Είχε άδικο η Κλυταιμνήστρα που δολοφόνησε τον άντρα της Αγαμέμνονα;
10 Ιουλ 13| Γιώργος Σμυρνής0
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές γυναίκες- αράχνη, γυναίκες- δηλητήριο και άλλα τέτοια είναι η Κλυταιμνήστρα της μυθολογίας και της λογοτεχνίας. Η Βασίλισσα των Μυκηνών, ως γνωστόν, ενώ ο άντρας της Αγαμέμνονας πολεμούσε 10 χρόνια στην Τροία, βρήκε εραστή τον εχθρό του συζύγου της Αίγισθο. Και όταν ο Αγαμέμνονας γύρισε μαζί με την σκλάβα ερωμένη του Κασσάνδρα στο παλάτι του, στις Μυκήνες, η καλή του σύζυγος τον έβαλε σε μπανιέρα, για να τον περιποιηθεί και εκεί τον έσφαξε.
Σύμφωνα με την τραγωδία Αγαμέμνονας του Αισχύλου, το κίνητρο που τροφοδοτεί την φονική λύσσα της Κλυταιμνήστρας είναι το γεγονός ότι ο άντρας της αποφάσισε να θυσιάσει την κόρη τους Ιφιγένεια, για να φυσήξει ούριος άνεμος και να πλεύσουν τα καράβια στην Τροία, να την καταλάβουν, να την πνίξουν στο αίμα και έτσι να ξεπλύνουν την ντροπή της αρπαγής της ωραίας Ελένης. (Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ωραία Ελένη είναι αδερφή της Κλυταιμνήστρας. Και ο άντρας της ωραίας Ελένης, ο Μενέλαος, αδερφός του Αγαμέμνονα.)
Βέβαια, σύμφωνα με την Ιφιγένεια εν Ταύροις, η Ιφιγένεια ποτέ δεν σφάχτηκε. Η Θεά Άρτεμις, που είχε ζητήσει αυτήν την ανθρωποθυσία, την συμπόνεσε και την πήρε μαζί της στο νησί των Ταύρων, ενώ την θέση της πήρε ένα ελάφι. Για έναν περίεργο λόγο, η αλλαγή αυτή δεν έγινε αντιληπτή από κανέναν και έτσι η Κλυταιμνήστρα είχε πάντα την εντύπωση πως η κόρη της θυσιάστηκε. Τώρα πώς μπορείς να μπερδέψεις μια κοπέλα με ένα ελάφι, είναι ένα δυσεπίλυτο ζήτημα. Κάποιοι μύθοι, προσπαθώντας να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, υποστηρίζουν ότι οι Αχαιοί, μην μπορώντας να δουν να θυσιάζεται ένα μικρό κορίτσι, έστρεψαν αλλού το βλέμμα και δεν είδαν την αντικατάσταση.
Ο λόγος λοιπόν που η Κλυταιμνήστρα οργάνωσε την δολοφονία του άντρα της είναι η θυσία της Ιφιγένειας. Βάρυνε όμως και το γεγονός ότι ο Αγαμέμνοναςκουβάλησε στο παλάτι την σκλάβα-ερωμένη του Κασσάνδρα (πριγκίπισσα της Τροίας που έγινε δούλα του Αγαμέμνονα όταν η Τροία κυριεύθηκε).
Από την πλευρά του ο Αίγισθος ήθελε να εκδικηθεί την τρομερή μεταχείρηση του πατέρα του Θυέστη από τον πατέρα του Αγαμέμνονα Ατρέα.
Θυέστης και Ατρέας ήταν αδέρφια και τσακώθηκαν για τα κληρονομικά του θρόνου των Μυκηνών. Η γυναίκα του Ατρέα τον απάτησε με τον άδερφό του Θυέστη και έκανε και γιους μαζί του. Μάλιστα, συνωμότησαν για να κλέψουν τον θρόνο από τον Ατρέα. Όταν ο Ατρέας αντιλήφθηκε την απάτη και την απιστία, σκότωσε τους γιους του Θυέστη και τον κάλεσε σε γεύμα. Εκεί τον τάισε με το κρέας των παιδιών του. Αυτή την φρικτή πράξη εκδικήθηκε ο Αίγισθος, δολοφονώντας τον Αγαμέμνονα, γιο του Ατρέα.
Αυτοί είναι οι λόγοι της εκδίκησης του παράνομου ζευγαριού προς τον Αγαμέμνονα. Όμως ο Ευριπίδης στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι δίνει κι άλλον έναν λόγο στην Κλυταιμνήστρα, για να σκοτώσει τον άντρα της. Όπως διηγείται σε κάποια στιγμή του έργου, ο πρώτος άντρας της ήταν ο Τάνταλος, Βασιλιάς της Πίσας, με τον οποίο Κλυταιμνήστρα είχε ένα μωρό. Ο Αγαμέμνονας σκότωσε τον Τάνταλο, αλλά και το μωρό της Κλυταιμνήστρας μαζί του. Και στην συνέχεια, βίασε την Κλυταιμνήστρα και την ανάγκασε να τον παντρευτεί.
Παρ' όλ' αυτά τα φρικτά εγκληματα,η Κλυταιμνήστρα ήταν μια σωστή σύζυγος για τον Αγαμέμνονα, μέχρι που αποφάσισε να θυσιάσει και την κόρη της Ιφιγένεια. Τότε, είπε, να μου σκοτώσει τον άντρα και δύο από τα παιδιά μου- το ένα μάλιστα και δικό του; Πάει πολύ. Και η εκδίκησή της ήταν ανελέητη.
Με όλα αυτά βλέπουμε ότι η Κλυταιμνήστρα του είχε πολλά μαζεμένα του Αγαμέμνονα. Αλλά επίσης διαπιστώνουμε ότι η αρχαία ελληνική μυθολογία ήταν πάρα πολύ άγρια- τόσο άγρια που και το Game of Thrones μπροστά της μοιάζει με παραμύθι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου