Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΑ
Νέα παρέμβαση στη διεξαγωγή μιας δίκαιης δίκης κάνει η κυβέρνηση καταπατώντας θεμελιώδεις αρχές της νομικής επιστήμης και προσπαθώντας να κρύψει τους ανεπαρκείς δικαστές που διορίζει στη Σχολή Δικαστών με διαβλητές εξετάσεις και που δεν μπορούν πλέον κατά κοινή αποδοχή των δικηγόρων να διευθύνουν μια αποτελεσματική συνεδρίαση δικαστηρίου και να εκδώσουν ορθές αποφάσεις προκαλώντας προβλήματα στην κοινωνική ζωή.
Είναι πρωτοφανές φαινόμενο η δίκη των ιδιωτικών διαφορών να γίνεται χωρίς συζήτηση και χωρίς αντίκρουση νομικών επιχειρημάτων και αποδείξεων σε δημόσια συνεδρίαση δικαστηρίου με το πρόσχημα της ταχείας απονομής της δικαιοσύνης. Το επιστημονικό «λάθος» του πολιτικού και επιστημονικού νομικού κατεστημένου (κομματικοί δικαστές και καθηγητές νομικής) είναι ότι αντί να βρει τρόπους να αντικαταστήσει τους μάρτυρες από έγγραφα, για την απόδειξη της αλήθειας, επιτείνει το φαινόμενο της ψευδομαρτυρίας μην επιτρέποντας την απόδειξη της αναξιοπιστίας του μάρτυρα σε δημόσια συνεδρίαση, καθώς επιτρέπει πλέον οι μάρτυρες να υπογράφουν απλά μια κατάθεση και όχι να εξετάζονται από τον βαριεστημένο Δικαστή και τον αντίδικο που αγωνιά. Η ταχύτητα της απονομής της δικαιοσύνης δεν εξαρτάται από τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων, αλλά από την ικανότητα του Δικαστή καθώς και από το σύστημα δικαίου που υπάρχει σε κάθε χώρα.
Οι δικαστές περιορίζονται χρονικά για την έκδοση αποφάσεων από μύριες διατάξεις όμως δεν τηρείται καμία χωρίς καμία κύρωση. Γιατί να τηρηθεί τώρα η έκδοση απόφασης εντός οχτώ μηνών;
Ο λαϊκιστής εισαγγελικός λειτουργός και υπουργός δικαιοσύνης που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το αστικό δίκαιο ακολουθώντας τις παραινέσεις των ανεπαρκών δικαστικών λειτουργών θέλει να περάσει διατάξεις, με τις οποίες στην ουσία ρίχνει το μπαλάκι στους δικηγόρους, που τάχα αυτοί ευθύνονται για την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης με χρονοβόρες συνεδριάσεις και ανούσιες αγορεύσεις.
Η δημόσια συνεδρίαση έχει μεγαλύτερη σημασία σε δίκες με κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον (π.χ. εργατικά, πτωχεύσεις, τραπεζικά δάνεια, ασφαλιστικές εταιρείες, πλειστηριασμοί) που η κοινή γνώμη πρέπει να γνωρίζει με δικιά της αντίληψη τι ειπώθηκε και πώς ενέργησε ο δικαστής στη συνεδρίαση για να μπορεί να ελέγξει τη διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και κρατικής εξουσίας.
Από τον καθηγητή Μπέη διαβάζουμε ότι η δημοσιότητα των συνεδριάσεων εξυπηρετεί: την προστασία του ατόμου από μυστικές συνεδριάσεις, την αποτροπή αιφνιδιασμού από τις αποφάσεις, την ενίσχυση της κοινής εμπιστοσύνης ως προς την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, την ενίσχυση του αισθήματος ευθύνης των δικαστών, την αποτροπή διάφορων πιέσεων κατά την απονομή της δικαιοσύνης. Ο καθηγητής Μπέης βασίζεται στη γερμανική και γαλλική νομική θεωρία και οπότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία σχέση πλέον με τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού διαφωτισμού παρά μόνο με το νόμισμα ευρώ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών και των επιχειρηματιών με κύριο μπροστάρη τη λαϊκιστική δεξιά της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τη νομική επιστήμη η δημοσιότητα των συνεδριάσεων συντελεί στον έλεγχο του δικαστή από την κοινή γνώμη προς αποφυγή δικαστικών καταχρήσεων.
Μήπως με την κατάργηση της δημοσιότητας η βοναπαρτική συγκυβέρνηση επιδιώκει δικαστικές καταχρήσεις από τα «τυπάκια» που διορίζει στην Εθνική Σχολή Δικαστών καταστρώνοντας σιγά - σιγά ένα φονταμενταλιστικό καθεστώς που απαγορεύει την αμφισβήτηση και την κριτική; Μήπως οι δικαστές θα μπαίνουν και θα βγαίνουν μεσάνυχτα στα δικαστήρια μην έχοντας καμία επαφή με δικηγόρους και πολίτες; Μήπως οι δικαστές προσπαθούν να κρύψουν την εικόνα τους; Για ποιους λόγους;

15.11.2014
Γράφει ο Γιώργος Πάσογλου

Νομικά Ανάλατα http://nomika-analata.blogspot.com/2014/11/blog-post.html#ixzz3JF0xRdNC
https://www.facebook.com/groups/515819975096677

Follow us: @NomikaAnalata on Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια: