Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Δίκη Διαζυγίου και αμετάκλητη απόφαση επί αυτής

Δίκη Διαζυγίου και αμετάκλητη απόφαση επί αυτής

Το διαζύγιο απαγγέλλεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.  Όταν πρόκειται για συναινετικό διαζύγιο η διαδικασία που ακολουθείται είναι αυτή της εκούσιας δικαιοδοσίας στο αρμόδιο τοπικά Μονομελές Πρωτοδικείο ενώ με την ειδική διαδικασία των άρθρων 592 έως 613 ΚΠολΔ εκδικάζεται το διαζύγιο κατ’ αντιδικία στο αρμόδιο τοπικά Πολυμελές Πρωτοδικείο. 
     Πολλά δικαιώματα που πηγάζουν από τις γαμικές διαφορές καθιστούν απαραίτητο να γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία που επέρχεται το αμετάκλητο σε δίκη διαζυγίου, όπως ενδεικτικά η διατροφή μεταξύ των συζύγων κατά την διακοπή της συμβίωσης ( 1391 ΑΚ) σε αντιδιαστολή με την διατροφή μετά την έκδοση του διαζυγίου (1442 ΑΚ), η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα (1400 ΑΚ).
   Α. Για να καταστεί αμετάκλητη απόφαση Πρωτοδικείου που εκδόθηκε ερήμην (οριστική), πρέπει πρώτα να γίνει τελεσίδικη δηλαδή να παρέλθει η προθεσμία της ανακοπής ερημοδικίας και της έφεσης. Επομένως από την επίδοση της απόφασης  η προθεσμία της ανακοπής ερημοδικίας είναι δεκαπέντε μέρες (503 ΚΠολΔ), ενώ η προθεσμία της έφεσης είναι τριάντα μέρες (518 ΚΠολΔ). Με δεδομένο ότι προθεσμία ανακοπής ερημοδικίας και έφεσης συμπίπτουν {εφόσον επιδοθεί η απόφαση} τότε η απόφαση του πρωτοδικείου καθίσταται τελεσίδικη μετά την προθεσμία 30 ημερών από επίδοση. Τα παραπάνω ισχύουν σε περίπτωση γνωστής διαμονής στην Ελλάδα, ενώ σε περίπτωση άγνωστης διαμονής ή διαμονής στο εξωτερικό οι προθεσμίες τροποποιούνται ανάλογα. 
    Μετά το πέρας των 30 ημερών, η απόφαση είναι πλέον τελεσίδικη και έτσι αρχίζει η προθεσμία της αναίρεσης και της αναψηλάφησης, οι οποίες και πάλι συμπίπτουν. Η προθεσμία αναψηλάφησης ειδικά στις γαμικές διαφορές είναι έξι μήνες και αρχίζει από την επίδοση της απόφασης σύμφωνα με το άρθρο 605 του ΚΠολΔ, ενώ η ενώ η προθεσμία της αναίρεσης είναι τριάντα μέρες (564 ΚΠολΔ), σε περίπτωση επίδοσης της απόφασης και εφόσον πρόκειται για γνωστή διαμονή στην Ελλάδα, αλλιώς οι προθεσμίες τροποποιούνται ανάλογα.
     Άρα αμετάκλητη καθίσταται η απόφαση πρωτοδικείου μετά την επίδοση της ως εξής: 30 ημέρες ( ανακοπή ερημοδικίας και έφεση) και 6 μήνες ( αναίρεση και αναψηλάφηση)
  Τα παραπάνω ισχύουν εφόσον η απόφαση που έχει εκδοθεί ερήμην κοινοποιηθεί διότι επί ερήμην απόφασης η προθεσμία αρχίζει από την επίδοση και η έφεση συντρέχει με προθεσμία ανακοπής ακόμα και σε δίκη διαζυγίου.
    Είναι γνωστό ότι η προθεσμία της έφεσης διακρίνεται σε γνήσια που αρχίζει από την επίδοση και σε καταχρηστική που αρχίζει από την δημοσίευση και είναι τρία χρόνια. Συχνά γίνεται το λάθος και θεωρείται ότι μέσα στην τριετία, ακόμα και αν δεν επιδοθεί η απόφαση, καθίσταται τελεσίδικη. Έχω την άποψη ότι μετά το πέρας τριετίας από την δημοσίευση, παρέρχεται μόνον η προθεσμία της έφεσης και σε καμιά περίπτωση της ανακοπής ερημοδικίας διότι το άρθρο 503 ΚΠολΔ, ορίζει ρητά ότι η προθεσμία της ανακοπής αρχίζει από την επίδοση της απόφασης. Η προθεσμία της ανακοπής ερημοδικίας δεν διακρίνεται σε γνήσια (από επίδοση) και σε καταχρηστική (από δημοσίευση), όπως στα υπόλοιπα ένδικα μέσα.
     Σύμφωνα με το 503 ΚΠολΔ,  δεν αρχίζει η προθεσμία της ανακοπής ερημοδικίας αν η απόφαση δεν επιδοθεί εγκύρως. Επομένως πιστεύω ότι στην ερήμην αποφάσεις δεν επέρχεται αμετάκλητο χωρίς επίδοση.
     Αντίθετα αμετάκλητη καθίσταται η απόφαση πρωτοδικείου που έχει εκδοθεί κατά αντιμωλία, χωρίς να απαιτείται κοινοποίηση  ως εξής: τρία χρόνια (έφεση) και τρία χρόνια (αναίρεση και αναψηλάφηση).
Β. Για να καταστεί αμετάκλητη απόφαση Εφετείου που εκδόθηκε ερήμην, πρέπει να επιδοθεί σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, διότι αλλιώς δεν επέρχεται το αμετάκλητο, ενώ για να καταστεί αμετάκλητη απόφαση Εφετείου που εκδόθηκε κατ’ αντιμωλία σε περίπτωση επίδοσης απαιτούνται 6 μήνες ενώ σε περίπτωση που δεν κοινοποιηθεί τρία χρόνια με δεδομένο ότι και η προθεσμία αναψηλάφησης και αναίρεσης συμπίπτουν είτε από επίδοση είτε από δημοσίευση.  
      Τέλος κατά τον υπολογισμό των προθεσμιών πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη το άρθρο 147 του ΚΠολΔ που ορίζει ότι το διάστημα από 1 έως 31 Αυγούστου δεν υπολογίζεται στις προθεσμίες των 503,518 παρ. 1, 545 παρ. 1 και 2, 564 παρ. 1 και 2 ΚΠολΔ. Επομένως κατά τον υπολογισμό σε περίπτωση προθεσμιών ανακοπής ερημοδικίας και γνήσιων προθεσμιών (από επίδοση) έφεσης, αναίρεσης και αναψηλάφησης εφόσον μεσολαβεί Αύγουστος, ο μήνας αυτός δεν υπολογίζεται, ενώ σε περίπτωση των καταχρηστικών προθεσμιών (από δημοσίευση) έφεσης, αναίρεσης και αναψηλάφησης υπολογίζεται διότι το άρθρο 147 του ΚπολΔ δεν παραπέμπει στις αντίστοιχες παραγράφους των άρθρων 518 παρ. 2, 545 παρ. 5, 564 παρ. 3 ΚΠολΔ  και έτσι δεν αναστέλλεται η τριετής προθεσμία τον μήνα Αύγουστο.
Ναταλία Γρέβια
Δικηγόρος
Κοσμά Αιτωλού 18
2681028961
6979-330820
Άρτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: