Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΝΟΜΟΣ 3869/10 - Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη)

ΝΟΜΟΣ 3869/10 - Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά (Νόμος Κατσέλη)


υπερχρεωμένα νοικοκυριά

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΛΛΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥΣ
Ο Νόμος 3869/10 (γνωστός ως Νόμος Κατσέλη για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά), όπως εφαρμόζεται σήμερα και μετά την τροποποίηση του με τον ν. 4161/13 (Μέρος Β'), απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλές από δάνεια (στεγαστικά - καταναλωτικά) ή/και πιστωτικές κάρτες, είτε ως οφειλέτες είτε ως εγγυητές, και έχουν περιέλθει χωρίς δόλο, σε μερική ή πλήρη αδυναμία πληρωμών.
Προκειμένου ο οφειλέτης να μπορεί να ενταχθεί στο Νόμο, θα πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο, χωρίς τρέχουσα εμπορική δραστηριότητα και πτωχευτική ικανότητα. Τονίζεται ότι έμποροι θεωρούνται όσοι μετέρχονται εμπορικές πράξεις και έχουν πτωχευτική ικανότητα, σύμφωνα με τις ειδικότερες διακρίσεις του Νόμου.
Ο οφειλέτης που προσφεύγει στο Νόμο Κατσέλη για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά, επιδιώκει με την υποβολή Αίτησης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο, τη ρύθμιση του συνόλου των οφειλών του προς τους πιστωτές του (Τράπεζες), συμπεριλαμβανωμένων των ΟΕΚ και Ταμείου Παρακαταθηκών καιΔανείων. Εξαιρούνται οφειλές προς Τρίτους (πχ. προμηθευτές), Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΤΑ κτλ.
Οι οφειλές από τα πιστωτικά ιδρύματα που μπορούν να ρυθμιστούν είναι όλες όσες προέρχονται από δάνεια (στεγαστικά - καταναλωτικά) / κάρτες που έχουν ληφθεί σε διάστημα μεγαλύτερο του έτους από την κατάθεση της Αίτησης στο Ειρηνοδικείο. Τονίζεται οτι σε περίπτωση χρήσης πιστωτικής κάρτας εντός τος έτους, θεωρείται οτι πραγματοποιήθηκε αναχρηματοδότηση και η οφειλή αυτή δεν μπορεί να ρυθμιστεί στα πλαίσια του ν. 3869/10 για τα Υπερχρεωμένα Νοικουριά, εκτός αν το Ειρηνοδικείοκρίνει διαφορετικά. Θα πρέπει ο οφειλέτης να περιέλθει αποδεδειγμένα, σε μερική ή πλήρη αδυναμία πληρωμών. Ωστόσο, διευκρινίζεται πως δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές για το σύνολο των δανείων, αρκεί έστω μία για να μπορεί κανείς να προσφύγει στο Νόμο.
Η ρύθμιση οφειλών δύναται να είναι από 3 - 5 έτη και τα ποσά που θα καταβάλλονται για κάθε οφειλή ορίζονται από το Ειρηνοδικείο, με κριτήριο την υφιστάμενη εργασιακή και οικογενειακή κατάσταση, ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα του οφειλέτη, τα έξοδα διαβίωσής του, τη περιουσία του και την κατάσταση της υγείας του.
Σημαντικό πλεονέκτημα του ν. 3869/10 για τα Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά είναι το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να προστατεύσει (εξαιρέσει) από την εκποίηση την μοναδική ή κύρια κατοικία του. Αυτό επιτυγχάνεται, αρχικά και μέχρι την εκδίκαση, μέσω των ασφαλιστικών μέτρων που θα χορηγηθούν από το Ειρηνοδικείο. Μετά την επιτυχή ρύθμιση των οφειλών και της τήρησης των όρων αυτής, η προστασία του ακινήτου εξασφαλίζεται μέσω μηνιαίων καταβολών, και για διάρκεια έως 35 ετών, και το τελικό ποσό αποπληρωμής, δε θα ξεπερνά το 80% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα εξαιρεθεί/προστατευτεί, πάντοτε σε συνάρτηση με το ύψος των απαιτήσεων.
Τα βασικά στάδια που ακολουθούνται για την ένταξη στο Νόμο 3869/10 για τα ΥπερχρεωμέναΝοικοκυριά, είναι τα ακόλουθα:
1. Αίτηση και λήψη βεβαιώσεων οφειλών από τους πιστωτές
2. Συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται για σύνατξη της Αίτησης και της κατάθεσης στο Ειρηνοδικείο
3. Δημιουργία πλάνου και σύνταξη Αίτησης με αποτύπωση όλων των οφειλών , των οικονομικών και μη, στοιχείων του οφειλέτη, του ιστορικού υπερχρέωσης, και την πρόταση προδικαστικού συμβιβασμού
4. Κατάθεση Αίτησης και του πλήρους φακέλου στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο (του τόπου κατοικίας/διαμονής)
5. Με την κατάθεση, ορίζονται οι ημερομηνίες:
α. επικύρωσης του προδικαστικού συμβιβασμού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου και του ποσού που θα καταβάλλεται μέχρι την εκδίκαση. Κατά τη μέρα επικύρωσης, εκδικάζονται και τα ασφαλιστικά μέτρα, σε περίπτωση ύπαρξης ακινήτου.
β.της δικασίμου συζήτησης της Αιτήσεως.
6. Κοινοποήση της Αίτησης στο σύνολο των πιστωτών και τυχόν εγγυητών/συνοφειλετών
7. Παράσταση στο Ειρηνοδικείο για την επικύρωση και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων (σε διάστημα 2 μηνών περίπου από την ημέρα κατάθεσης)
8. Λήψη απόφασης ασφαλιστικών/ήτοι προσωρινής διαταγής και κοινοποίησης της σε πιστωτές και τυχόν εγγυητές/συνοφειλέτες
9. Παράσταση στο Ειρηνοδικείο για την εκδίκαση της αναπροσαρμοσμένης στα τρέχοντα δεδομένα, Αίτησης.
10. Λήψη απόφασης για την οριστική ένταξη στο Νόμο, των όρων ρύθμισης των οφειλών, καθώς και των καταβολών για τυχόν προστασία ακινήτου.
11. Κοινοποίηση της Απόφασης σε πιστωτές και τυχόν εγγυητές/συνοφειλέτες

Δεν υπάρχουν σχόλια: