Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΔΣ/ΜΤΝ ΠΕΡΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ



Προς: Κον ΥΕΘΑ
           κ.κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο

Κοιν.: 1. Υπουργείο Εσωτερικών
               Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)
           2. Α/ΓΕΝ
               Αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη ΠΝ 

                                                                                                                          Αθήνα, 12 Οκτ. 2012


                                        ΑΝΑΦΟΡΑ
                (ΚΔΔ/σίας Ν. 2690/99 αρθ.27, Σύνταγμα αρθ.10 παρ.1)


Του Παναγιώτη Σταμάτη, Πλωτάρχη ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, κατοίκου Αθηνών, οδός Κομνηνών, αρ.48.

1.   Με το άρθρο 6, παρ. 1, του Ν. 2839/2000 (ΦΕΚ 196/Α’/2000)  «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις», διασφαλίσθηκε η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. καθώς επίσης και στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού. Πιο συγκεκριμένα, καθιερώθηκε η υποχρεωτική, κατ' ελάχιστο στο 1/3, συμμετοχή κάθε φύλου στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«1.α) Σε κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ ο αριθμός των οριζομένων από τη Διοίκηση μελών του κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των οριζομένων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εφόσον στην οικεία υπηρεσία υπηρετεί επαρκής αριθμός υπαλλήλων που συγκεντρώνει τις νόμιμες προϋποθέσεις για ορισμό και εφόσον τα μέλη που ορίζονται είναι πάνω από 1. 
Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. 
   β) Στις περιπτώσεις διορισμού ή υποδείξεως από το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ μελών διοικητικών συμβουλίων ή άλλων συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ ο αριθμός των διοριζομένων ή υποδεικνυομένων προσώπων κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των διοριζομένων ή υποδεικνυομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εφόσον τα μέλη που διορίζονται ή υποδεικνύονται είναι πάνω από 1. 
Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. 
Οι διατάξεις των περιπτώσεων α΄ και β΄ εφαρμόζονται στα υπηρεσιακά συμβούλια, στα διοικητικά συμβούλια και στα συλλογικά όργανα διοίκησης που συγκροτούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.»
                      (11 Σεπτεμβρίου 2000)


Σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν. 2839/2000 (ΦΕΚ Α 198) ένα από τα τακτικά και ένα από τα αναπληρωματικά μέλη πρέπει να είναι διαφορετικού φύλου.
2.    Σύμφωνα με τον ως άνω Νόμο το ΔΣ/ΜΤΝ, ΔΣ/ΕΚΟΕΜΝ, ΔΣ/ΕΛΟΑΝ, ΔΣ/ΑΟΟΑ και όσων άλλων ΝΠΔΔ υπάγονται στον Κον ΥΕΘΑ και εποπτεύονται από τους Αρχηγούς των Κλάδων, πρέπει να έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα στο εκάστοτε ΔΣ, γεγονός που μη νόμιμα δεν υφίσταται, και πιθανότατα οι  αποφάσεις των ΔΣ  να είναι ανίσχυρες και ακυρωτέες. 

3.    Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ν. 3883/10 στα διάφορα  Υπηρεσιακά Συμβούλια θέτοντας βαθμολογικούς περιορισμούς έχει επέλθει περιορισμός στα του εκ του Συντάγματος (αρθ. 4 παρ. 1&2 ) και του ανωτέρω νόμου δικαιώματα.

4.   Λόγω της επικείμενης τροποποίησης του  Ν. 3883/10 παρακαλώ όπως ληφθούν υπ’ όψη τα ανωτέρω.

Επειδή η παράλειψη των ανωτέρω έχει επιφέρει βλάβη σε προσωπικό μου έννομο συμφέρον.

Επειδή έχω έννομο προς τούτο συμφέρον και η παρούσα αναφορά είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.


                                            ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

                                                              ΖΗΤΩ


Να εξετασθεί η παρούσα κατεπειγόντως και αναληφθούν οι προσήκουσες νόμιμες ενέργειες προς αποκατάσταση της τρωθείσης νομιμότητας .

ΑΛΛΩΣ, ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΩ ότι θα προβώ σε κάθε απαραίτητη κατά τον Νόμο ενέργεια προς προστασία των εννόμων δικαιωμάτων και συμφερόντων μου.



                                                                                       Ο αναφέρων

                                                                      Πλωτάρχης ε.α  Πάνος Σταμάτης ΠΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: