Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Προς:  
         Τον κ. Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου
          κ.κ.   Νίκο Αγγελάρα


     
            Αρ. πρωτ. 26980/20/Απρ./2015                                                         Αθήνα, 20 Απριλίου 2015


                                        ΑΝΑΦΟΡΑ
                    (ΚΔΔ/σίας Ν. 2690/99 αρθ.4 & 27, Σύνταγμα αρθ.10 παρ.1)



Του Παναγιώτη Σταμάτη, Πλωτάρχη ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, κατοίκου Αθηνών, οδός Κομνηνών, αρ.48.                                (panos_stamatis@yahoo.gr)


                             *****************************************

              Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

1.  Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι το ανώτατο δικαστήριο αρμόδιο να επιδικάζει σε οικονομικά θέματα των συνταξιούχων του δημοσίου μεταξύ των άλλων και των στρατιωτικών. Ως απόστρατος αξ/κος του ΠΝ άσκησα έφεση ενώπιον του ΙΙΙ τμήματος του Ε.Σ κατά της πράξης αναπροσαρμογής της σύνταξής μου λόγω μειώσεων που επιβλήθηκαν με το νόμο Ν.4093/12 και μάλιστα αναδρομικά από 1-8-2012. Σχετικά με την  εν λόγω έφεση μεταξύ χιλιάδων άλλων, ετέθη  θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος και η σχετική δίκη χαρακτηρίστηκε πιλοτική (πρότυπη).
2.  Την 5η Φεβρουαρίου 2014 συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου Σας, η επίδικη υπόθεση. Ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας στο Ε.Σ πρότεινε να γίνουν δεκτές όλες οι εφέσεις συναφούς ενδιαφέροντος. Επιτρέψτε μου να Σας υπενθυμίσω ότι η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Σας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου των ειδικών μισθολογίων του Ν.4093/12 το είχε κρίνει ως αντισυνταγματικό και αντίθετο προς το Ε.Σ.Δ.Α.
Η μεγαλύτερη συνέπεια που παράγει η πιλοτική απόφαση, πέραν του ενοποιητικού και κατευθυντήριου αποτελέσματός της, δεν είναι η δεσμευτικότητά της αλλά το γεγονός ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι με συναφείς υποθέσεις που δεν κατέστησαν διάδικοι στην πιλοτική δίκη, βλέπουν σε σύντομο χρόνο ποια είναι η νομολογιακή θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί του σοβαρού νομικού ζητήματος και αναλόγως πράττουν, δηλαδή είτε παραιτούνται από τα τυχόν ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα είτε τα ασκούν εφόσον έχουν προθεσμία ή τα συνεχίζουν με διαυγέστερη εικόνα για την έκβασή τους.
Οι ενδείξεις και οι εντυπώσεις της δίκης την οποία παρακολούθησα στο ακροατήριο, δημιούργησαν ένα κλίμα αισιοδοξίας για θετική έκβαση. Εν τούτοις αν και η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2014, δεν έχει εισέτι δημοσιευτεί η απόφαση  του Δικαστηρίου Σας, γεγονός που ανησυχεί μεγάλο αριθμό  αποστράτων οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω, είναι σε προχωρημένη ηλικία, αρκετοί εξ αυτών με αρκετά προβλήματα υγείας, σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, στην οποία περιήλθαν αιφνίδια και ανυπαίτια. Τα ανεπίτρεπτα και πρωτοφανή αυτά γεγονότα συνετέλεσαν,  ώστε προς το τέλος του βίου τους, να ζουν, κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης.  

3.   Την παροχή  της έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, εξασφαλίζει ορισμένη εθνική και διεθνής έννομη τάξη, αποτελεί δε κορυφαία εκδήλωση του κράτους δικαίου, δοθέντος ότι εξ ορισμού και από τη φύση της είναι προορισμένη να στηρίζει το οικοδόμημα της αρχής της νομιμότητας αποτελώντας αφενός ελεγκτικό κυρωτικό μηχανισμό, αφετέρου ανάχωμα κατά της κρατικής παρανομίας και αυθαιρεσίας. Στην εποχή μας το δικαίωμα για παροχή δικαστικής έννομης προστασίας, με τις εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης, έχει παύσει πλέον να αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Πολιτείας και διαθέτει ερείσματα πέραν της εθνικής έννομης τάξης, σε διεθνείς και κοινοτικές προεκτάσεις.
   Ι. Το δικαίωμα δικαστικής προστασίας κατά το Σύνταγμα για παροχή δικαστικής προστασίας καθιερώνεται με τη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος του 1975, παρόλο δε που δεν περιέχει καμία αναφορά για το θέμα της αποτελεσματικότητας της προστασίας που παρέχουν τα δικαστήρια, εντούτοις, γίνεται δεκτό ότι χωρίς το στοιχείο αυτό η προστασία της συνταγματικής διάταξης θα ήταν κενή περιεχομένου, πράγμα που δεν θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Στο πλαίσιο των εγγυήσεων, που παρέχει η διάταξη του άρθρου 20 του Συντάγματος, περιλαμβάνονται οι καθιερωμένες από τη θεωρία τρεις μορφές παροχής έννομης προστασίας:
    α) η αξίωση του πολίτη για έκδοση απόφασης επί της ουσίας,
    β) η αξίωση για την παροχή προσωρινής δικαστικής προστασίας και
    γ) η απαίτηση για την αναγκαστική εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων, αλλά και κάθε άλλου προβλεπόμενου εκτελεστού τίτλου.
   ΙΙ. Το δικαίωμα δικαστικής προστασίας κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Με την αναγνώριση και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου εξασφαλίζεται η ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε μεμονωμένου ανθρώπου και υπηρετείται το κοινωνικό σύνολο, μέλος του οποίου είναι κάθε άνθρωπος. Το κανονιστικό πλαίσιο για το δικαίωμα δικαστικής προστασίας στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κατοχυρώνετε από τις διατάξεις των άρθρων 6 παρ. 1 και 13 αυτής. Η πρώτη από τις προαναφερόμενες διατάξεις διακηρύσσει το δικαίωμα σε δίκαιη ή χρηστή δίκη ενώ η δεύτερη καθιερώνει το δικαίωμα σε πραγματικό ένδικο βοήθημα και όχι σε τυπικές απλώς δικονομικές δυνατότητες και έχει συμπληρωματικό ρόλο σε σχέση με το άρθρο 6 παρ. 1. Ο συνδυασμός και των δύο διατάξεων εξασφαλίζει το θεμελιώδες δικονομικό δικαίωμα έναντι των κρατών-μελών για παροχή αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στον εθνικό χώρο. Με την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Χώρα μας ανέλαβε τη δέσμευση να τηρεί τις αρχές της διεθνούς αυτής σύμβασης και κατ’ επέκταση να συμμορφώνεται προς τους μηχανισμούς ελέγχου που καθιερώθηκαν με τη σύμβαση. Η δέσμευση ισχύει και για τον εθνικό δικαστή, ο οποίος υποχρεούται να ακολουθεί την ερμηνεία των διατάξεων της ΕΣΔΑ, την οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), δηλαδή το όργανο, στο οποίο η διεθνής σύμβαση έχει αναθέσει την ερμηνεία και εφαρμογή της. Μεταξύ των διαδικαστικών εγγυήσεων ή αρχών, τα οποία εξειδικεύουν το δικαίωμα για δίκαιη δίκη, που κατοχυρώνεται στα άρθρα 6 παρ. 1 και 13 της ΕΣΔΑ περιλαμβάνονται:
α) η αξίωση για αποτελεσματική ένδικη προστασία, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί και η αξίωση για προσωρινή δικαστική προστασία καθώς και η αξίωση για εκτελεστότητα της απόφασης και
β) η αξίωση για εκδίκαση της υπόθεσης εντός λογικής προθεσμίας.

ΙΙΙ.   Ήδη, μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, που κυρώθηκε με το Ν 3671/2008 (Α΄ 129), πηγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων αποτελούν τόσο η ΕΣΔΑ (άρθρο 6 παρ. 3 της ΣΛΕΕ) όσο και ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 6 παρ. 1 της ΣΛΕΕ), που αποτελεί νομικά δεσμευτικό κείμενο και μάλιστα ίσου κύρους προς το πρωτογενές δίκαιο, προβλέπεται δε ότι κάθε πρόσωπο του οποίου παραβιάστηκαν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες έχει δικαίωμα πραγματικής και αποτελεσματικής προσφυγής στα δικαστήρια που δικάζουν δημόσια και μέσα σε εύλογη προθεσμία.
   4. Η δικαστική προστασία εκπληρώνει το σκοπό της συνταγματικής επιταγής και βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την αρχή του κράτους δικαίου, όταν είναι πλήρης και αποτελεσματική. Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης έχει μεγάλη σημασία διότι θίγει την αποτελεσματικότητα της δικαστικής προστασίας του πολίτη, κλονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης του προς το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης και κατατείνει, σε περίπτωση υπέρβασης κάποιων ακραίων ορίων, σε καταστάσεις αρνησιδικίας. Την ορθότητα αυτής της εκτίμησης επιβεβαιώνει ο σχετικά μεγάλος αριθμός καταδικών της Χώρας μας για παράβαση της αρχής της δίκαιης δίκης, λόγω ακριβώς των υπερβολικών καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης.
          Ενόψει του υπαρκτού ζητήματος της καθυστέρησης στην δημοσίευση της απόφασης της Ολομελείας του Δικαστηρίου Σας, πρέπει να  ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η καθυστέρηση αυτή δεν προσβάλλει μόνο το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη αλλά αποδυναμώνει και το δημοκρατικό μας πολίτευμα, αφού αποστερεί ουσιαστικά τους πολίτες, την δικαστική προστασία που δικαιούνται κατά τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις και τα επικυρωμένα άρθρα της ΕΣΔΑ.
     Επειδή, έχω το απαιτούμενο κατά τον Νόμο έννομο συμφέρον και η παρούσα αναφορά είναι νόμιμη, βάσιμη και αληθής.
     Επειδή, η κατάσταση (κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης) που έχουμε περιέλθει, επιτείνεται με την καθυστέρηση της δημοσίευσης της επίδικης αποφάσεως.

                                          ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
                                                     ΖΗΤΩ

 Να εξετάσετε την παρούσα, για τις κατά κρίση Σας νόμιμες ενέργειες, με σκοπό τον τερματισμό της αναμονής, που δημιουργούν αγωνία και ψυχικό άλγος σε όλους εκείνους, που προσέφεραν επί μακρόν τα μέγιστα στην Πατρίδα μας.

        Μ’ εκτίμηση
  Παναγιώτης Δ. Σταμάτης

   Πλωτάρχης ε.α.  ΠΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: