Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

9 πανεύκολα πιάτα για να μην χάνετε χρόνο μαγειρεύοντας


9 πανεύκολα πιάτα για να μην χάνετε χρόνο μαγειρεύοντας

9 πανεύκολα πιάτα για να μην χάνετε χρόνο μαγειρεύοντας

476
 
 
3
 
 
 
 

Δε χρειάζεται να φοβάστε το μαγείρεμα, ακόμη κι αν δεν έχετε «έμφυτο» ταλέντο… γιατί μερικές συνταγές είναι σχεδόν, το ίδιο εύκολες με το βράσιμο νερού. Αρκεί να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βέβαια, το… μαχαίρι!
Παρακάτω παραθέτουμε 9 νόστιμες αλλά πολύ εύκολες και γρήγορες συνταγές –εκτός φυσικά από τα «πολυφορεμένα» μακαρόνια με σάλτσα- για όσους δεν προλαβαίνουν να μαγειρεύουν καθημερινά ή για εκείνους που απλά, «δεν το έχουν» με την μαγειρική…
Σούπα λαχανικών
Σούπα θα πει με απλά λόγια, ένα μάτσο λαχανικά ή/και κρέας βρασμένα σε νερό ή ζωμό. Μία εξόχως απλή συνταγή για σούπα είναι να τσιγαρίσει κανείς κρεμμύδι και σκόρδο σε λίγο μαγειρικό λάδι, να προσθέσει κατεψυγμένα λαχανικά -σπανάκι, καρότα, πατάτες, αρακά- μαζί με έναν κύβο από ζωμό κοτόπουλου και να το αφήσει να βράσει μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, μπορείτε να ανακατέψετε και να προσθέσετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε σούπα σε χρόνο dt, με σαφώς λιγότερο νάτριο σε σχέση με την «έτοιμη» σε σκόνη. Λίγο τυρί, μαγειρεμένο κοτόπουλο ή και ζυμαρικά μπορούν να προστεθούν στο τέλος για ακόμα περισσότερη νοστιμιά.
Αυγά
Τα βραστά αυγά είναι ο απλούστερος δρόμος προς ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βάλει κανείς τα αυγά σε μια κατσαρόλα και να τα αφήσει να βράσουν. Καλύπτετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση. Αφήστε τα για 11 λεπτά μέσα στο ζεστό νερό. Κάντε τους ένα «μπάνιο» σε κρύο νερό αμέσως μετά, για να σταματήσει η διαδικασία του «σφιξίματος» και έχετε τα τέλεια σφιχτά αυγά, είτε για απ’ ευθείας κατανάλωση, είτε για σαλάτα. Τα αυγά μπορούν να γίνουν το ίδιο εύκολα «μάτια», αλλά και ομελέτα.
Κοτόπουλο βραστό
Το απλό βραστό κοτόπουλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτα, σε σάντουιτς, σε κοτόσουπα και γενικότερα, είναι… βολικότατο. Βραστό όμως, δε σημαίνει… εντελώς νερόβραστο. Μπορείτε να προσθέσετε στο νερό που βράζει το κοτόπουλο, λίγο ξύδι μπαλσάμικο, ελαιόλαδο, μερικά σπαράγγια ή άλλα λαχανικά όπως σέλινο και καρότο, πατάτες ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, αλάτι και πιπέρι.
Σιγομαγειρεμένο χοιρινό
Το αργό μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά πάντα διευκολύνει αυτούς που δεν έχουν χρόνο ή δεν πολυξέρουν να μαγειρεύουν.
Το σιγομαγειρεμένο χοιρινό επί της ουσίας δεν θέλει παρά να αποθέσετε στην κατσαρόλα τα συστατικά που χρειάζεται και να τα αφήσετε να σιγοβράσουν στο νερό μέχρι να μαλακώσουν: κρεμμύδι, χυμό ντομάτας, ξύδι, λίγη μαύρη ζάχαρη, μουστάρδα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 κομμάτια χοιρομέρι και πατάτα αν θέλετε μπορούν να μείνιουν στην κατσαρόλα μαζί με νερό για αρκετή ώρα και να μην σας απασχολήσουν μέχρι να ετοιμαστούν. Αλλά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος θέλει υπομονή και χρόνο.
Ψάρι ψητό
Τα περισσότερα ψάρια είναι πεντανόστιμα όταν γίνονται ψητά. Τα λεπτά ψάρια θα μαλακώσουν γρήγορα, ενώ τα μεγαλύτερα θα θέλουν απλά λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά καθόλου κόπο. Αν γυρίσατε κουρασμένοι από τη δουλειά, τίποτα δεν θα σας φανεί πιο εύκολο από ένα απλό και υγιεινό ψάρι στο φούρνο, αρωματισμένο με λίγο βούτυρο, θυμάρι και μαϊντανό.
Γαρίδες cocktail
Συνήθως σερβίρεται σε περιστάσεις «high-class», αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια από τις απλούστερες και ευκολότερες συνταγές. Ρίχνουμε τις γαρίδες σε βραστό νερό για μερικά λεπτά και τις σερβίρουμε με μίγμα από κέτσαπ και μαγιονέζα. Μπορείτε επίσης, να «παίξετε» με τις σως και να συνδυάσετε τις γαρίδες με ό,τι σας κάνει όρεξη.
Σουφλέ τυριών
Μια απλούστατη και γρήγορη συνταγή είναι το σουφλέ. Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, υπάρχει τρόπος να το κάνετε ευκολότατο. Στρώστε σε ένα πυρέξ μερικές φέτες ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα του, πασπαλίστε τριμμένο τυρί γραβιέρα και emmental, απλώστε μερικές φέτες ζαμπόν από πάνω, βάλτε ακόμα μερικές φέτες από πάνω, άλλη μια στρώση τυρί και για το τέλος, ρίξτε το μίγμα από 2 αυγά και 1 φλιτζάνι γάλα που θα καλύψει τα υλικά και ψήστε σε δυνατό φούρνο για 40-50 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό, μαζί με μια φρεσκοκομμένη σαλάτα και έχετε το τέλειο γεύμα.
Ρύζι
Ο αστικός μύθος για το ρύζι λέει ότι δεν απέχει σε δυσκολία από το απλό βραστό νερό. Τσιγαρίστε αν θέλετε σε λάδι λίγο κρεμμύδι, το ρύζι και στη συνέχεια προσθέστε βραστό νερό -2,5 κούπες για κάθε κούπα ρύζι- μαζί με έναν κύβο συμπυκνωμένου ζωμού και λίγο σαφράν για έντονο κίτρινο χρώμα και υπέροχη γεύση.
Μπριάμ
Ακούγεται δύσκολο; Δείτε το με άλλο μάτι και θα εκπλαγείτε. Κόψτε σε ροδέλες μερικά κολοκύθια, μελιτζάνες, πιπεριές, πατάτες και κρεμμύδι, προσθέστε τα όλα στο πυρέξ, ρίξτε χυμό ντομάτας να τα καλύψει, αλατοπιπερώστε, βάλτε λίγο λάδι και κατευθείαν στον φούρνο. Σε λιγότερο από μία ώρα θα έχετε έτοιμο ένα νοστιμότατο μπριάμ. Συνδυάστε το με φέτα και καλή όρεξη!
Ψητά μήλα
Γουργουρίζει το στομάχι σας για λίγο γλυκό μετά το γεύμα σας; Τι πιο εύκολο από μερικά μήλα ψητά στον φούρνο που είναι και η εποχή τους; Αφήστε τα μήλα ολόκληρα (αν μπορείτε να τα καθαρίσετε από τη φλούδα ακόμα καλύτερα, αλλά δεν είναι απαραίτητο), βάλτε τα σε μεγάλο ταψί, πασπαλίστε τα με αρκετή ζάχαρη και κανέλα και βάλτε τα στον φούρνο. Σε λιγότερο από μισή ώρα, τα μήλα θα μαλακώσουν και θα καραμελώσουν. Σερβίρονται ιδανικά με ένα «καρύδι» σαντιγί ή παγωτό. Καλοφάγωτα!
ΠΗΓΗ: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: