Πατάτες ογκρατέν με κιμά και μπεσαμέλ
Λαχταριστό γεύμα για το μεσημεριανό σας με τρομερή γεύση!
Υλικά
Για 6-8 άτομα
Για 6-8 άτομα
Για τις πατάτες με τον κιμά
1 κιλό κιμά κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ψιλoκομμένο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
2 φλιτζάνια τσαγιού τυριά τριμμένα (κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 φλυτζάνι του τσαγιού κρασί λευκό αρετσίνωτο
½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 αυγό
αλάτι
κόκκινο και μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο
ρίγανη
μπαχάρι
κύμινο
δενδρολίβανο
5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
1 κιλό κιμά κοτόπουλου
1 κρεμμύδι ψιλoκομμένο
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
2 φλιτζάνια τσαγιού τυριά τριμμένα (κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
½ φλυτζάνι του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 φλυτζάνι του τσαγιού κρασί λευκό αρετσίνωτο
½ φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 αυγό
αλάτι
κόκκινο και μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο
ρίγανη
μπαχάρι
κύμινο
δενδρολίβανο
5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
Για την μπεσαμέλ7-8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 φλυτζάνια τσαγιού φρέσκο βρασμένο γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 φλυτζάνια τσαγιού φρέσκο βρασμένο γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Για το μείγμα πατάτες – κιμά
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο κι όταν βγάλει το άρωμα της, την αφαιρούμε.
Έπειτα σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τον κιμά σπασμένο σε κομμάτια μαζί με αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, δενδρολίβανο και αφού σβήσουμε με το κρασί, προσθέτουμε και την ντομάτα και αφήνουμε να πιει το ζουμί του για 20 λεπτά και τακτικά ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο κι όταν βγάλει το άρωμα της, την αφαιρούμε.
Έπειτα σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τον κιμά σπασμένο σε κομμάτια μαζί με αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, δενδρολίβανο και αφού σβήσουμε με το κρασί, προσθέτουμε και την ντομάτα και αφήνουμε να πιει το ζουμί του για 20 λεπτά και τακτικά ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.
Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις στρώνουμε τις πατάτες σε ταψάκι νούμερο 27. Ανάμεσα στις στρώσεις από τις πατάτες ρίχνουμε τον κιμά μαζί και από πάνω την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω και κάτω, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά και ξεσκέπαστο για άλλα 30 λεπτά.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω και κάτω, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 30 λεπτά και ξεσκέπαστο για άλλα 30 λεπτά.
Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε κι ένα κατσαρολάκι σε μεσαία εστία, μέσα στο οποίο λιώνουμε το βούτυρο μας.Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη μας κολλήσει. Όταν το βούτυρο με αλεύρι γίνουν ένα, τότε προσθέτουμε σιγά- σιγά το βρασμένο γάλα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα.
Βάζουμε κι ένα κατσαρολάκι σε μεσαία εστία, μέσα στο οποίο λιώνουμε το βούτυρο μας.Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη μας κολλήσει. Όταν το βούτυρο με αλεύρι γίνουν ένα, τότε προσθέτουμε σιγά- σιγά το βρασμένο γάλα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα.
Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και βουτυρώνουμε το ταψί μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το παστίτσιο, συνεχίζοντας ρίχνουμε λίγη φρυγανιά για να μη μας κολλήσει.
Κάνουμε μία στρώση με τα μισά μακαρόνια, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο με το χτυπημένο αυγό και τα μισά τριμμένα τυριά.
Κάνουμε μία στρώση με τα μισά μακαρόνια, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο με το χτυπημένο αυγό και τα μισά τριμμένα τυριά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον κιμά (φροντίζουμε να πάει παντού), τα υπόλοιπα μακαρόνια, τα υπόλοιπα τυριά και τη σπιτική μπεσαμέλ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Έπειτα το αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Έπειτα το αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά
ΠΗΓΗ: sidagi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου