Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ο Στέλιος Ράμφος

Tην Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ώρα 8 μ.μ. ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΑΜΦΟΣ Σε Ανοιχτή Συζήτηση με το Κοινό στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (Κουντουριώτου 18 & Νεότητος) 

Την εκδήλωση οργανώνει ο δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Myrtillo Κοιν.Σ.Επ. για την στήριξη των Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων. 

Ο Στέλιος Ράμφος είναι Έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1965 ξεκίνησε σπουδές στη φιλοσοφία στο Παρίσιστο Universite de Vincennes a Saint-Denis (σημερινό Universite Paris 8). Από το 1969 έως το 1974 δίδαξε φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο μέχρι το 1975, οπότε γύρισε στη Ελλάδα.
Στο Παρίσι συνάντησε τον Κορνήλιο Καστοριάδη και γνώρισε καλά τη σκέψη του.

Στο βιβλίο του «Μαρτυρία και Γράμμα, Απόλογος για τον Μαρξ και λόγος για τον Καστοριάδη» (Κέδρος, 1984), Προτού φύγω για το εξωτερικό, η Ελλάδα πνευματικά δεν υπήρχε για μένα. Την ανεκάλυψα στην ξενιτιά, όπου ανεκάλυψα συγχρόνως και την κρίση της Ευρώπης».

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση διάλεξε τον μονήρη βίο τού στοχαστή, με πυκνές όμως δημοσιεύσεις και πυκνές διαλέξεις και σεμινάρια. Θέματα με τα οποία ασχολείται είναι η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία (Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Πλωτίνος κ.ά.), η Βυζαντινή και ορθόδοξη πνευματική παράδοση, η διερεύνηση και ερμηνεία της Νεοελληνικής ανθρωπολογίας και ψυχολογίας, και γενικότερα των κοινωνικών προβλημάτων και παθογενειών μας.

Έχει σημαντική παρουσία στη δημόσια ζωή με πολλές συνεντεύξεις στον Τύπο και στην τηλεόραση, με δημόσιες ομιλίες αλλά και άρθρα σε περιοδικά. Δίδαξε στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν και αργότερα στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη.
Σε αφιέρωμα εφημερίδας αναφέρθηκε ως ένα από τα πρόσωπα που έκαναν τη διαφορά το 2010, ενώ αλλού αναφέρεται ότι έχει μεγάλη επιρροή στην πνευματική και πολιτική ελίτ της Ελλάδας Εκτός από το σημαντικό αριθμό βιβλίων που δημοσιεύει, ο Ράμφος κάνει πολλές δημόσιες ομιλίες, αλλά και εμφανίζεται σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις όπου αναλύει τα δρώμενα και τις αποφάσεις που έχουν να πάρουν οι Έλληνες και στην Ελλάδα, αλλά και σε έντυπα του εξωτερικού.
Έχει γράψει πάνω από 30 βιβλία και θεωρείται σημαντικός Έλληνας στοχαστής.

Μερικά από τα έργα του είναι:

. Μίμησις εναντίον μορφής - Εξήγησις εις το Περί ποιητικής του Αριστοτέλη, τομ. Α' Β', εκδ. Αρμός, Αθήνα, 1992-1993.
. Χρονικό ενός καινούργιου χρόνου, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα, 1996.
. Ο καημός του ενός, εκδ. Αρμός, 2000.
. Το μυστικό του Ιησού, εκδ. Αρμός, Αθήνα 2006.
• Ιλαρόν φως του κόσμου, Αρμός, 2006.
• Ο καημός του ενός (Κεφάλαια της ψυχικής ιστορίας των Ελλήνων), Αρμός, 2007.
. Το αδιανόητο τίποτα, Αρμός, 2010.
• Υπάρχεις σαν μοίρα, Αρμός, 2011.
• Η λογική της παράνοιας, Αρμός, 2011.
• Time Out, Η ελληνική αίσθηση του χρόνου, Αρμός, 2012.
• Ο «άλλος» του καθρέφτη (Ψυχογραφία της αγωνίας μας), Αρμός, 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: