Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Καταγγελίες δικαστών για νέο παραδικαστικό κύκλωμα

Καταγγελίες δικαστών για νέο παραδικαστικό κύκλωμα

Σε απίστευτες καταγγελίες από δικαστές για χρηματισμούς, άνωθεν παρεμβάσεις και αυθαιρεσίες συναδέλφων τους, αναφέρεται δημοσίευμα του Βήματος, που δίνει στοιχεία για τον  "άγνωστο φάκελο" του νέου παραδικαστικού κυκλώματος.

Στο εντυπωσιακό απόσπασμα από το υπόμνημα που κατέθεσε πρόεδρος δικαστηρίου στον αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο που ερεύνησε διεξοδικά την υπόθεση δράσης του νέου παραδικαστικού κυκλώματος, αναφέρεται:
«Διαφαινόταν μια περίεργη καθοδήγηση στη δίκη. Είχα χρέος να μην επιτρέψω στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον εισαγγελέα της έδρας να μου υποδεικνύουν, να με κατευθύνουν και να μου διαφεντεύουν το δικαστήριο».

Στο έγγραφό του που παρουσιάζει «Το Βήμα» ο ανώτερος δικαστικός λειτουργός μιλάει χωρίς περιστροφές για παρεμβάσεις στο έργο του, δείγμα της προβληματικής λειτουργίας της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Την ίδια ώρα άλλοι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί που κλήθηκαν να καταθέσουν για την ίδια υπόθεση μίλησαν για «περίεργους αυτοσχεδιασμούς συναδέλφων τους και για ενέργειες που προσβάλλουν το κύρος της Δικαιοσύνης». Νομικοί μιλούν για πρωτοφανείς αναφορές δικαστών και μάλιστα όχι σε χαμηλό ή περιφερειακό επίπεδο αλλά στην ανώτερη δικαστική κλίμακα.

Ανάμεσα στα άλλα η έρευνα του κ. Ντογιάκου και του ειδικού ανακριτή - προέδρου Εφετών κ. Νικήτα Χριστόπουλου εστιάστηκε στην απόφαση που εξέδωσε το 2010 το Γ' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σχετικά με υπόθεση ξεπλύματος χρήματος με κατηγορούμενο έναν δικηγόρο και πρώην βουλευτή και τον παράλληλο χρηματισμό δικαστικού λειτουργού. Σε εκείνη τη δίκη ο πρώην βουλευτής είχε απαλλαγεί αλλά καταδικάστηκε σε πολυετή κάθειρξη σε νεότερη διαδικασία ύστερα από εισαγγελική αναίρεση. Για την απόφαση του 2010 ελέγχθηκαν ο πρόεδρος και οι άλλοι δικαστές της σύνθεσης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο πρόεδρος του συγκεκριμένου δικαστηρίου στο υπόμνημά του στον κ. Ντογιάκο αναφέρθηκε σε «άνωθεν παρεμβάσεις» και στη συνέχεια στράφηκε εναντίον του εισαγγελέα της έδρας (την τελευταία τριετία ο συγκεκριμένος λειτουργός ασχολήθηκε με τη διερεύνηση οικονομικών σκανδάλων), όπου ανάμεσα στα άλλα ανέφερε: «Στη διάρκεια της δίκης ακολούθησαν αιτήσεις εξαίρεσης κατά περίεργο τρόπο μόνο εναντίον των τριών δικαστών και όχι κατά του συγκεκριμένου εισαγγελέα. Εγώ αδυνατώ να πιστέψω ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έπραξε κάτι τέτοιο αλλά τίθεται το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να έκανε τέτοια πράγματα μόνος του, χωρίς τη γνώμη του προϊσταμένου του; Για μένα δήλωσε αποχή, για τον εαυτό του που ειπώθηκαν αυτά τα πράγματα γιατί δεν δήλωσε αποχή; Μήπως από πίσω του ήταν κάποιος κουμανταδόρος;».

Εντυπωσιακές είναι και οι αναφορές ενός άλλου δικαστή, μέλους του ίδιου δικαστηρίου, ο οποίος με τη σειρά του - σε κατάθεση που έδωσε τον Απρίλιο του 2013 - στράφηκε εναντίον του προαναφερόμενου προέδρου του δικαστηρίου και μιλάει, εκτός των άλλων, για την απαγγελία της απόφασης για τη δίκη του πρώην βουλευτή. Οπως, λοιπόν, κατέθεσε ο συγκεκριμένος δικαστής, «ο προεδρεύων δεν εκφώνησε σκεπτικό και όσα είχαμε συμφωνήσει αναφορικά με την αθώωση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου αλλά αυτοσχεδιάζοντας (...) ο ίδιος κατά την απαγγελία της αποφάσεως ανέπτυξε δικής του εμπνεύσεως επιχειρηματολογία την οποία δεν ενθυμούμαι, αναφέροντας και διάφορα εγκωμιαστικά σχόλια για τον αθωωθέντα κατηγορούμενο. Οταν κατεβήκαμε από την έδρα ρώτησα σχετικά τον πρόεδρο και μου απάντησε ότι έτσι κάνει πάντα αυτός και ότι αυτοσχεδίαζε, όπως συνήθιζε πάντα να αυτοσχεδιάζει...».

Εξίσου εκπληκτικά είναι όσα μνημονεύει ο ίδιος δικαστής για τον πρόεδρο του ίδιου δικαστηρίου, όταν ο τελευταίος δέχθηκε λεκτική επίθεση από έναν άλλον κατηγορούμενο για τον οποίο εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε δώσει 600.000 ευρώ για τον χρηματισμό του προέδρου.

Ο δικαστής λοιπόν ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι «η συμπεριφορά του καταδικασθέντος κατηγορουμένου ήταν πειστική! Εδινε την εντύπωση αγανακτισμένου ανθρώπου ο οποίος θεωρούσε ότι είχε αδικηθεί από τον πρόεδρο. Ο δε τελευταίος από προεδρεύων δικαστηρίου που δίκαζε υπόθεση παραδικαστικού έδωσε την εντύπωση απολογουμένου, εμπλεκομένου σε παραδικαστικό. Κατεβήκαμε σοκαρισμένοι από την έδρα…».

πηγή: To Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: