Το εγγενές πρόβλημα της Δικαιοσύνης μας δεν είναι η άνιση κατανομή βάρους (αν και θα μπορούσε να υποστηριχθεί και αυτό) αλλά οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της.
Το πρόβλημα αυτό, το γνωρίζουμε όλοι, το φωνάζουμε όλοι, αλλά η Θέμις δεν είναι μόνο τυφλή, είναι προφανώς και κουφή ... θεόκουφη ...
Και αντί να δοθεί λύση σε αυτό, τι πιο απλό από το να δουλέψουν τα Δικαστήρια υπερωρίες για όσο διάστημα χρειαστεί, αν όχι για τις υποθέσεις που εκκρεμούν, τουλάχιστον για αυτές που ζητούν αναβολή, έτσι ώστε η αναβολή να είναι 24 ωρών (αν πχ λείπει ο Δικηγόρος που "δικάζει αλλού") μέχρι 60 ημερών που καλύπτει κάθε περίπτωση.
Αλλά όχι; Αυτά δεν γίνονται (στο Ελλαδιστάν). Εδώ βρίσκουμε καλύτερες λύσεις. Αναφέρω μερικές:
- Κόβουμε τις Εφέσεις από πλευράς μηνυτού.
- Περιορίζουμε τους μαρτυρες στα Αστικά Δικαστήρια, σε 1+1 μόνο (λες και ένας τα γνωρίζει όλα ή λες και από εκεί προέρχεται η καθυστέρηση και όχι από το ότι και η καθαρογραφή ακόμη διαρκεί μήνες).
- Ανεχόμαστε να δικάζει (στην ουσία) ένας μόνος Δικαστής μία υπόθεση Πολυμελούς.
- Περιορίζουμε με διάφορους τρόπους τις μηνύσεις, δηλα΄δη το δικαίωμα του πολίτη να αναζητήσει το δίκιο του.
- Περιορίζουμε τον αριθμό αναβολών, λες και αποκλείεται κάποιος να έχει πραγματικούς λόγους.
- Καταδικάζουμε ελλείψει στοιχείων, για να μην παραγραφεί το αδίκημα και ας τα βρει ο ταλαίπωρος στο Εφετείο.
- Εχουμε ποινές μη εφέσιμες, "βολέψου με 30 μέρες και μη μας απασχολείς άλλο γιατί θα σου κοστίσει περισσότερο"
Και επειδή αυτά και άλλα πολλά δεν φτάνουν, φτάνουμε στην καταπάτηση κάθε βασικής έννοιας δικαίου, περιορίζοντας το δικαίωμα στην Έφεση.
Τα φορολογικά λέει, θα δικάζονται μία κι έξω, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό. Γιατί; Για να μην αργούν; Δηλαδή οι πιο καλοπληρωμένοι Έλληνες ΔΥ δεν μπορούν να εργαστούν γρηγορότερα; Πρέπει στο Διοικητικό να περιμένεις χρόνια για να εκδικαστεί η υπόθεση και χρόνια για να βγει η απόφαση;
Το παραπάνω είνι ένα μόνο περάδειγμα των αλλαγών που θέλουν να κάνουν για να "λυθεί" το πρόβλημα της ταχύτητας απονομής Δικαιοσύνης. Με αφορμή τον Άκη, διάβαζα και ότι θέλουν να προχωρούν σε δήμευση, προτού τελεσιδικήσει η απόφαση; Γιατί; Δεν γίνεται να τελεσιδικήσει σε σύντομο διάστημα; Και στο διάτημα αυτό να μην λεηλατηθεί το όποιο ακίνητο; Μόνο στις ΗΠΑ και τη Γερμανία μπορεί να γίνει αυτό;
Η διαφορά της Δικαιοσύνης μας από αυτή των Μουσουλμανικών Ιερο-δικαστηρίων (αλλιώς λέγεται αλλά δεν μου έρχεται η λέξη), είναι ακριβώς εκεί: Στο ότι σε εμάς υπάρχει και 2ος βαθμός (έφεση) και σε ένα βαθμό και 3ος (αναίρεση).
Και στο ότι οι Έλληνες Νομικοί γνωρίζουν την παροιμία που λέει:
"Αν σε γ@μήσει ο Κατής, πού θα πας να δικαστείς;"
Θα φτάσουμε να κάνουμε τους Δικαστές Κατήδες;
Το να δουλέψουν περισσότερο, αποδοτικότερα και ταχύτερα, έχει αποκλειστεί;
Ή μήπως μας περιορίζουν τα ωράρια των Γραμματέων; Αν είναι εκεί το πρόβλημα ας αυξήσουμε τους Γραμματείς ή ας κρατήσουμε όσους θέλουν να δουλέψουν περισσότερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου