Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Δείτε τι αναφέρει η Μαργαρίτα Παπανδρέου στις αγωγές της


Δείτε τι αναφέρει η Μαργαρίτα Παπανδρέου στις αγωγές της

Πολιτική
«Η οικογένεια Παπανδρέου έδωσε σημαντικούς και δύσκολους αγώνες για την δημοκρατία στην Ελλάδα. Και είναι γνωστό ότι η οικογένεια αυτή ουδέποτε πλούτισε από την πολιτική», αναφέρει η Μαργαρίτα Παπανδρέου στις αγωγές που κατέθεσε κατά τριών εφημερίδων και στελεχών του ΣΔΟΕ για δημοσιεύματα που αφορούσαν στην εμπλοκή του ονόματός της στη λίστα «Λαγκάρντ» και στον λογαριασμό των 550 εκατ. δολαρίων.
Η κυρία Παπανδρέου ζητά αποζημίωση 200.000 ευρώ από κάθε εναγόμενο και προσωποκράτηση 6 μηνών για τους τρεις εκδότες των εφημερίδων.
Συγκεκριμένα, η Μαργαρίτα Παπανδρέου στρέφεται νομικά εναντίον:
Του Στυλιανού Στασινόπουλου, Ειδικού Γραμματέα ΣΔΟΕ, του Ευαγγέλου Καραμάνου Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ και του Νικολάου Λέκκα, Διευθυντή Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Ελέγχου Κ.Υ. ΣΔΟΕ. Του «ΔΟΛ», του Σταύρου Ψυχάρη, εκδότη της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» και της Ιωάννας Παπαδάκου, δημοσιογράφου της εφημερίδας. Της εταιρείας που εκδίδει το Πρώτο Θέμα, του Θέμου Αναστασιάδη, εκδότη της εφημερίδας και των Χρήστου Μπόκα και Γεωργίου Δημητρομανωλάκη, δημοσιογράφων της εφημερίδας. Της εταιρείας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε.», του Ιωάννη Φιλιππάκη, εκδότη της εφημερίδας «δημοκρατία» και «κυριακάτικη δημοκρατία» του Ανδρέα Καψαμπέλη, διευθυντή σύνταξης των εφημερίδων και του Γ. Λυκουρέντζου, δημοσιογράφου των δύο εφημερίδων.
Τι υποστηρίζει στις αγωγές της
Τη σύσκεψη του ΣΔΟΕ στις 2/10/2012 στην οποία ο κ. Λέκκας φέρεται να έχει δηλώσει πως "άκουσε" ότι δικαιούχος του λογαριασμού των 550 εκατομμυρίων στη λίστα Lagarde είναι η κα Μαργαρίτα Παπανδρέου. Την κατάθεση του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Στασινόπουλου, στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη – Μουζακίτη, στις 3/10/3012 όπου ο κ. Στασινόπουλος καταθέτει το τι είπε ο κ. Λέκκας στη σύσκεψη του ΣΔΟΕ ότι είχε "ακούσει". Την παρόμοια κατάθεση του κ. Καραμάνου. Την απουσία οποιασδήποτε σχετικής αναφοράς στην κατάθεση του κ. Λέκκα στους Οικονομικούς Εισαγγελείς ότι είχε αναφερθεί σε οποιοδήποτε όνομα στη σύσκεψη. Τα γνωστά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων "ΒΗΜΑ της Κυριακής" και "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" στις 2/12/2012 με τα δημοσιεύματα που την παρουσίαζαν ως εμπλεκόμενη στη λίστα Λαγκαρντ και δικαιούχο της μεγαλύτερης κατάθεσης των 550 εκατομυρίων δολαρίων. Τα δημοσιεύματα των εφημερίδων "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" και "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της Κυριακής" στις 10 και 12/2/2013 που επαναλαμβάνουν το μύθο εμπλοκής της Μαργαρίτας Παπανδρέου στη λίστα, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις.
Μετά το σάλο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα στις 2/12/2012, η κα Μαργαρίτα Παπανδρέου υπενθυμίζει ότι υπέβαλε αίτηση προς τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Πεπόνη και έλαβε νόμιμα αντίγραφα των καταθέσεών των κ.Στασινόπουλου, κ. Καραμάνου και κ. Λέκκα. Από τα αντίγραφα των καταθέσεων αποδεικνύονται τα εξής:
1. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ και τα άλλα δύο εναγόμενα μεγαλοστελέχη του, όταν έδωσαν κατάθεση στους Πεπόνη - Μουζακίτη παραδέχονται ότι δεν είχαν λάβει γνώση καμίας λίστας συνεπώς δεν γνώριζαν εάν το όνομά της κ. Παπανδρέου περιλαμβανόταν όντως στη λίστα.
2. Οι κ. Στασινόπουλος και κ. Καραμάνος καταθέτουν πως "άκουσαν" τον κ. Λέκκα να λέει στη σύσκεψη στο ΣΔΟΕ πως είχε "ακούσει" ότι πίσω από το λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων είναι η Μαργαρίτα Παπανδρέου. Ο δε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Στασινόπουλος, αντί να ρωτήσει τον κ. Λέκκα από πού προέρχεται αυτή η πληροφορία ή οτιδήποτε άλλο έκρινε που θα τους οδηγούσε σε κάποιο στοιχείο και στον πραγματικό δικαιούχο της κατάθεσης, είπε στην κατάθεσή του στους κ.κ. Πεπόνη – Μουζακίτη το εξής για τον κ. Λέκκα: «Εγώ κάνοντας τον αφελή του είπα δε λες το όνομα να μας φύγει η περιέργεια; Και ο κ. Λέκκας ανέφερε το όνομα Μαργαρίτα Παπανδρέου». Και από αυτήν την ερωταπάντηση που έγινε κατάθεση στον κ. Πεπόνη και που μόνο σε συζητήσεις φίλων σε χώρους αναψυχής απαντάται, κατασκευάστηκε από τους υπεύθυνους των εναγόμενων εφημερίδων ότι η κα Παπανδρέου ήταν δικαιούχος αμύθητου ποσού και περιλαμβανόταν στη λίστα Lagarde!
Αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Μαργαρίτα Παπανδρέου για τους κυρίους Στασινόπουλο, Καραμάνο και Λέκκα:
«Τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλος, και οι Διευθυντές κ.κ. Καραμάνος και Λέκκας, με τους εναγόμενους υπεύθυνους σύνταξης και δημοσίευσης των εφημερίδων, με πρόθεση να πλήξουν εμένα και την οικογένειά μου, παρουσιάζοντας μας ως εμπλεκόμενους σε αδιαφανείς παράνομες οικονομικές συναλλαγές που μας αποφέρουν έσοδα μυθικών ποσών, με παρουσίασαν άνευ καμίας έρευνας ή διασταύρωσης στοιχείων ως όφειλαν, ως δικαιούχο κατάθεσης του ως άνω ποσού, κατά τρόπο που να φαίνεται ότι αυτό αποτελούσε στοιχείο έρευνας του ΣΔΟΕ, ώστε να μην αφήσουν καμία αμφιβολία στο αναγνωστικό κοινό ότι είμαι δικαιούχος μιας κατάθεσης τεράστιου ποσού και ότι εμπλέκομαι σε αξιόποινες ατιμωτικές πράξεις οικονομικών συναλλαγών με διάθεση μαύρου χρήματος, εφόσον ουδέποτε θα μπορούσα να διαθέτω ένα τέτοιο ποσόν σε οποιοδήποτε νόμισμα, εκτός εάν είχα αναπτύξει έκνομες δραστηριότητες με αδιαφανείς πόρους και εισοδήματα».
«Σε αυτές τις αναφορές απάντησε με διάψευσή του ο κ. Λέκκας, πλην όμως όλα τα δημοσιεύματα φέρονται να τον «δείχνουν» ως υπεύθυνο της ψευδούς διάδοσης και ότι τον επικαλούνται οι κύριοι Στασινόπουλος και Καραμάνος. Οι κύριοι Στασινόπουλος και Καραμάνος ουδέποτε διέψευσαν τα όσα τους αποδιδόντουσαν στα δημοσιεύματα αυτά, αντίθετα στα επίδικα δημοσιεύματα, ο πρώτος των εναγομένων φέρεται να δηλώνει ότι εμμένει στην άποψή του ότι εμπλέκομαι στη «λίστα Lagarde». Mετά τη δημοσίευση των επιδίκων δημοσιευμάτων ενώ ανέγνωσαν τα δημοσιεύματα και αντελήφθησαν ότι συκοφαντούμαι αναίτια με τις φερόμενες καταθέσεις τους, καθόσον οι καταθέσεις τους αφορούσαν ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΟΧΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, δεν έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση και να δηλώσουν δημόσια ότι οι καταθέσεις τους αυτές, που έγιναν στις αρχές Οκτωβρίου 2012 αφορούσαν χρονικο διάστημα για το οποίο δεν είχαν δει τη λίστα και ότι αυτό που κατέθεσαν ήταν ένα άκουσμα που μετέφερε στην σύσκεψη της 2-10-2012 ο κ. Λέκκας, ότι δηλαδή συμπεριλαμβανόταν το δικό μου όνομα στη λίστα και ότι όταν εν τω μεταξύ είδαν τη λίστα αυτό το «άκουσμα» δεν ευσταθούσε. Αντιθέτως οι κύριοι Στασινόπουλος και Λέκκας άφησαν από τις 2-12-2012 να αιωρείται ότι δήθεν κρύβομαι πίσω από μία κατάθεση μυθικού ποσού και δήθεν έχει προκύψει από έρευνα του ΣΔΟΕ, προκειμένου να διασυρθώ εντός και εκτός Ελληνικής Επικράτειας, ως εμπλεκόμενη σε διαδρομές μαύρου χρήματος.
Οι κύριοι Στασινόπουλος, Καραμάνος και Λέκκας, προφανώς για λόγους αήθους μικροπολιτικής και για να θίξουν και να προσβάλουν όχι μόνο εμένα αλλά όλη την οικογένεια μου, με τις ως άνω αλληλοαναιρούμενες καταθέσεις, προϊόν ενός υποβολιμιαίου ως εκ της διαψεύσεώς του ακούσματος, που φέρεται να μετέφερε στην σύσκεψη της 2-10 -2012 ο κ. Λέκκας, χωρίς τότε άπαντες να έχουν δει ουδεμία λίστα όπως οι ίδιοι κατέθεσαν, πυροδότησαν όλα τα συκοφαντικά δημοσιεύματα εις βάρος μου...»
Εξίσου σφοδρό είναι το κατηγορώ που εξαπολύει η κα Μαργαρίτα Παπανδρέου εναντίον των 3 εφημερίδων:
«Οι συντάκτες των επίδικων δημοσιευμάτων, έχοντας τύποις και ουσία εξ επαγγέλματος τις υποχρεώσεις τηρήσεως της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως ελέγχου της αληθείας των στοιχείων που επικαλούνται, διασταυρώσεως αυτών, του σεβασμού των προσωπικών δεδομένων, αντικειμενικότητας των ειδήσεων ή πληροφοριών και αποφυγής κάθε κειμένου που θα προσέβαλε βάναυσα κα αναίτια την προσωπικότητα μου, την τιμή και την υπόληψή μου, κατά τη δημοσίευση των κειμένων τους που με αφορούσαν αποκλειστικά, ουδέποτε διασταύρωσαν την είδηση και ουδέποτε απευθύνθηκαν πριν τη δημοσίευση σε εμένα για να με ρωτήσουν περί της επίμαχης κατάθεσης. Αυτό βεβαίως δεν έγινε διότι η πρόθεσή τους ήταν να διαχυθούν συκοφαντικές και ατιμωτικές ειδήσεις εις βάρος μου και να παρουσιαστώ ως τελούσα βαρύτατες αξιόποινες πράξεις».
«Διέδωσαν, με τα επίδικα δημοσιεύματα, σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες πανελλήνιας εμβέλειας ψευδείς και δυσφημιστικές ειδήσεις εις βάρος μου, ωθούμενοι από το ταπεινό κίνητρο της αύξησης της κυκλοφορίας των φύλλων τους και εν γένει της αγοραστικής τους δύναμης, καθώς και λόγους παρασιτικής πολιτικής μέσω της διάδοσης ψευδών ειδήσεων, γνωρίζοντας ότι μια τέτοια είδηση θα αποτελέσει τεράστιο σκάνδαλο, εφόσον αφορούσε πασίγνωστο πρόσωπο της χώρας μας, σύζυγο και μητέρα πρωθυπουργών της χώρας. Γνώριζαν οι εναγόμενοι την ακαριαία αναπαραγωγή των ως άνω επιδίκων συκοφαντικών ειδήσεων εις βάρος μου εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας, όπως και έγινε δημιουργώντας την πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία και εκτός αυτής ότι δήθεν η οικογένειά μας είναι άτιμη, με επίορκους, που πλούτισαν και διαθέτουν τεράστια ποσά και τα εξάγουν σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Μια απλή ανάγνωση των σχολίων των αναγνωστών που ακολουθούν τα επίδικα δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των ιδίων εφημερίδων, το αποδεικνύει περίτρανα. Οι δε τίτλοι που χρησιμοποιήθηκαν, για παράδειγμα «Καταθέσεις φωτιά» - «Το ΣΔΟΕ "μαδάει" τη Μαργαρίτα» - «Εμπλέκουν την Μαργαρίτα στη λίστα Λαγκάρντ» - "Κατονομάζουν τη μητέρα του κ. Γ. Παπανδρέου στη λίστα Λαγκάρντ", είχαν στόχο να προκαταλάβουν τον αναγνώστη, ότι δήθεν έγινε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη και αποκαλύφθηκε ότι ο μεγαλοφοροφυγάς ήμουν εγώ και μάλιστα ότι η πληροφορία αυτή βγήκε από τα στόματα υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων του ΣΔΟΕ»
«Οι εναγόμενοι με πρόθεση να πλήξουν εμένα, τον υιό μου Γιώργο Παπανδρέου και όλη την οικογένειά μου, παρουσιάζοντας μας ως εμπλεκόμενους σε αδιαφανείς παράνομες οικονομικές συναλλαγές που μας αποφέρουν έσοδα μυθικών ποσών με παρουσίασαν ως δικαιούχο κατάθεσης του ως άνω ποσού κατά τρόπο που να φαίνεται ότι αυτό αποτελούσε στοιχείο έρευνας του ΣΔΟΕ, ώστε να μην αφήσουν καμία αμφιβολία στο αναγνωστικό κοινό ότι είμαι δικαιούχος μιας κατάθεσης τεράστιου ποσού και ότι εμπλέκομαι σε αξιόποινες ατιμωτικές πράξεις οικονομικών συναλλαγών με διάθεση μαύρου χρήματος, εφόσον ουδέποτε θα μπορούσα να διαθέτω ένα τέτοιο ποσόν σε οποιοδήποτε νόμισμα, εκτός εάν είχα αναπτύξει έκνομες δραστηριότητες με αδιαφανείς πόρους και εισοδήματα».
«Προκειμένου λοιπόν να επιτύχουν τη συκοφαντική είδηση και να αναπαραχθεί αμέσως εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, πράγμα το οποίο γνώριζαν, εφόσον η είδηση αφορούσε την οικογένεια Παπανδρέου, παρουσίασαν στο επίδικο δημοσίευμα το περιεχόμενο των καταθέσεων των υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΔΟΕ, ως αποκαλυπτική είδηση ότι δήθεν είμαι δικαιούχος αυτής της κατάθεσης με στοιχεία των καταθέσεων του ΣΔΟΕ, αποκρύπτουν ότι τότε τα στελέχη του ΣΔΟΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΕΙ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΚΑΙ Ο κ. ΛΕΚΚΑΣ ΕΙΧΕ ΑΚΟΥΣΕΙ ότι υπήρχε το όνομά μου στη λίστα που κυκλοφορούσε αλλά εν τέλει όλοι διαψεύστηκαν. Το αναγνωστικό κοινό, κατά τον τρόπο που παρουσιάστηκαν τα ως άνω δημοσιεύματα, παρότι δεν υπήρχε το όνομά μου στη λίστα, έμεινε με τη βέβαιη εντύπωση ότι ήμουν εγώ η δικαιούχος της κατάθεσης των 550.000.000 δολαρίων. Και βεβαίως όταν κατασκευάζεται κατά τέτοιο τρόπο μια είδηση με δήθεν στοιχεία από το ΣΔΟΕ δεν αφήνεται καμία αμφιβολία στο αναγνωστικό κοινό ότι είμαι δικαιούχος του αμύθητου ποσού των 550.000.000 δολαρίων και έχω διαπράξει βαρύτατο οικονομικό έγκλημα».
real.gr

Τι ισχύει στην παροχή εργασίας από συζύγους, συγγενείς και φίλους


Συμβουλές – «SOS»: Τι ισχύει στην παροχή εργασίας από συζύγους, συγγενείς και φίλους

  gynaika grafeio
   Του Γιάννη Κ. Καρούζου, Δικηγόρου, ειδικευμένου στο Εργατικό και το Συνδικαλιστικό Δίκαιο: Ζήτημα γεννάται για το αν η παροχή εργασίας από συζύγους, συγγενείς και φίλους υφίσταται χωρίς νομική εξάρτηση, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος θετικός κανόνας δικαίου στη χώρα μας που να ορίζει σε ποιες περιπτώσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί της συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις όπου παρέχεται εργασία από τα ανωτέρω αυτά πρόσωπα.
   Τι λένε τα δικαστήρια
  Για τον λόγο αυτό, οι αποφάσεις της νομολογίας που έχουν κρίνει σχετικά αποβαίνουν εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς υποκαθιστούν σε μεγάλο βαθμό την ελλείπουσα πρόβλεψη του νομοθέτη ως προς τα ζητήματα αυτά. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η νομολογία δεν έχει δώσει –ούτε φυσικά μπορεί να δώσει- μια ενιαία λύση η οποία να καταλαμβάνει όλες τις αναφυόμενες από το ζήτημα αυτό περιπτώσεις, γεγονός εύλογο, δεδομένου ότι κάθε περίπτωση που φέρεται προς κρίση ενώπιον των δικαστηρίων είναι ξεχωριστή εν όψει των διαφορετικών κάθε φορά πραγματικών περιστατικών που τη στηρίζουν.
   Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 648, 649, 651-653 του Αστικού Κώδικα συνάγεται ότι, σύμβαση εξαρτημένης εργασίας υφίσταται όταν ο εργαζόμενος υποβάλλεται έναντι του εργοδότη του σε νομική εξάρτηση, η οποία εκδηλώνεται με το δικαίωμα του εργοδότη να ασκεί έλεγχο και εποπτεία ως προς τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο παροχής της εργασίας και της εν γένει επιμελούς εκτελέσεως αυτής, παρέχοντας τις αναγκαίες εντολές και οδηγίες για την εκτέλεση της συγκεκριμένης εργασίας, οι οποίες είναι δεσμευτικές για τον εργαζόμενο, ο οποίος υποχρεούται να συμμορφώνεται προς αυτές.
  Περαιτέρω, από το άρθρο 904 του Αστικού Κώδικα συνάγεται ότι δεν γεννάται αξίωση απόδοσης του πλουτισμού του εργοδότη, όταν ο πλουτισμός επήλθε από την παροχή προς αυτόν υπηρεσιών οικειοθελώς και χωρίς αντάλλαγμα από τον παρασχόντα την εργασία, τις οποίες υπηρεσίες ο εργοδότης αποδέχτηκε χωρίς να τις συμφωνήσει ή να τις απαιτήσει. Και τούτο διότι, σε αυτή την περίπτωση ναι μεν επήλθε πλουτισμός του εργοδότη καθώς αυτός κατέστη πλουσιότερος από την παρεχόμενη σε αυτόν εργασία, ο πλουτισμός αυτός όμως δεν δύναται σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθεί ως αδικαιολόγητος, καθώς δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι αυτός επήλθε χωρίς νόμιμη αιτία από την περιουσία του παρασχόντος την εργασία ή με ζημία αυτής.
   Η ανθρώπινη σχέση υπερτερεί
  Με βάση τις ανωτέρω επισημάνσεις, σε πολλές περιπτώσεις παροχής εργασίας προς εργοδότες από πρόσωπα που συνδέονταν με αυτούς είτε με συγγενική, είτε ερωτική, είτε φιλική σχέση, τα δικαστήρια, δεχόμενα προφανώς ότι απώτερο κίνητρο της παρακίνησης του «εργαζομένου» στην παροχή των υπηρεσιών του υπήρξε ο εν λόγω συγγενικός, ερωτικός ή φιλικός δεσμός τους με τον φερόμενο ως εργοδότη τους, έκριναν ότι η εν λόγω σχέση, ούσα προέχουσα, υπερτερούσε της εργασιακής σχέσης. Σε κάθε περίπτωση αναγκαία καθίσταται η διάκριση των ακόλουθων περιπτώσεων 
   1) ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΣΥΡΡΕΟΥΣΑ ΜΕ ΣΥΖΥΓΙΚΗ ΣΧΕΣΗ – ΜΝΗΣΤΕΙΑ
  Σύμφωνα με τα άρθρα 1386-1390 του Αστικού Κώδικα οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να συνεισφέρουν από κοινού, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, για την αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας. Στην εν λόγω δε υποχρέωση τους εντάσσεται γενικά η υποχρέωση για συμβολή τους στη λειτουργία του κοινού τους βίου. Κάθε σύζυγος λοιπόν υποχρεούται να βοηθά τον άλλο στην επαγγελματική και στην λοιπή προσωπική και κοινωνική δραστηριότητά του, συνεισφέροντας την προσωπική του εργασία, εκτός αν αδυνατεί να εργαστεί. Ο σύζυγος που παρέχει τις βοηθητικές του αυτές υπηρεσίες δεν δικαιούται λοιπόν ιδιαίτερης αμοιβής.
  Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι στην περίπτωση παροχής εργασίας από το σύζυγο του εργοδότη, δεν δύναται να αναγνωριστεί η ύπαρξη συμβάσεως εξαρτημένης εργασίας μεταξύ αυτών. Η εργασιακή σχέση μεταξύ των συζύγων υφίσταται ευθέως εκ του νόμου και συνεπώς δεν αποτελεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
  Διαφορετική είναι η περίπτωση κατά την οποία η εργασία της συζύγου παρασχέθηκε σε εταιρεία της οποίας μέλος είναι ο σύζυγος και όχι σε προσωπική επιχείρηση του συζύγου. Στην εν λόγω περίπτωση δύναται να δημιουργηθεί σχέση εργασίας μεταξύ της συζύγου του μέλους και της εταιρείας, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απόλυτο. ΄Ετσι, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι μεταξύ οικογενειακής επιχείρησης (Ε.Π.Ε.) και του συζύγου-μέλους της εταιρείας αυτής, ο οποίος προσέφερε οικειοθελώς άτυπες υπηρεσίες στην εταιρεία αυτή προς διευκόλυνση της συζύγου του, την οποία και υποκαθιστούσε στις υποχρεώσεις της προς την εταιρεία, δεν υφίστατο σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.
  Τι έκρινε ο Αρειος Πάγος
  Όμοια έκρινε ο Άρειος Πάγος, ήτοι ότι δεν υφίστατο σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, στην περίπτωση κατά την οποία υποψήφιος γαμβρός ο οποίος είχε εγκατασταθεί στην οικία της υποψήφιας συζύγου του μετά την μνηστεία τους, όπου διέμενε και σιτιζόταν, παρείχε τις υπηρεσίες του στο πρατήριο υγρών καυσίμων του πατρός της όχι ως μισθωτός του αλλά ως μελλόνυμφος. Επίσης, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν καταρτίσθηκε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ μνηστευμένων, μετά την εγκατάσταση της μέλλουσας συζύγου στην οικία του μελλονύμφου όπου διέμενε και παρείχε τις υπηρεσίες της οικειοθελώς προς τον μέλλοντα σύζυγό της, για το λόγο ότι δεν είχε την πρόθεση παροχής υπηρεσιών οικιακής βοηθού. Τέλος, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν καταρτίσθηκε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και στην περίπτωση όπου μνηστή παρείχε στον μεγαλύτερης ηλικίας μνηστήρα της και υπηρεσίες οικιακής βοηθού κατά το χρόνο ασθενείας του, ο οποίος εν τέλει απεβίωσε.
  Όπως είναι ευνόητο, στις ανωτέρω περιπτώσεις κατά τις οποίες κρίθηκε ότι ουδεμία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας καταρτίσθηκε μεταξύ των συζύγων ή μνηστευμένων, ο παράσχον τις υπηρεσίες του σύζυγος ή μνηστευμένος δεν δικαιούται αποδοχές εκ της αιτίας αυτής, ούτε φυσικά έχει οιαδήποτε άλλη αξίωση εξ’ αφορμής της αιτίας αυτής. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν δικαιούται να διεκδικήσει από τον σύζυγο του ή μέλλοντα σύζυγό του, στον οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του, ούτε αποζημίωση από αδικαιολόγητο πλουτισμό αυτού. Τούτο συμβαίνει διότι, ως ελέχθη ανωτέρω, ο πλουτισμός του συζύγου ή μέλλοντα συζύγου του δεν υπήρξε αδικαιολόγητος αφού η παροχή των υπηρεσιών εκ μέρους του είχε νόμιμη αιτία.
  Βέβαια, για το λόγο ότι με την παροχή των υπηρεσιών του ενός των συζύγων στις επαγγελματικές δραστηριότητες του ετέρου αυξάνεται η περιουσία του τελευταίου, ο πρώτος σύζυγος, υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 1400 Αστικού Κώδικα, μπορεί να αξιώσει την συμμετοχή του στα αποκτήματα του συζύγου κατ’ αναλογία της εργασιακής του συμβολής σε αυτά. Παράλληλα, έχει κριθεί από τα δικαστήρια ότι εάν οι παρεχόμενες από τον σύζυγο υπηρεσίες υπερβαίνουν το μέτρο των υπηρεσιών που επιβάλλει το άρθρο 1508 Αστικού Κώδικα η υπερβάλλουσα απασχόληση δημιουργεί αξίωση εξ αδικαιολογήτου πλουτισμού για το υπερβάλλον, με την απαραίτητη, όμως, προϋπόθεση να αποδειχθεί ότι πέραν του οικογενειακού δεσμού υπήρξε και σχέση εξάρτησης.
  2) ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΣΥΡΡΕΟΥΣΑ ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
  Σύμφωνα με το άρθρο 1508 Αστικού Κώδικα το τέκνο, εφόσον αποτελεί μέρος του οίκου των γονέων του και ανατρέφεται ή διατρέφεται από αυτούς, υποχρεούται να παρέχει στους γονείς του, για την διοίκηση του οίκου ή την άσκηση του επαγγέλματός τους, υπηρεσίες ανάλογες με τις δυνάμεις του και τις βιοτικές συνθήκες του ίδιου και της οικογένειάς του. Ως τέκνα νοούνται τα γνήσια, τα θετά, τα εξώγαμα, ενήλικα ή ανήλικα, ενώ ως γονείς νοούνται ο πατέρας, η μητέρα, ο επίτροπος, ο γονέας που συνοικεί με το τέκνο μετά τη λύση του γάμου με διαζύγιο ή λόγω θανάτου. Τα τέκνα λοιπόν που διαμένουν στην οικογενειακή στέγη και διατρέφονται από τους γονείς τους οφείλουν εκ του νόμου να τους βοηθούν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους και τη διοίκηση της οικογενειακής κατοικίας, χωρίς να δικαιούνται αμοιβής για την παροχή των υπηρεσιών τους στους γονείς τους.
  Η εργασιακή σχέση μεταξύ των τέκνων και των γονέων τους δημιουργείται και στην περίπτωση αυτή ευθέως εκ του νόμου, για τον λόγο δε αυτόν δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί σε καμία περίπτωση ως σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Εάν όμως η παροχή εργασίας υπό του τέκνου υπερβαίνει το μέτρο των υπηρεσιών που επιβάλλει το άρθρο 1508 Αστικού Κώδικα, ήτοι αν οι παρεχόμενες από αυτόν υπηρεσίες δεν είναι ανάλογες των δυνάμεων του, πάλι η υπερβάλλουσα απασχόληση του τέκνου δημιουργεί αξίωση αποζημιώσεως εξ αδικαιολογήτου πλουτισμού για το υπερβάλλον μόνο εάν αποδειχθεί σχέση εξαρτήσεως.
  Βασισμένο στην ίδια αιτιολογία ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν καταρτίσθηκε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας στην περίπτωση όπου αδερφές παρείχαν τις υπηρεσίες τους στην επιχείρηση του αδερφού τους με τον οποίο συνοικούσαν, και παρά το γεγονός ότι αυτός απέδιδε σε αυτές διάφορα μικροποσά που δεν είχαν το χαρακτήρα μισθού.
  Στα πλαίσια των ανωτέρω επισημάνσεων αξίζει να αναφέρουμε την υπ΄αριθμ. 126/1989 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, το οποίο έκρινε ότι δεν καταρτίσθηκεσύμβαση εργασίας μεταξύ τεχνίτη οικοδόμου και συγγενών του, των οποίων ανέλαβε την κατασκευή και ανέγερση κατοικιών, με την αιτιολογία ότι η σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους εστηρίζετο στον συγγενικό τους δεσμό κυρίως, ουδεμία δε πρόθεση των συγγενών να συνάψουν σύμβαση εργασίας μαζί τους υφίστατο. Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι δεν καταρτίσθηκε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας μεταξύ της ενάγουσας και της εταιρείας, της οποίας υπεύθυνος του παραρτήματος της στην Αθήνα ήταν ο πατέρας της ενάγουσας, η οποία παρείχε τις υπηρεσίες της αποκλειστικά και μόνο προς χάρη και εξυπηρέτηση του πατέρα της, ο οποίος ενεργούσε απέναντί της ατομικά για τον εαυτό του και όχι ως νόμιμος εκπρόσωπος της εναγομένης.
  3) ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΣΥΡΡΕΟΥΣΑ ΜΕ ΦΙΛΙΚΗ Ή ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
  Αντίθετα με τα ανωτέρω ισχύοντα, οι περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών μεταξύ φίλων θα πρέπει να ερευνώνται ειδικά, με βάση τα κάθε φορά επικαλούμενα πραγματικά περιστατικά στα οποία στηρίζονται, για το λόγο ότι μεταξύ αυτών δεν υφίσταται νόμιμος δικαιολογητικός λόγος και εκ του νόμου υποχρέωση για παροχή δωρεάν υπηρεσιών από τον παρασχόντα την εργασία του φίλο ή ερωτικό σύντροφο. Τα ζητήματα που ανακύπτουν από την παροχή εργασίας από τα πρόσωπα αυτά αντιμετωπίζονται από τη νομολογία μόνο εν όψει των πραγματικών κάθε φορά περιστατικών και κρίνονται αναλόγως εφόσον στην κάθε περίπτωση μπορεί να δημιουργηθεί και να συνυπάρχει, πέραν της φιλίας ή του ερωτικού δεσμού, και σχέση εργασίας. Έτσι παγίως γίνεται δεκτό ότι στην περίπτωση όπου υφίσταται φιλική ή ερωτική σχέση, η ύπαρξη ή όχι σχέσεως εξαρτημένης εργασίας κρίνεται με βάση τα πραγματικά περιστατικά της κάθε περιπτώσεως τα οποία και ερευνώνται από τα δικαστήρια.
  Έτσι, πλείονες αποφάσεις έχουν δεχτεί σε περιπτώσεις παροχής εργασίας από πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη με φιλική ή ερωτική σχέση ότι, πέραν της φιλίας, υφίσταταισχέση εξαρτημένης εργασίας δεχόμενα ότι η μεταξύ συζύγων σχέση και πολύ περισσότερο η σχέση ελευθέρας συμβίωσης δεν αποκλείει τη δυνατότητα παροχής εργασίας του ενός προς τον άλλο χωρίς νομική εξάρτηση.
  Πάντως, σε πολλές περιπτώσεις κρίθηκε ότι η προϋπάρχουσα φιλική σχέση, γνωριμία ή ο ερωτικός δεσμός των διαδίκων, δεν δημιούργησε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αφού οι σχέσεις αυτές και ιδιαίτερα της παλλακείας που παραμένει εκτός του πλαισίου του νόμου, δεν γεννούν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Έτσι, με την υπ’ αριθμ. 115/1985 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας κρίθηκε ότι δεν συνήφθη σύμβαση εργασίας μεταξύ μοναχικών συγκατοικουσών και αλληλοεξυπηρετουμένων γυναικών, εκ των οποίων η μία παρείχε περισσότερες υπηρεσίες προς την άλλη, κυρίως λόγω διαφοράς ηλικίας, επειδή οι υπηρεσίες αυτές προσεφέροντο στη βάση προϋπάρχουσης μακροχρονίου φιλικής σχέσηςμεταξύ των διαδίκων.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Υποβολή ενστάσεων από τους μηχανικούς για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές


Υποβολή ενστάσεων από τους μηχανικούς για τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές

Προς τη ΔΕ του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ
Προς το ΔΣ του ΕΤΑΑ
Κοινοποίηση: Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΕΝΣΤΑΣΗ
Του ………………………………………………………. μηχανικού, κατοίκου ………………………………………………………………………., ΑΜ ……………………., ΑΜΚΑ …………………………….
ΘΕΜΑ: Ειδοποιητήριο Πληρωμής Εισφορών, αρ. ……………. (Α` Εξαμήνου 2013)
——————
Ενίσταμαι κατά του με αριθ. ……………. Ειδοποιητηρίου (Α’ Εξαμήνου 2013) και της με αριθ. 193/23.8.2012 απόφασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ με βάση την οποία επιβλήθηκαν οι εισφορές που περιλαμβάνονται σε αυτό για τους εξής λόγους:
Επειδή, αρχικώς το Διοικητικό Συμβούλιου του Ε.Τ.Α.Α αποφάσισε με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία (αποφάσεις 169/16.2.2012 & 189/12.7.2012) να αποστείλει τα ειδοποιητήρια του Α ́ εξαμήνου και Β’ εξαμήνου 2012 σε όλους τους ασφαλισμένους μηχανικούς, με τις τιμές που ίσχυαν πριν την ψήφιση των Νόμων 3986/11 και 4019/11, χωρίς την υποχρεωτική υπαγωγή των μηχανικών σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και χωρίς να συμπεριληφθεί η εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ με αποτέλεσμα να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις του ν. 3986/2011 και 4019/2011 που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα και παράνομα τους μηχανικούς.
Επειδή, στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Τ.Α.Α ανακάλεσε παρανόμως τις προηγούμενες αποφάσεις του (169/16.2.2012 & 189/12.7.2012) και υιοθέτησε τελικά τις «εντολές – οδηγίες» του εποπτεύοντος Υπουργείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της 193/23.8.2012 απόφασής του, χωρίς όμως να συμφωνεί με την ερμηνεία που αυτό δίδει για την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων του ν. 3986/2011 χωρίς να αιτιολογεί τη νέα του απόφαση που συνιστά μεταστροφή της προηγούμενης θέσης του και παρά την αντίθετη εισήγηση τη ς νομικής του υπηρεσίας, όπως επίσης χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της ίδιας απόφασής του(193/23.8.2012).
Επειδή, το Ειδοποιητήριο πληρωμής εισφορών Α’ εξαμήνου 2013 περιέχει εισφορές που βασίζονται σε μια παράνομη απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ και στις αντισυνταγματικές διατάξεις των ν. 3986/11 και 4019/11, αντίστοιχα.
Επειδή, εξαιτίας των παράνομων εισφορών που μου επιβάλλονται υφίσταμαι τεράστια οικονομική βλάβη με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η άσκηση του επαγγέλματός μου και να τίθεται ακόμη και ζήτημα βιοποριστικό για μένα και την οικογένειά μου.
Επειδή, από κανένα στοιχείο και κανένα έγγραφο του εποπτεύοντος Υπουργείου δεν προκύπτει ότι εξαιτίας της μη καταβολής των πασιφανώς μη νόμιμων εισφορών των μηχανικών, με βάση την εσφαλμένη εκ μέρους του Υπουργείου ερμηνεία των οικείων διατάξεων του Ν. 3986/2011 ότι πλήττεται «η αξιοπιστία της χώρας» ούτε ότι « συνεπάγεται πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος για ευρύτερες ομάδες πληθυσμού (αρ. πρωτ. 14398/1.8.2012 έγγραφο).
Επειδή, κύριο μέλημα και καθήκον της της Διοίκησης ενός Ασφαλιστικού Φορέα αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου και η παρακολούθηση των παραμέτρων των πιθανών μελλοντικών σεναρίων, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα και έγκαιρα, υπολογίζοντας το πραγματικό αναλογιστικό έλλειμμα, πριν αυτό απειλήσει τη βιωσιμότητα του εκάστοτε κλάδου.
Επειδή, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει προσβάλλει τη νομιμότητα της επίμαχης απόφασης του ΔΣ του ΕΤΑΑ ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους προβάλλω και επικαλούμαι επίσης με την παρούσα ένστασή μου καθώς η από 27.9.2012 αίτηση ακύρωσης του ΤΕΕ (Ε5231/2012), επισυνάπτεται στην παρούσα και αποτελεί ενιαίο κείμενο με αυτήν.
ΖΗΤΏ
Να ανακαλέσετε το ειδοποιητήριο πληρωμής εισφορών Α’ Εξαμήνου 2013 και να τροποποιήσετε την απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ, δυνάμει της οποίας αυτό εκδόθηκε κατά το μέρος που περιλαμβάνει αντισυνταγματικές και παράνομες ρυθμίσεις ιδίως δε με την υποχρεωτική υπαγωγή μου σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία και την εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ.
Επίσης με την παρούσα δηλώνω, ότι επιφυλάσσομαι για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματός μου κατά της Διοίκησης του ΕΤΑΑ εξαιτίας της οικονομικής ζημίας που θα υποστεί το ΤΣΜΕΔΕ, λόγω της εφαρμογής των νέων αυξημένων ασφαλιστικών εισφορών, επειδή, κύριο μέλημα και καθήκον της Διοίκησης ενός Ασφαλιστικού Φορέα αποτελεί η προάσπιση των συμφερόντων του Ταμείου και η παρακολούθηση των παραμέτρων των πιθανών μελλοντικών σεναρίων, ώστε να μπορεί να επεμβαίνει άμεσα και έγκαιρα, υπολογίζοντας το πραγματικό αναλογιστικό έλλειμμα, πριν αυτό απειλήσει τη βιωσιμότητα του εκάστοτε κλάδου.
Αθήνα, ……………… Ο ενιστάμενος
Συνημμένα:
  1. Το με αριθ. ……………. ειδοποιητήριο Α` Εξαμήνου 2013
  2. Η από 27.9.2012 αίτηση ακύρωσης του ΤΕΕ εδώ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Δικαιώματα κατά το στάδιο της ανάκρισης


Δικαιώματα κατά το στάδιο της ανάκρισης και πριν η υπόθεση παραπεμφθεί στο δικαστήριο

Ποιος είναι ο σκοπός της ανάκρισης;

Σκοπός της ανάκρισης είναι η συλλογή και η διατήρηση των αποδείξεων και η αποκάλυψη τυχόν ιχνών που έχουν αφεθεί στον τόπο του εγκλήματος.

Ποια είναι τα στάδια της ανάκρισης;

Προκαταρκτική εξέταση/προανάκριση/κύρια ανάκριση:
Με την προκαταρκτική εξέταση ο εισαγγελέας διαπιστώνει αν μια καταγγελία είναι βάσιμη και αν είναι πιθανό να έχει διαπραχθεί αξιόποινη πράξη.
Προανάκριση διενεργείται ιδίως αν ο ύποπτος έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ή αν επίκειται άμεσος κίνδυνος λόγω της καθυστέρησης.
Κύρια ανάκριση διενεργείται μόνο στην περίπτωση σοβαρότερων αδικημάτων.
Σύλληψη – Περιοριστικοί όροι – Προσωρινή κράτηση:
Αν ο ύποπτος ανακαλυφθεί κατά την τέλεση του εγκλήματος ή συλληφθεί έως και μία ημέρα μετά την τέλεση του εγκλήματος, είναι δυνατόν να συλληφθεί και χωρίς ένταλμα.
Αν ο ύποπτος δεν συλληφθεί κατά την τέλεση του εγκλήματος, απαιτείται ένταλμα.
Ο συλληφθείς προσάγεται στον εισαγγελέα εντός 24 ωρών.
Οι περιοριστικοί όροι (π.χ. καταβολή εγγύησης, υποχρέωση του κατηγορουμένου να εμφανίζεται τακτικά σε αστυνομικό τμήμα, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) επιβάλλονται προκειμένου να αποτραπεί η τέλεση νέων αδικημάτων και να εξασφαλιστεί ότι ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί στην αστυνομία και στο δικαστήριο.
Προσωρινή κράτηση: αν οι προαναφερθέντες περιοριστικοί όροι δεν επαρκούν, σε περιπτώσεις σοβαρότερων εγκλημάτων, μπορεί να επιβληθεί στον ύποπτο προσωρινή κράτηση που μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες για σοβαρά κακουργήματα ή έως 12 μήνες για λιγότερο σοβαρά κακουργήματα και 6 μήνες για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή. Ο προσωρινά κρατούμενος οδηγείται στη φυλακή.
Διαδικασία ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων
Μπορείτε να προσφύγετε στα δικαστικά συμβούλια για την άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης ή για να καταγγείλετε τυχόν παρατυπίες κατά το στάδιο της προδικασίας.

Ποιος είναι αρμόδιος σε αυτά τα στάδια;

Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από τους ανακριτικούς υπαλλήλους και τον εισαγγελέα.
Η προανάκριση διενεργείται από τους προαναφερθέντες ή από τον ανακριτή, ενώ η κύρια ανάκριση διενεργείται μόνον από ανακριτή.
Η σύλληψη διατάσσεται από το δικαστικό συμβούλιο ή από τον ανακριτή. Αν ο ύποπτος καταλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω, οι ανακριτικοί υπάλληλοι και τα αρμόδια αστυνομικά όργανα έχουν την υποχρέωση, και κάθε πολίτης το δικαίωμα, να συλλάβουν τον δράστη. Οι περιορισμοί της προσωπικής ελευθερίας και η προσωρινή κράτηση διατάσσονται από τον ανακριτή με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και από το δικαστικό συμβούλιο.
Το δικαστικό συμβούλιο συγκροτείται από τρεις δικαστές με παρουσία εισαγγελέα.

Τα δικαιώματά μου κατά τη διάρκεια της ανάκρισης

Κάντε κλικ στους συνδέσμους που ακολουθούν για λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση, κύρια ανάκριση (1)

Ποιος είναι ο σκοπός των διαδικασιών αυτών;
Σκοπός της προκαταρκτικής εξέτασης είναι να διαπιστώσει ο εισαγγελέας αν η κατηγορία είναι βάσιμη και να αποφασίσει για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης.
Προανάκριση διενεργείται αν ο ύποπτος συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ή αν από την καθυστέρηση απειλείται άμεσος κίνδυνος (π.χ. απώλειας ιχνών ή δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.λπ).
Κύρια ανάκριση διενεργείται μόνο σε σχέση με κακουργήματα ή σοβαρά πλημμελήματα. Σκοπός της προανάκρισης και της κύριας ανάκρισης είναι η στοιχειοθέτηση, η συλλογή και η διατήρηση των αποδείξεων, καθώς και η αποκάλυψη τυχόν ιχνών στον τόπο του εγκλήματος.
Ποιος είναι αρμόδιος σε αυτό το στάδιο;
Η προκαταρκτική εξέταση διενεργείται από τους ανακριτικούς υπαλλήλους και τον εισαγγελέα.
Η προανάκριση διενεργείται από τους προαναφερθέντες ή από τον ανακριτή.
Η κύρια ανάκριση διενεργείται μόνον από τον ανακριτή.
Η προκαταρκτική εξέταση και η προανάκριση εποπτεύονται από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ η κύρια ανάκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών.
Ποιες προθεσμίες ισχύουν;
Η προκαταρκτική εξέταση διαρκεί 4-8 μήνες. Η κύρια ανάκριση διαρκεί 18 μήνες κατ’ ανώτατο όριο. Η κύρια ανάκριση μπορεί να παραταθεί για 3-5 μήνες.
Στις μεγάλες πόλεις, οι προθεσμίες αυτές μπορούν να παραταθούν. Δεν προβλέπεται κύρωση για τη μη τήρησή τους.
Η προθεσμία παροχής εξηγήσεων κατά την προκαταρκτική εξέταση και η προθεσμία απολογίας κατά την προανάκριση και την κύρια ανάκριση είναι τουλάχιστον 48 ώρες και μπορεί να παραταθεί.
Δεν προβλέπονται κυρώσεις αν δεν τηρήσετε αυτή την προθεσμία στις δύο πρώτες διαδικασίες. Εντούτοις, σε περίπτωση κύριας ανάκρισης, αν δεν τηρηθεί η προθεσμία, ο ανακριτής μπορεί να εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής του κατηγορουμένου στο δικαστήριο ή/και ένταλμα σύλληψης.
Θα πληροφορηθώ τι συμβαίνει;
Αφ’ ης στιγμής κληθείτε να συμμετάσχετε στις προαναφερθείσες διαδικασίες, έχετε το δικαίωμα:
  • να ζητήσετε και να λάβετε με δικά σας έξοδα φωτοαντίγραφα όλων των σχετικών νομικών εγγράφων από τον ανακριτικό υπάλληλο, συμπεριλαμβανομένου του κατηγορητηρίου,
  • να ζητήσετε προθεσμία τουλάχιστον 48 ωρών, και
  • να διορίσετε συνήγορο
Θα υπάρχει διερμηνέας, αν δεν μιλώ τη γλώσσα;
Ναι. Ο διερμηνέας μεταφράζει την κατάθεσή σας στους ανακριτικούς υπαλλήλους, καθώς και τις ερωτήσεις τους.
Σε ποιο στάδιο θα μπορέσω να μιλήσω με δικηγόρο;
Μόλις εμφανιστείτε ενώπιον ανακριτικού υπαλλήλου, μπορείτε να ζητήσετε να ειδοποιηθεί ο συνήγορός σας ή να σας επιτραπεί να του τηλεφωνήσετε. Έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε να καταθέσετε πριν έλθει ο συνήγορός σας.
Οι αρχές υποχρεούνται απλώς να εξασφαλίσουν ότι παρίσταται διερμηνέας κατά την εξέτασή σας. Αν χρειάζεστε διερμηνέα για τον υπόλοιπο χρόνο, πρέπει να συνεννοηθείτε με το συνήγορό σας.
Είναι υποχρεωτικό να εκπροσωπηθώ από δικηγόρο; Μπορώ να επιλέξω το δικηγόρο μου;
Είναι υποχρεωτικό μόνο για τα κακουργήματα. Η επιλογή δικηγόρου εναπόκειται σε σας. Εντούτοις, αν δεν διαθέτετε συνήγορο, σε περίπτωση κακουργήματος, διορίζεται συνήγορος από τον ανακριτή κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
Θα μου ζητηθεί να δώσω πληροφορίες; Πρέπει να δώσω πληροφορίες;
Μπορεί να σας τεθούν ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες. Έχετε το δικαίωμα να μην απαντήσετε σε όλες ή σε μερικές ερωτήσεις, καθώς και το δικαίωμα να μην ενοχοποιήσετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οτιδήποτε μπορεί να σας βλάψει.
Μπορώ να έλθω σε επαφή με μέλος της οικογένειάς μου ή με φίλο;
Έχετε το δικαίωμα να έλθετε σε επαφή με την οικογένεια ή με φίλους σας τηλεφωνικά. Επιτρέπονται οι επισκέψεις μελών της οικογένειας ή, κατ’ εξαίρεση, φίλων.
Μπορεί να με επισκεφθεί γιατρός, αν χρειάζεται;
Αν έχετε πρόβλημα υγείας, μπορείτε να ζητήσετε να εξεταστείτε από γιατρό.
Μπορώ να έλθω σε επαφή με την πρεσβεία της χώρας μου;
Ναι, έχετε αυτό το δικαίωμα.
Προέρχομαι από άλλη χώρα. Είναι απαραίτητο να είμαι παρών κατά την ανάκριση;
Όχι.
Μπορώ να λάβω μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης;
Στην Ελλάδα, ο νόμος δεν προβλέπει τη συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης.
Υπάρχει περίπτωση να επαναπροωθηθώ στη χώρα από την οποία προέρχομαι;
Σε αυτό το στάδιο δεν μπορείτε να απελαθείτε.
Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση να μου επιβληθεί προσωρινή κράτηση ή να αφεθώ ελεύθερος;
Θα σας επιβληθεί προσωρινή κράτηση αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχετε διαπράξει σοβαρά αδικήματα και
  • δεν έχετε γνωστή διαμονή στην Ελλάδα,
  • έχετε κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να φύγετε από τη χώρα,
  • υπήρξατε φυγόδικος κατά το παρελθόν,
  • έχετε κριθεί ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον
  • προκύπτει σκοπός φυγής,
  • αν αφεθείτε ελεύθερος είναι πιθανό, όπως προκύπτει από προηγούμενες καταδίκες, να διαπράξετε και άλλα εγκλήματα.
Είναι επίσης δυνατόν να σας επιβληθούν περιοριστικοί όροι ή να αφεθείτε ελεύθερος.
Ποια είναι τα δικαιώματα/οι υποχρεώσεις μου;
Δικαιούσθε να σας δοθεί χρόνος για να μελετήσετε τη δικογραφία, καθώς και να διορίσετε έως δύο συνηγόρους. Υποχρεούσθε να εμφανιστείτε αυτοπροσώπως κατά την ανάκριση, διότι η παρουσία του συνηγόρου σας δεν αρκεί.
Αν ο ανακριτής αποφασίσει ότι πρέπει να σας επιβληθεί προσωρινή κράτηση, μπορείτε να προσφύγετε εντός 5 ημερών στο δικαστικό συμβούλιο. Μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο για την άρση της προσωρινής κράτησης ή την αντικατάστασή της με άλλους περιοριστικούς όρους.
Μπορώ να εγκαταλείψω τη χώρα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης;
Ναι, εφόσον δεν σας έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι που να το απαγορεύουν.
Έρευνες, δακτυλικά αποτυπώματα και DNA
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά σας, βλ. Έρευνες, δακτυλικά αποτυπώματα και DNA (4).
Μπορώ να ασκήσω προσφυγή;
Αν διενεργήθηκαν ανίσχυρες πράξεις στο πλαίσιο της προδικασίας, μπορείτε να προσφύγετε στο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας την ακύρωσή τους και την επανάληψη της προδικασίας.
Μπορώ να παραδεχθώ την ενοχή μου για όλες ή για ορισμένες κατηγορίες πριν τη δίκη;
Μπορείτε να ομολογήσετε την ενοχή σας σε οποιοδήποτε στάδιο της προδικασίας. Μπορείτε επίσης να ανακαλέσετε την ομολογία σας. Εν πάση περιπτώσει, η ομολογία σας εκτιμάται ελεύθερα από το δικαστήριο.
Είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κατηγορίες πριν τη δίκη;
Οι κατηγορίες δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν. Μπορούν μόνο να διατυπωθούν σαφέστερα. Δεν επιτρέπεται να προστεθούν νέες κατηγορίες.
Είναι δυνατόν να κατηγορηθώ για αδίκημα για το οποίο έχω ήδη κατηγορηθεί σε άλλο κράτος μέλος;
Υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθείτε για πράξη που τελέστηκε στο εξωτερικό κατά έλληνα πολίτη και χαρακτηρίζεται ως κακούργημα ή πλημμέλημα από το ελληνικό δίκαιο. Σε περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων, οι ελληνικοί νόμοι εφαρμόζονται κατά οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως του νόμου που ίσχυε στον τόπο τέλεσης του εγκλήματος.
Θα μου δοθούν πληροφορίες για τους μάρτυρες κατηγορίας;
Μπορείτε να λάβετε αυτές τις πληροφορίες, εφόσον θα σας δοθούν όλα τα έγγραφα της δικογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων των μαρτύρων. Οι πληροφορίες μπορούν να σας δοθούν πριν απολογηθείτε, αλλά και μετά.
Θα μου δοθούν πληροφορίες για άλλα ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία;
Ο ανακριτικός υπάλληλος υποχρεούται να σας δώσει φωτοαντίγραφα της δικογραφίας και να σας επιδείξει όλο το σχετικό υλικό για να μπορέσετε να το αντικρούσετε.
Θα μου ζητηθούν πληροφορίες για το ποινικό μητρώο μου;
Το ποινικό μητρώο σας αποστέλλεται υπηρεσιακά στον ανακριτή κατά το στάδιο της κύριας ανάκρισης.

Σύλληψη/Περιορισμοί της ελευθερίας/Προσωρινή κράτηση (2)

Γιατί λαμβάνονται αυτά τα μέτρα;
Αν ο δράστης καταληφθεί επ’ αυτοφώρω, σκοπός της σύλληψής του είναι να εξασφαλιστεί ότι θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Σε άλλες περιπτώσεις, σκοπός της σύλληψης, της προσωρινής κράτησης και της επιβολής όρων περιοριστικών της ελεύθερης μετακίνησης είναι να εξασφαλιστεί ότι ο κατηγορούμενος θα εμφανιστεί ενώπιον των ανακριτικών και των δικαστικών αρχών.
Ποιος είναι αρμόδιος;
Η σύλληψη διατάσσεται είτε από το δικαστικό συμβούλιο είτε από τον ανακριτή. Οι ίδιοι διατάσσουν και την προσωρινή κράτηση, καθώς και την επιβολή περιοριστικών όρων. Αν ο δράστης καταληφθεί επ’ αυτοφώρω, μπορεί να συλληφθεί από τους ανακριτικούς υπαλλήλους ή από τα αστυνομικά όργανα.
Προβλέπονται κάποιες προθεσμίες;
Μόλις συλληφθείτε, πρέπει να προσαχθείτε στον εισαγγελέα εντός 24 ωρών. Η μη τήρηση αυτής της προθεσμίας δεν έχει επιπτώσεις σε ό,τι σας αφορά. Προβλέπεται επίσης προθεσμία όσον αφορά τυχόν περιοριστικούς όρους με τους οποίους υποχρεούσθε να εμφανίζεστε τακτικά σε αστυνομικό τμήμα. Αν δεν συμμορφωθείτε με αυτή την προθεσμία, ο περιοριστικός όρος είναι δυνατόν να αντικατασταθεί με προσωρινή κράτηση.
Θα πληροφορηθώ τι συμβαίνει;
Αν καταληφθείτε επ’ αυτοφώρω, αμέσως μετά τη σύλληψή σας, τα αστυνομικά όργανα πρέπει να σας ανακοινώσουν το λόγο σύλληψης. Αν οδηγηθείτε στον ανακριτή, θα ενημερωθείτε πλήρως για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζετε. Το ίδιο ισχύει και αν σας επιβληθούν όροι περιοριστικοί της ελευθερίας σας ή αν σας επιβληθεί προσωρινή κράτηση.
Πριν ληφθεί απόφαση γι’ αυτά τα θέματα, ο ανακριτής θα πρέπει να σας δώσει όλα τα σχετικά νομικά έγγραφα.
Θα υπάρχει διερμηνέας, αν δεν μιλώ τη γλώσσα;
Αν δεν μιλάτε τη γλώσσα, πρέπει να το ανακοινώσετε αμέσως και να ζητήσετε διερμηνέα. Ο διερμηνέας θα μεταφράσει ό,τι λέτε, όλες τις ερωτήσεις που σας υποβάλλονται και όποια έγγραφα σας επιδειχθούν.
Σε ποιο στάδιο θα μπορέσω να μιλήσω με δικηγόρο;
Αν συλληφθείτε, μπορείτε να ζητήσετε να ειδοποιηθεί αμέσως ο συνήγορός σας ή να σας επιτραπεί να του τηλεφωνήσετε. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις πριν εμφανιστεί ο συνήγορός σας.
Αν δεν γνωρίζετε δικηγόρο, μπορείτε να έλθετε σε επαφή με την πρεσβεία σας ή με τον τοπικό δικηγορικό σύλλογο. Το να υπάρχει διαθέσιμος διερμηνέας, ώστε να μπορέσετε να επικοινωνήσετε με το δικηγόρο σας είναι ζήτημα δικό σας, και όχι των ανακριτικών αρχών. Αν σας επιβληθούν όροι περιοριστικοί της μετακίνησής σας ή σας επιβληθεί προσωρινή κράτηση, μιλήστε πρώτα με το συνήγορό σας, ο οποίος θα προβεί σε διαβήματα για λογαριασμό σας και θα είναι παρών κατά την κύρια ανάκριση.
Είναι υποχρεωτικό να εκπροσωπηθώ από δικηγόρο; Μπορώ να επιλέξω το δικηγόρο μου;
Είναι υποχρεωτικό μόνο για τα κακουργήματα. Η επιλογή δικηγόρου εναπόκειται σε σας. Εντούτοις, αν δεν διαθέτετε συνήγορο, σε περίπτωση κακουργήματος, διορίζεται δικηγόρος κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, αν το ζητήσετε.
Υπάρχει περίπτωση να μου ζητηθεί να δώσω πληροφορίες με διάφορους τρόπους; Είμαι υποχρεωμένος να δώσω τις πληροφορίες που μου ζητούνται;
Θα σας τεθούν ερωτήσεις σχετικά με τις κατηγορίες. Μπορείτε να αρνηθείτε να απαντήσετε, αν αυτό ενδέχεται να σας βλάψει.
Μπορώ να έλθω σε επαφή με μέλος της οικογένειάς μου ή με φίλο;
Έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από τους ανακριτικούς υπαλλήλους να σας επιτρέψουν να έλθετε σε επαφή μαζί τους.
Μπορεί να με επισκεφθεί γιατρός, αν χρειάζεται;
Ναι, αν έχετε προβλήματα υγείας.
Μπορώ να έλθω σε επαφή με την πρεσβεία μου, αν προέρχομαι από άλλη χώρα;
Ναι, έχετε αυτό το δικαίωμα.
Προέρχομαι από άλλη χώρα. Είναι απαραίτητο να είμαι παρών κατά την ανάκριση;
Δεν είστε υποχρεωμένος να παρίστασθε, εκτός αν απαιτείται σωματική έρευνα.
Μπορώ να λάβω μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης;
Η ανάκριση μέσω τηλεδιάσκεψης δεν προβλέπεται ακόμα από το νόμο.
Υπάρχει περίπτωση να επαναπροωθηθώ στη χώρα από την οποία προέρχομαι;
Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατόν να απελαθείτε.
Σε ποιες περιπτώσεις υπάρχει περίπτωση να μου επιβληθεί προσωρινή κράτηση ή να αφεθώ ελεύθερος;
Θα σας επιβληθεί προσωρινή κράτηση σε περίπτωση συμφωνίας ανακριτή και εισαγγελέα ή αν το διατάξει το δικαστικό συμβούλιο. Θα σας επιβληθεί προσωρινή κράτηση αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχετε διαπράξει σοβαρά αδικήματα και:
  • δεν έχετε γνωστή διαμονή στην Ελλάδα,
  • έχετε κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να φύγετε από τη χώρα,
  • υπήρξατε φυγόδικος κατά το παρελθόν,
  • έχετε κριθεί ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής, εφόσον
  • προκύπτει σκοπός φυγής,
  • έχετε προηγούμενες καταδίκες.
Είναι επίσης δυνατόν να σας επιβληθούν περιοριστικοί όροι ή να αφεθείτε ελεύθερος.
Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μου;
Δικαιούσθε χρόνο για να μελετήσετε τη δικογραφία, καθώς και να διορίσετε έως δύο συνηγόρους. Αν σας επιβληθεί προσωρινή κράτηση, μπορείτε να προσφύγετε εντός 5 ημερών στο δικαστικό συμβούλιο κατά της σχετικής απόφασης του ανακριτή. Μπορείτε επίσης να υποβάλετε αίτηση στον ανακριτή ή στο δικαστικό συμβούλιο για την άρση της προσωρινής κράτησης ή την αντικατάστασή της με όρους περιοριστικούς της ελευθερίας μετακίνησής σας.
Μπορώ να εγκαταλείψω τη χώρα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης;
Ναι, μετά το πέρας του χρόνου προσωρινής κράτησής σας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν σας έχει επιβληθεί ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα.
Έρευνες, δακτυλικά αποτυπώματα και DNA
Πληροφορίες για τα δικαιώματά σας δημοσιεύονται στη σελίδα Έρευνες, δακτυλικά αποτυπώματα και DNA (4).
Μπορώ να ασκήσω προσφυγή;
Αν διενεργήθηκαν ανίσχυρες πράξεις στο πλαίσιο της προδικασίας, μπορείτε να προσφύγετε στο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας την ακύρωσή τους και την επανάληψη της προδικασίας.
Μπορώ να παραδεχθώ την ενοχή μου για όλες ή για ορισμένες κατηγορίες πριν τη δίκη;
Έχετε το δικαίωμα να ομολογήσετε την ενοχή σας, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται να έχει θετικές ή αρνητικές έννομες συνέπειες για σας.
Είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κατηγορίες πριν τη δίκη;
Οι κατηγορίες δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν. Μπορούν μόνο να διατυπωθούν σαφέστερα. Δεν επιτρέπεται να προστεθούν νέες κατηγορίες.
Είναι δυνατόν να κατηγορηθώ για αδίκημα για το οποίο έχω ήδη κατηγορηθεί σε άλλο κράτος μέλος;
Υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθείτε για πράξη που τελέστηκε στο εξωτερικό και στρεφόταν κατά έλληνα πολίτη. Σε περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων, οι ελληνικοί νόμοι εφαρμόζονται κατά οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως του νόμου που ίσχυε στον τόπο τέλεσης του εγκλήματος.
Θα πληροφορηθώ ποιοι είναι οι μάρτυρες κατηγορίας;
Ασφαλώς. Μόλις συλληφθείτε και προσαχθείτε για προανάκριση ή κύρια ανάκριση, πρέπει να σας δοθούν οι πληροφορίες αυτές πριν την απολογία σας.
Θα μου δοθούν πληροφορίες για άλλα ενοχοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία;
Ο ανακριτικός υπάλληλος υποχρεούται να σας δώσει φωτοαντίγραφα όλων των εγγράφων της δικογραφίας για να μπορέσετε να τα αντικρούσετε.
Θα μου ζητηθούν πληροφορίες για το ποινικό μητρώο μου;
Όχι. Οι πληροφορίες αυτές ζητούνται από την αρμόδια υπηρεσία.

Διαδικασία ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων (3)

Ποιος είναι ο σκοπός αυτή της διαδικασίας;
Τα δικαστικά συμβούλια είναι τα δικαστικά όργανα που είναι αρμόδια για την προδικασία. Εποπτεύουν τη νομιμότητα των πράξεων που διενεργούν οι ανακριτικοί υπάλληλοι, αποφασίζουν αν πρέπει να επιβληθεί στον κατηγορούμενο προσωρινή κράτηση ή όχι, αν πρέπει να επιβληθούν όροι περιοριστικοί της ελευθερίας μετακίνησης ή όχι, λαμβάνουν αποφάσεις για άλλα σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν την προδικασία και αποφασίζουν αν ο κατηγορούμενος πρέπει παραπεμφθεί σε δίκη ή να αφεθεί ελεύθερος.
Ποιος είναι αρμόδιος σε αυτό το στάδιο;
Τα δικαστικά συμβούλια συγκροτούνται από 3 δικαστές και είναι: το συμβούλιο πλημμελειοδικών, το συμβούλιο εφετών και το συμβούλιο του Αρείου Πάγου.
Προβλέπονται κάποιες προθεσμίες;
Ναι, προβλέπονται προθεσμίες και αν δεν συμμορφωθείτε με αυτές, δεν θα μπορέσετε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας.
Θα πληροφορηθώ τι συμβαίνει;
Μπορείτε να λάβετε πληροφορίες για την πρόοδο της υπόθεσής σας από τη γραμματεία των συμβουλίων. Τυχόν αποφάσεις θα σας κοινοποιηθούν δεόντως.
Θα υπάρχει διερμηνέας, αν δεν μιλώ τη γλώσσα;
Αν εμφανιστείτε ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων, έχετε το δικαίωμα να παρίσταται διερμηνέας.
Σε ποιο στάδιο θα μπορέσω να μιλήσω με δικηγόρο;
Δικαιούσθε νομική συμβουλή και μπορείτε να επικοινωνήσετε με το συνήγορό σας σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας. Αν ανακύψει ζήτημα μετάφρασης, θα πρέπει να φροντίσετε σχετικά εσείς ο ίδιος ή ο συνήγορός σας.
Είναι υποχρεωτικό να εκπροσωπηθώ από δικηγόρο; Μπορώ να επιλέξω το δικηγόρο μου;
Δεν είναι υποχρεωτικό. Αν το επιθυμείτε, μπορείτε είτε να εκπροσωπήσετε τον εαυτό σας είτε να εκπροσωπηθείτε από δικηγόρο. Έχετε το δικαίωμα να επιλέξετε το συνήγορό σας, εκτός αν σας ορίστηκε συνήγορος αυτεπαγγέλτως.
Υπάρχει περίπτωση να μου ζητηθεί να δώσω πληροφορίες με διάφορους τρόπους; Είμαι υποχρεωμένος να δώσω τις πληροφορίες που μου ζητούνται;
Υπάρχει περίπτωση να σας ζητηθούν πληροφορίες σχετικά με το έγκλημα για το οποίο κατηγορείσθε. Έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηλός και να μην αυτοενοχοποιηθείτε. Έχετε το δικαίωμα να μην απαντήσετε σε κάποια ερώτηση, αν αυτό ενδέχεται να σας βλάψει.
Μπορώ να έλθω σε επαφή με μέλος της οικογένειάς μου ή με φίλο;
Ναι, μπορείτε. Αν είστε κρατούμενος, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί τους κατά τις ώρες επισκεπτηρίου.
Μπορεί να με επισκεφθεί γιατρός, αν χρειάζεται;
Ναι, αν έχετε προβλήματα υγείας.
Μπορώ να έλθω σε επαφή με την πρεσβεία μου, αν προέρχομαι από άλλη χώρα;
Ναι, έχετε αυτό το δικαίωμα.
Προέρχομαι από άλλη χώρα. Είναι απαραίτητο να είμαι παρών κατά την ανάκριση;
Μόνον αν το ζητήσετε και αν το συμβούλιο το επιτρέψει.
Μπορώ να λάβω μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης κ.λπ;
Η διεξαγωγή της διαδικασίας μέσω τηλεδιάσκεψης δεν προβλέπεται ακόμα από το νόμο.
Υπάρχει περίπτωση να επαναπροωθηθώ στη χώρα από την οποία προέρχομαι;
Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατόν να απελαθείτε.
Θα κρατηθώ ή θα αφεθώ ελεύθερος; Υπό ποιες προϋποθέσεις;
Θα σας επιβληθεί προσωρινή κράτηση, αν το αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο. Υπάρχει επίσης περίπτωση να σας επιβληθούν όροι περιοριστικοί της ελευθερίας μετακίνησής σας ή να αφεθείτε ελεύθερος.
Μπορώ να εγκαταλείψω τη χώρα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης;
Ναι, μετά το πέρας του χρόνου προσωρινής κράτησής σας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν σας έχει επιβληθεί ο όρος της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα.
Θα μου ζητηθούν δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα γενετικού υλικού (DNA, π.χ. τρίχες, σάλιο), ή άλλα σωματικά υγρά;
Το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να το διατάξει.
Υπάρχει περίπτωση να υποβληθώ σε σωματική έρευνα;
Όχι με διαταγή του δικαστικού συμβουλίου, αλλά ίσως από τα όργανα της ανάκρισης ή της προκαταρκτικής εξέτασης. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να ζητήσετε να είναι παρών ο συνήγορός σας κατά την έρευνα.
Υπάρχει περίπτωση να διενεργηθεί έρευνα στο σπίτι μου, στην επιχείρησή μου κ.λπ;
Δεν μπορούν να διαταχθούν έρευνες αυτού του είδους στο πλαίσιο της διαδικασίας ενώπιον των δικαστικών συμβουλίων.
Μπορώ να ασκήσω προσφυγή;
Υπάρχουν ένδικα μέσα που μπορείτε να ασκήσετε κατά των αποφάσεων των δικαστικών συμβουλίων.
Μπορώ να παραδεχθώ την ενοχή μου για όλες ή για ορισμένες κατηγορίες πριν τη δίκη;
Έχετε το δικαίωμα να ομολογήσετε την ενοχή σας υποβάλλοντας υπόμνημα στο δικαστικό συμβούλιο. Οι δηλώσεις αυτές είναι δεσμευτικές και μπορούν να επηρεάσουν τη δικαστική απόφαση.
Είναι δυνατόν να αλλάξουν οι κατηγορίες πριν τη δίκη;
Οι κατηγορίες δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν. Μπορούν μόνο να διατυπωθούν σαφέστερα από το συμβούλιο. Δεν επιτρέπεται να προστεθούν νέες κατηγορίες.
Είναι δυνατόν να κατηγορηθώ για αδίκημα για το οποίο έχω ήδη κατηγορηθεί σε άλλο κράτος μέλος;
Ναι, αν το αδίκημα στρεφόταν κατά έλληνα πολίτη. Σε περίπτωση σοβαρών εγκλημάτων, οι ελληνικοί νόμοι εφαρμόζονται κατά οποιουδήποτε, ανεξαρτήτως του νόμου που ίσχυε στον τόπο τέλεσης του εγκλήματος.
Θα μου δοθούν πληροφορίες για τους μάρτυρες κατηγορίας;
Ασφαλώς, μπορείτε να λάβετε πληροφορίες τόσο σε αυτό το στάδιο όσο και προηγουμένως. Έχετε το δικαίωμα να λάβετε πληροφορίες για όλες τις λεπτομέρειες της δικογραφίας.
Θα ζητηθούν πληροφορίες για το ποινικό μητρώο μου;
Όχι. Οι πληροφορίες αυτές ζητούνται από την αρμόδια υπηρεσία.

Έρευνες, δακτυλικά αποτυπώματα και DNA (4)

Θα μου ζητηθούν δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα γενετικού υλικού (DNA, π.χ. τρίχες, σάλιο), ή άλλα σωματικά υγρά;
Αν συλληφθείτε, θα ληφθούν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα και είστε υποχρεωμένος να συνεργαστείτε. Είναι επίσης υποχρεωτικό να παράσχετε δείγμα DNA, αν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχετε διαπράξει σοβαρό έγκλημα. Αν τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA είναι θετικά, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε να επαναληφθούν. Αν δεν το κάνετε, το γενετικό υλικό που έχει συλλεγεί θα καταστραφεί.
Υπάρχει περίπτωση να υποβληθώ σε σωματική έρευνα;
Υπάρχει περίπτωση να υποβληθείτε σε σωματική έρευνα, αν το όργανο που διεξάγει την ανάκριση το κρίνει απαραίτητο. Η έρευνα δεν πρέπει να θίγει το αίσθημα ντροπής του προσώπου και πρέπει να γίνεται κατ’ ιδίαν. Η σωματική έρευνα σε γυναίκα πρέπει να γίνεται από γυναίκα. Αν αναζητείται ορισμένο πράγμα ή έγγραφο και το παραδώσετε, δεν επιτρέπεται να υποβληθείτε σε σωματική έρευνα.
Υπάρχει περίπτωση να διενεργηθεί έρευνα στο σπίτι μου, στην επιχείρησή μου κ.λπ;
Κατ’ οίκον έρευνα μπορεί να πραγματοποιηθεί από όργανο του δικαστηρίου και ανακριτή στο πλαίσιο κύριας ανάκρισης ή προανάκρισης. Έρευνα σε αυτοκίνητα γίνεται όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα ή αν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.