Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013

ΝΟΜΙΚΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ - ΦΕΚ)


Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι σύμφωνα με την ΥΑ Φ.411/297/254418/Σ.732/2012 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 3399/20 Δεκ 2012 Τεύχος Β’, ανεστάλη η ισχύς εκ νέου της ΥΑ (απόφαση Ραγκούση) περί μεταθέσεων των Στελεχών των ΕΔ, που είχε εκδοθεί σε αναθεώρηση της προηγούμενης επί του ιδίου θέματος αποφάσεως (απόφαση Βενιζέλου).

Σημειώνεται ότι και οι δύο αποφάσεις καλούνται να... ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου (Ν.3883/2010), σε συνδυασμό με την λοιπή ισχύουσα νομοθεσία (Ν.2690/99 «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας», Ν.2472/97 «Περί προσωπικών δεδομένων κλπ» κ.α.). Οι αρμόδιες υπηρεσίες που εισηγήθηκαν την αναστολή συνεχίζουν να βρίσκονται προφανώς εν συγχύσει καθώς με πλάγιο τρόπο καταστρατηγούν ευθέως το Σύνταγμα, αναγορευόμενες αυθαιρέτως σε νομοθετική εξουσία, κινούμενες ευθέως εκτός της εξουσιοδοτικής διατάξεως του Ν. 3883/2010 και της λοιπής νομοθεσίας. Με την καθυστέρηση εφαρμογής των νέων διατάξεων, που καθιερώνουν έστω και με εμφανή ελαττώματα, μεγαλύτερη διαφάνεια στις μεταθέσεις, το μόνο που επιδιώκεται είναι η διαιώνιση της αναξιοκρατίας και του «ρουσφετιού», καθώς συνεχίζεται το προηγούμενο καθεστώς για το οποίο είχαν διαπιστωθεί πλείστες όσες ανομίες, με συνέπεια δεκάδες στρατιωτικοί να έχουν προσφύγει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.

Τα στελέχη που επανδρώνουν τα κέντρα λήψεως των αποφάσεων για τις μεταθέσεις των Στελεχών, έχοντας ερμηνεύσει προφανώς εσφαλμένα το γεγονός ότι το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών είναι ιδιαίτερα φειδωλό στη χορήγηση αναστολής εκτελέσεως της μεταθέσεως (λήψη ασφαλιστικών μέτρων), θεωρεί ότι τα δικαστήρια επικυρώνουν ως θεμιτή και νόμιμη την άσκηση της διακριτικής ευχέρειας των οργάνων της Διοικήσεως, κάτι που δεν είναι ορθό. Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο για την χορήγηση αναστολής, δίκην ασφαλιστικών μέτρων, λαμβάνει αποκλειστικά και μόνο υπόψη την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα υποστεί ο μετατιθέμενος, χωρίς να εξετάζει το νόμω βάσιμο, καθώς δεν υφίσταται επαρκής νομολογία λόγω του πρόσφατου του νόμου αυτού. Επειδή στις περιπτώσεις των μεταθέσεων δεν εκτιμάται τις περισσότερες φορές ότι θα επέλθει ανεπανόρθωτη βλάβη στον Στρατιωτικό, δηλαδή βλάβη την οποία να μην μπορεί αυτός να ανορθώσει μεταγενέστερα με την έκδοση αντιστοίχων αποφάσεων, για το λόγο αυτό το δικαστήριο συνήθως επιφυλάσσεται να απαντήσει επί του αιτήματος για ακύρωση της μετάθεσης, με την κυρία δίκη επί της ουσίας.

Η παραπάνω όμως στρέβλωση επιφυλάσσει πολύ σοβαρούς κινδύνους, διότι οι πρώτες εκτιμήσεις μάς δημιουργούν την πεποίθηση ότι όλες ανεξαιρέτως οι μεταθέσεις πάσχουν, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, από ακυρότητα. Αυτό όμως μπορεί να στρέψει τους μετατιθέμενους, των οποίων θα ακυρωθεί η μετάθεση τους εν τέλει, εναντίον των Στελεχών που εισηγήθηκαν, και στην συνέχεια υπέγραψαν, τις μεταθέσεις, τόσο αστικά όσο και ποινικά. Σημειώνεται ότι το γραφείο μας ήδη έχει λάβει τέτοιες εντολές από μερίδα Στελεχών και είμαστε σε αναμονή των ακυρωτικών αποφάσεων.

Εν όψιν τούτων συνιστάται από το γραφείο μας στα Στελέχη που εμπλέκονται στην διαδικασία των μεταθέσεων, καθ’ οποιοδήποτε τρόπο, να αποφεύγουν να υπογράφουν χωρίς διατήρηση επιφύλαξης, επίσης δε να διαπιστώνουν κατά το μέτρο του δυνατού, την τήρηση της νομιμότητας και της αξιοκρατίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι προσωπικής εμπλοκής τους σε αντιδικίες με συναδέλφους τους.

Κατ’ επέκταση, η συνέχιση εφαρμογής της «αποφάσεως Βενιζέλου» για τις μεταθέσεις δημιουργεί, εκτός από σοβαρά προβλήματα, και προφανείς ευθύνες για τα Στελέχη που εμπλέκονται, αφού ήδη γνωρίζουν ότι οι ερμηνευτικές διατάξεις της αποφάσεως αυτής, έχουν κριθεί ότι δεν είναι σύννομες με την αντίθετη Υ.Α. (απόφαση Ραγκούση).

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός εντάσσεται στην εκτελεστική, και όχι στην νομοθετική, εξουσία, όπερ σημαίνει ότι επί ιδίας εξουσιοδοτικής διατάξεως δεν μπορεί ο Υπουργός τη μία να αποφασίζει έτσι και την άλλη αλλιώς.

Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα Στελέχη, ότι το γραφείο μας ήδη έχει προετοιμάσει υποδοχή για την εξυπηρέτηση των Στελεχών, εν όψιν μεταθέσεων έτους 2013 και καλούμε τους ενδιαφερόμενους, να απευθύνονται στο γραφείο για την παροχή πληροφοριών και την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Η νέα απόφαση ΦΕΚ Β’ 3399-20 ΔΕΚ 2012:

Δεν υπάρχουν σχόλια: