Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Τι δηλώνει ο γραφικός μας χαρακτήρας;

Ημερομηνία: 22:52 17/02

Τι δηλώνει ο γραφικός μας χαρακτήρας

Καλώς ή κακώς, ο τρόπος που γράφουμε φανερώνει πολλά για την προσωπικότητα μας καθώς και για την εκάστοτε ψυχολογική μας κατάσταση.
Όπως λένε οι ειδικοί, ο τρόπος του γραψίματος ελέγχεται από το κεντρικό νευρικό σύστημα καθώς συμμετέχουν πολλοί μυς όπως του μπράτσου, του αγκώνα, του χεριού, των δαχτύλων και της ωμοπλάτης.
H κλίση προς τα δεξιά δείχνει εξωστρέφεια, παρορμητισμό. Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τους άλλους και έχουν καλλιτεχνική φύση. Η υπερβολική κλίση προς τα δεξιά δείχνει υπερευαίσθησία, ασυλόγιστη συμπεριφορά.Tα κατακόρυφα γράμματα σημαίνουν, λογική, ανεξαρτησία, αυτοκυριαρχία ακόμα και σε περιπτώσεις κρίσης, άτομα διευθυντικών θέσεων.H κλίση προς τα πίσω εκδηλώνει εσωστρέφεια παρά τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο. Διαφορετικές κλίσεις σημαίνει ευστροφία, αυθορμητισμό, ελάχιστο αυτοέλεγχο, ευμετάβλητη διάθεση, αποφυγή ανάληψης μεγάλες ευθυνών.
 Ο ειλικρινής = μεγάλα στρογγυλά και ομοιόμορφα γράμματα, σε ευθεία γραμμή. 
- Ο φιλότιμος = στρογγυλά γράμματα και τονίζει τα σημεία στίξης - σημάδι ανθρώπου με προσοχή στη λεπτομέρεια.
- Ο οικονόμος = προσεχτικά και ομοιόμορφα, με ελαφριά κλίση στις γραμμές και χωρίς να τονίζει τα κεφαλαία.
- Ο γενναιόδωρος = ευρύχωρα και καθαρά, ξεχωρίζοντας έντονα τα μεγάλα γράμματα και τα κεφαλαία από τα υπόλοιπα γράμματα.
- Ο ταπεινός = μικρά, απλά και ομοιόμορφα γράμματα, ενώ οι γραμμές τείνουν να κάνουν ζικ-ζακ.
- Ο μελαγχολικός = ξεχωρίζει από την έντονη κλίση των γραμμάτων του. Η πίεση είναι στην αρχή σταθερή, αλλά σιγά-σιγά χάνεται. Τα σημεία στίξης είναι αρχικά έντονα, αλλά καθώς προχωρά το γραπτό, τείνουν να εξαφανίζονται.
- Ο υπερήφανος = μεγάλα γράμματα, τονισμένα κεφαλαία, ενώ το τελευταίο γράμμα κάθε λέξης φαίνεται να είναι πιο έντονο από τα υπόλοιπα.
- Ο καλλιτέχνης = καλλιγραφικά και το μέγεθος των γραμμάτων τείνει να μικραίνει καθώς προχωρά το γραπτό.
- Ο αλτρουιστής = με έντονη κλίση και πίεση. Τα γράμματα είναι στρόγγυλα και τα κεφαλαία σχεδόν καλλιγραφικά.
- Ο διακριτικός = μικρά γράμματα, με ελαφριά πίεση και οι γραμμές τείνουν προς τα πάνω. Τα γράμματα τείνουν να έχουν αρκετές σπείρες και καμπύλες, αλλά το τελευταίο γράμμα κάθε λέξης είναι μάλλον σεμνό και περιορισμένο.
Ο αλαζόνας = τονίζει υπερβολικά τα κεφαλαία γράμματα και συνήθως η υπογραφή του είναι μεγάλη και πολύπλοκη, καταλήγοντας σε περιττές "διακοσμήσεις" με κάμπυλες γραμμές. 

                                 
Συχνά πολλοί ρωτούν γιατί αλλάζουν το γραφικό τους χαρακτήρα ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η αλήθεια είναι πως η γραφή κατά βάση δεν αλλάζει, απλώς διαφοροποιείται ανάλογα με τη διάθεση, τις ψυχολογικές διακυμάνσεις, τα συναισθήματα, το πού αναφέρεσαι και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφεις.
Για παράδειγμα, αν συντάξεις μια συστατική επιστολή, η γραφή θα είναι πιο επίσημη, πιο καθαρή και ευανάγνωστη σε σχέση με τη γραφή των καθημερινών σου αγορών.
Εάν κάθεσαι κάπου άβολα, η γραφή θα είναι ακατάστατη, αν γράφεις μια ερωτική επιστολή, πιθανόν θα είναι πιο έντονη και πιο ζεστή. Παρά τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γραφή μας, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα παραμένουν μοναδικά.
Για να εξαχθεί συμπέρασμα από γραφολόγο, χρειάζεται να ληφθούν υπ’ όψιν τουλάχιστον 50-60 χαρακτηριστικά. Η επιστήμη έχει εισέλθει σε πολλούς τομείς όπως η εγκληματολογία και η πρόσληψη προσωπικού γίνεται πολλές φορές μέσα από δείγματα γραφής των υποψηφίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: