γειτονιάς, που κρατάει χρόνια σταθερή την ποιότητα και το κοινό της. Το ψητό πλοκάμι χταποδιού έρχεται μαστιχωτό, τα χειροποίητα ντολμαδάκια ευωδιάζουν δυόσμο, το καλαμάρι βγαίνει όπως πρέπει από την πυρά, το ίδιο και τα φρέσκα ψάρια. 
  Μαργαρώ Μ. Xατζηκυριάκου 126, Πειραιάς, 210 4514226 Πολύ γνωστό ψαρομάγαζο του Πειραιά, που τώρα το τρέχει η τρίτη γενιά και διατηρεί με συνέπεια την τέχνη του καλού τηγανιού. Σταθερή η θέση του, σταθερή η ποιότητα και το μενού του, σταθερές και οι χαμηλές τιμές. Μπαρμπουνάκι φρέσκο, καλοτηγανισμένο. Σαλάτα χωριάτικη, γαρίδες ή καραβίδες και κρασί χύμα. Τόσο απλά, μέχρι που πέρασε και στις σελίδες των «New York Times». Θα φύγεις με γλυκιά γεύση από τον χαλβά Δραπετσώνας που σε τρατάρουν για την καλή χώνεψη.        Ψάριστον Καλαβρύτων 16, Ηράκλειο, 210 2850746 Μία από τις καλύτερες ψαροταβέρνες στην Αθήνα βρίσκεται σε ένα στενό δρομάκι στο Ηράκλειο. Μεζέδες ανατρεπτικοί διά χειρός Βασίλη Ακρίβου. Χταποδάκι μπουγιουρντί, μύδια ψημένα στη λαδόκολλα, ταραμάς τηγανητός αλλά και πετυχημένος τόνος σούσι. Το ψάρι με ντομάτα έρχεται ψημένο στο κεραμίδι. Εδώ η συνταγή είναι δοκιμασμένη και οι πιστοί συρρέουν για να τιμήσουν το καλό φαγητό.   
Θαλασσινός Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518 Ο Γιώργος αναζητά επίμονα το πιο φρέσκα ψάρια που βγάζουν τα καΐκια από την Πάρο. Η αυλή του είναι μια όαση. Μην παρασυρθείς από τα ορεκτικά που σου κλείνουν το μάτι, αν θες να αφήσεις χώρο και για καλό ψάρι. Ξεκίνα με home made λακέρδα, τσίρο και ταραμοσαλάτα για να συνοδέψεις το ουζάκι σου. Διάλεξε το φρέσκο ψάρι σου που θα ψηθεί ιδανικά στη σχάρα και συνόδευσέ το με μια σαλάτα αλμύρα. 
  Ιώδιο Λ. Αχιλλέως 119Β, Π. Φάληρο, 210 9884258 Μενού ψαγμένο, με ό,τι καλύτερο βγάζει ο ελληνικός βυθός. Μαρινάτο μπαρμπούνι με χυμό λεμονιού, κάππαρη και φρέσκο κρεμμυδάκι, καλαμαράκι με τραγανή υφή, κριθαρότο με πετροσωλήνες, φρέσκια ντομάτα, σκόρδο και θυμάρι αλλά και γαύρος πικάντικο σαγανάκι με κρεμμύδι, σέλινο και πιπεριά. Εντυπωσιακή είναι η οινική λίστα, με πολλές επιλογές από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. 
 Τραβόλτα Αγ. Παύλου 33 & Αρκαδίας, Μπουρνάζι, 210 5719222 Οι δίδυμοι Σπύρος και Βαγγέλης Λιακός, μετά το επιτυχημένο κρεατάδικό τους Base Grill, δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στους θαλασσινούς μεζέδες και τα πάνε εξίσου καλά. Τα πιάτα τους έχουν ένα άγγιγμα δημιουργικό. Παράδειγμα, η ντομάτα ξεφλουδισμένη και αρτυμένη με χόντρους κόκκους αλατιού. Η σημασία στη λεπτομέρεια φαίνεται και στα άλλα πιάτα τους, όπως η νόστιμη ταραμοσαλάτα, το χταπόδι με σαφράν και ξίδι ροδιού, η ψαρόσουπα, τα ωραία ψημένα καλαμάρια και οι μαστόρικα τηγανισμένες κουτσομούρες. 
  Σαρδελάκι Φοίβης 15, Γλυφάδα, 211 4021195 Γεύσεις ξεκάθαρες, καλοφτιαγμένες και τιμές που δεν φοβίζουν. Αχινοσαλάτα, ψητές γαριδούλες, άγρια χόρτα και ο καλύτερος φιλεταρισμένος τηγανητός γαύρος που έχεις φάει. Όσες φορές και να πας, θα φύγεις ενθουσιασμένος από το γλέντι των θαλασσινών γεύσεων που συνοδεύουν το τσίπουρο ή το ούζο.  
 Το αγκυροβόλι του Σωτήρη Ακτή Θεμιστοκλέους 324, Πειραιάς, 210 4511231 Ένα καλοστημένο εστιατόριο με θέα στον Σαρωνικό. Ο Νίκος Ροδίτης, με ρίζες από την Πάρο, τιμά τον τόπο του σερβίροντας ολόφρεσκα ψάρια, όλα μαγειρεμένα εξαιρετικά. Σκαθάρια, μπαρμπουνάκια, σαργοί, κυδώνια και γυαλιστερές, χταποδάκι στα κάρβουνα, εξαιρετική φρέσκια σουπιά και νοστιμότατες σαρδέλες θα συνοδεύσουν ιδανικά το ούζο σας.    Fishαλιδα Ναïάδων 2 & Αντήνορος, περιοχή Χίλτον, 210 7234551 Οικείος και ευχάριστος χώρος που προσφέρεται για ψαροφαγία. Λιαστό χταπόδι σχάρας, φρέσκα όστρακα και θαλασσινά, λακέρδα Θεσσαλονίκης, μικρά ψαράκια τηγανητά αλλά και σπαρταριστά ψάρια για τη σχάρα. Από δίπλα δροσερές σαλάτες και όσπρια με άποψη. 
  Αϊ Νικόλας Συγγρού 156, Ν. Κόσμος, 210 9232918 Η καθημερινή ψαριά από τα νερά του Αιγαίου συστήνεται από τον μαρμάρινο πάγκο. Αρχή με αχινούς και όστρακα, για τη συνέχεια ριζότο με μελάνι σουπιάς, μπαρμπούνια μαρινάτα και κακαβιά αληθινή. Το ελαιόλαδο, το θυμάρι, ο βασιλικός, η ζαφορά, το ακατέργαστο αλάτι, δίνουν τον τόνο στις θαλασσινές γεύσεις.  
 Μπουγιαμπές Ζησιμοπούλου 28, Παλαιό Φάληρο, 210 9419082 Εδώ μιλάμε για κουλτούρα και παράδοση στο ψάρι. Υπάρχει αγάπη αλλά και πολύχρονη εμπειρία, στοιχεία που «μετράνε» και φαίνονται στο τελικό αποτέλεσμα. Σταθερή αξία με φινέτσα. Στον μαρμάρινο πάγκο φιγουράρουν ψάρια και θαλασσινά  πάνω σε θρυμματισμένο πάγο. Αδίστακτα διαλέξτε ψάρι. Must η μασσαλιώτικη ψαρόσουπα στην οποία κολυμπούν χορταστικές γαρίδες, πετρόψαρα, σκορπίνες και ψαχνά σφυρίδας. Οι μυημένοι στην ψαροφαγία επιλέγουν με πάθος αυγοτάραχο και συκωτάκια σφυρίδας τηγανητά. Στο τέλος μπακλαβάς και παγωτό καϊμάκι.    Δουράμπεης Ακτή Δηλαβέρη 29, 210 4122092 Σταθερή επιλογή των απανταχού ψαροφάγων από το 1932, στην αρχή του Μικρολίμανου. Κλασική ψαροταβέρνα με εξαιρετικές και φρέσκες πρώτες ύλες. Ξεκινήστε με ολόφρεσκα κυδώνια και άλλα οστρακοειδή. Πολλοί τα θεωρούν τα καλύτερα της Αθήνας και θα συμφωνήσουμε. Η γαριδόσουπα, η τηγανητή καραβιδόψιχα που σερβίρεται με ροζ μαγιονέζα, το ψητό χταπόδι, η αχινοσαλάτα, τα ψητά χτένια με λαδολέμονο, είναι μόνο μερικά από τα εκλεκτά εδέσματα αυτού του εστιατορίου. Η πλούσια, δροσερή, πράσινη σαλάτα με πιπερίτσες τουρσί και ντομάτες ξεφλουδισμένες έχει γράψει ιστορία. Με διαφορά το καλύτερο ψήσιμο ψαριού στην Αθήνα. Για γλυκό θα δοκιμάσετε λουκουμάδες με παγωτό.   Οι μεζέδες: Όχι μόνο για τα μεγάλα ψάρια αλλά και για τους ψαρομεζέδες αξίζει να προτιμήσεις τα εστιατόρια που ειδικεύονται στο ψάρι.  
 Μαϊστράλι Aπόλλωνος 28, Λαιμός Bουλιαγμένης, 210 9671184-5 Ολάνθιστος κήπος με θέα τη θάλασσα στη Βουλιαγμένη. Ένα εστιατόριο προσηλωμένο εδώ και πολλά χρόνια στο φρέσκο ψάρι και στα φρούτα της θάλασσας. Μύδια τηγανητά με σκορδαλιά, ψαροκροκέτες με σφυρίδα και σος tartar, τηγανητό μαριδάκι και μπουγλαμάς, που είναι φιλέτο ψαριού με ντομάτα, δάφνη, λευκό κρασί και αρωματικά βότανα. 
  Milos Estiatorio Βασ. Σοφίας 46 (ξεν. Hilton Athens), 210 7244400 Το ελληνικό εστιατόριο που αγαπήθηκε διεθνώς για την απλότητα των πιάτων του και την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών του δεν διαφέρει στην Αθήνα. Εδώ, τον πρώτο λόγο έχουν οι άριστες πρώτες ύλες και ο σεβασμός στη μαγειρική τους. Λαχανικά και ψάρια όλο φρεσκάδα που συλλέγονται από κάθε πιθανή μεριά της Ελλάδας με τη βοήθεια μερικών από τους καλύτερους προμηθευτές που έχουμε στη χώρα. Κάθε επίσκεψη στο Milos και μια εμπειρία. Μια υπενθύμιση για το τι σημαίνει απλότητα και σπουδαίο φαγητό.  
 Παπαδάκης Βουκουρεστίου 47 & Φωκυλίδου, Κολωνάκι, 210 3608621 Το καλύτερο καραμελωμένο χταπόδι πάνω σε φωλιά τριμμένης τηγανητής πατάτας θα το φας από τα χέρια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου. Δημιουργική ψαροφαγία με νοστιμιά. Όστρακα, ψητές καραβίδες και χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια δίπλα σε γιουβέτσι με κωλοχτύπα και ριζότο θαλασσινών.  
 Βαρούλκο Πειραιώς 80, Κεραμεικός, 210 5228400 Σκηνικό καλοκαιρινό με θέα την Ακρόπολη. Ο Λευτέρης Λαζάρου δεν χρειάζεται συστάσεις. Στα χέρια του ακόμα και ένα ταπεινό ψάρι μεταμορφώνεται σε γκουρμέ απόλαυση. Μαγειρεύει με την καρδιά του. Είναι ευφάνταστος, ανανεώνει συχνά το μενού του με πιάτα-έκπληξη, κρατώντας ψηλά τον γευστικό πήχη. Σαλάτα χταπόδι με σελινόρριζα, παντζάρι και ρέβα, μπιφτεκάκια σφυρίδας με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας στον φούρνο και μπάρμπεκιου και σφυρίδα με παραπούλες (χόρτα) φρικασέ. Τα λόγια περιττεύουν για έναν από τους καλύτερους Έλληνες σεφ.  
 Παπαϊωάννου Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 210 4225059 Tα αριστοτεχνικά ψημένα φιλετάκια μπαρμπουνιών, που έρχονται ζουμερά και νόστιμα, έχοντας μόλις βγει από τη θάλασσα, δίνουν το στίγμα της ταυτότητας του Παπαϊωάννου, τώρα πλέον στον καινούργιο του χώρο με θέα τη θάλασσα. Τα αχνιστά μύδια, το ψητό χταποδάκι και οι ψητές σε χοντρό αλάτι καραβίδες θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας.  
 Matsuhisa Athens Restaurant Astir Palace Resort, Aπόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 210 8960510 Η κουζίνα του συνδυάζει πρωτότυπα τις πιο εκλεπτυσμένες τεχνικές και τις καλύτερες πρώτες ύλες της παραδοσιακής γιαπωνέζικης κουζίνας, με δημιουργικές επιρροές από τη δυτική, και κυρίως τη λατινοαμερικάνικη γευστική κουλτούρα. Ο ίδιος λέει για τη μαγειρική του: «Πάντα βάζω κάτι ξεχωριστό στο φαγητό μου, πέρα από τα υλικά και τις τεχνικές. Την καρδιά μου ή kokoro, όπως λέμε στην Ιαπωνία». Το αθηναϊκό Nobu δεν διαφέρει από αυτά του εξωτερικού. Διατηρεί την ίδια υψηλή ποιότητα και σερβίρει μερικά από τα πιο νόστιμα πιάτα με βάση το ψάρι που θα δοκιμάσετε ποτέ.   Στο Matsuhisa: To αθηναϊκό παρακλάδι της διεθνούς αλυσίδας σερβίρει αριστουργήματα που εκτελούνται με ακρίβεια από ειδικευόμενους σεφ. Τα υλικά που μπαίνουν στο πιάτο σας είναι πολύτιμα και ολόφρεσκα.   Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: