Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

13 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΓΕΣ ΤΗΣ ΕΑΑΝ



                                                                         Εισηγητής ο Δ.Δ. Κος Ζαχαρόπουλος                                               

                                               ΕΝΩΠΙΟΝ

         ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

                                               (19ο Τμήμα)


                             ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΛΟΓΟΙ
                               

Του Παναγιώτη Σταμάτη, Πλωτάρχη ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, υποψήφιου για το ΔΣ/ΕΑΑΝ, κατοίκου Αθηνών, οδός Κομνηνών, αρ.48.

                                                      ΚΑΤΑ

Της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού  (ΝΠΔΔ),   οδός   Ι. Παπαρρηγοπούλου  &  Π.Π. Γερμανού,  Αθήνα.

                                                   ΚΑΙ

1. Του πρακτικού των Εκλογών για τις αρχαιρεσίες του ΔΣ/ΕΑΑΝ της 25 Νοεμβρίου 2012.
2. Κάθε άλλης συναφούς πράξης ή παράλειψης  προγενέστερης ή μεταγενέστερης.



                         *****************************************



Συζητείται ενώπιον Σας ,τις 17 Ιανουαρίου 2013, η από 30 Νοεμβρίου 2012 ένστασή μου με την οποία ζητώ την ακύρωση και επανάληψη των εκλογών της 25 Νοεμβρίου 2012, για τους λόγους που αναφέρονται σ΄ αυτήν. Επί της Ενστάσεώς μου επάγομαι τους ακόλουθους πρόσθετους λόγους.



Ι.   ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου έγιναν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ της ΕΑΑΝ στο Κεντρικό της ΕΑΑΝ στην Αθήνα και στα Παραρτήματα αυτής ανά την επικράτεια. Στις εκλογές αυτές ήμουν υποψήφιος για μέλος του ΔΣ/ΕΑΑΝ.

 1. Με το πρακτικό ΔΣ/ΕΑΑΝ υπ. αριθμ. 105/7-3-12 θέμα 2ο, αποφασίστηκε, όπως οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του νέου ΔΣ/ΕΑΑΝ, λόγω λήξεως της θητείας των μελών του νυν ΔΣ, διεξαχθούν την Κυριακή 25-11-12. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση ΔΣ ΕΑΑΝ υπ' αριθμ. 115/23-5-12 θέμα 2ο, δημοσιεύθηκαν οι ισχύουσες διατάξεις εκλογής του ΔΣ/ΕΑΑΝ και τις διαδικασίες για τις αρχαιρεσίες της 25ns Νοεμβρίου 2012 προς ενημέρωση των μελών που έχουν το δικαίωμα του ''εκλέγειν και εκλέγεσθαι'', ως κατωτέρω:

«Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ αρ. φύλλου 216 Τεύχος Δεύτερο από 31 Μαρτίου 1993 (αρ. Φ. 932/2/93/18.2.93 ΥΕΘΑ/ΓΕΝ)
Κοινή απόφαση Υπουργών Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών με θέμα «Ρύθμιση των ειδικότερων θεμάτων που αφορούν στην εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ).
Οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών
Έχοντας υπόψη:
α. Τις διατάξεις του άρθρου 14 του Νόμου 1911/90 «Εισαγωγή γυναικών στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές, ρύθμιση στρατολογικών θεμάτων και άλλες διατάξεις», με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 5 του Ν.Δ. 1171/72 «Περί Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων».
β. Την υπ' αριθμ. Υ. 1847/1078399/1182/0001/7. 8.92 (ΦΕΚ525/τ. B/14.8.92) κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών, με θέμα «Ανάθεση αρμοδιοτήτων Υπουργού Οικονομικών στους Υφυπουργούς Οικονομικών».
γ. Την υπ' αριθμ. Φ. 932/9/91 από 30.3.91 κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, με θέμα «Ρύθμιση των ειδικότερων θεμάτων που αφορούν στην εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών ΝΑΥΤΙΚΟΥ» (ΦΕΚ 465 Β' /25.6.91), αποφασίζουμε:
2. Τροποποιούμε ως ακολούθως τη σχετική απόφαση:
α. Σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.
(1) Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος είναι Ανώτατοι Αξιωματικοί του ΠΝ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, Βαθμού Αντιναυάρχου ή Υποναυάρχου και σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιότητος από αυτούς, Βαθμού Αρχιπλοιάρχου.
(2) Από τα λοιπά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δύο (2) προέρχονται από τους Μαχίμους-Δασκάλους, ένα (1) από τους Μηχανικούς- Χημικούς, ένα (1) από τους Οικονομικούς, ένα (1) από τους Λιμενικούς, ένα (1) από τους Ιατρούς και τρία (3) από τα Πληρώματα Στόλου (νυν ειδικότητες [Ε]).
(3) Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου δεν μπορεί να εκλεγεί Διευθύνων Σύμβουλος.
β. Διαδικασία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου.
(1) Δικαίωμα ψήφου έχουν τα τακτικά μέλη της ΕΑΑΝ και σε περίπτωση θανάτου, ο εκάστοτε δικαιούχος της συντάξεως και του μερίσματός τους.
(2) Κατά την ψηφοφορία χρησιμοποιείται ενιαίο ψηφοδέλτιο που αναγράφει χωριστά τις θέσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και κάτω απ' αυτές τα ονόματα των υποψηφίων κατά ειδικότητα, όπου απαιτείται, ήτοι:
α) Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος
β) Μέλη.

Μάχιμοι-Δάσκαλοι.
Μηχανικοί - Χημικοί κ.λπ., ως ανωτέρω υποπαρ.
2α (2).
(3) Οι απαιτούμενοι σταυροί προτιμήσεως τίθενται ανά ένας έναντι κάθε υποψηφίου και είναι, κατά περίπτωση, οι εξής:
(α) Για τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου: Δύο (2).
(β) Για τους Μαχίμους - Δασκάλους: Δύο (2).
(γ) Για τους Αξιωματικούς Πληρωμάτων Στόλου (νυν ειδικότητες (Ε): Τρεις (3).
(δ) Για καθεμία από τις λοιπές κατηγορίες: 'Eνας (1).
(4) Η ψηφοφορία διενεργείται καταρχήν στα Γραφεία - Εντευκτήριο τηε ΕΑΑΝ ή σε άλλον οριζόμενο από αυτήν κατάλληλο χώρο.
(5) Η ψηφοφορία αρχίζει στις 8 π.μ. και τελειώνει στις 4 μ.μ., παρατεινόμενη και πέραν της ώρας αυτής, σε περίπτωση συνεχίσεως της προσελεύσεως ψηφοφόρων.
(6) Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, είναι απαραίτητη η επίδειξη της ταυτότητος μέλους της ΕΑΑΝ ή Αστυνομικής Ταυτότητος.
Η ψηφοφορία κατ' εξουσιοδότηση απαγορεύεται.
(7) Για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των σταυρών προτιμήσεως που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι. Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου που καταλαμβάνονται αντίστοιχα από τον πρώτο και δεύτερο πλειοψηφήσαντα υποψήφιο για τις θέσεις αυτές.
(8) Σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ υποψηφίων που έχουν εκλόγιμη σειρά, η προτεραιότητα κανονίζεται με κλήρωση που γίνεται από την Εφορευτική Επιτροπή, παρουσία των ενδιαφερομένων.
γ. Υποβολή υποψηφιοτήτων.
(1) Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητος έχουν όλοι οι αναγραφόμενοι στην υποπαρ. 2β(1) της παρούσας. Αν ο υποψήφιος προέρχεται από την οικογένεια του αποστράτου, εντάσσεται στην ίδια κατηγορία Αξιωματικών που ανήκε και ο εκλιπών.
(2) Η υποβολή υποψηφιότητος πρέπει να γίνεται ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν από την ημερομηνία ψηφοφορίας.
(3) Κατά την υποβολή της α ιτήσεως για υποψηφιότητα είναι απαραίτητη και η επισύναψη φωτοαντιγράφου της ταυτότητας μέλους τηε ΕΑΑΝ.
(4) Η υποβολή υποψηφιότητος για τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου δεν κωλύει την ταυτόχρονη υποβολή υποψηφιότητος για τη θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και ειδικότερα για την κατηγορία Αξιωματικών στην οποία ανήκε ο υποψήφιος.
δ. Χρόνος διενέργειας των εκλογών και απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες.
(1) Οι εκλογές διενεργούνται δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
(2) Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΑΝ είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την προκήρυξη και διοργάνωση των εκλογών, καθώς και τον καθορισμό του τόπου διενέργειάς τους. Επίσης, υποχρεούται να ενημερώσει τα μέλη της ΕΑΑΝ δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν από τις εκλογές, ώστε να έχουν τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητος εντός της προβλεπόμενης από την ανωτέρω υποπαρ. 2β (2) προθεσμίας.
ε. Απαρτία.
(1) Για την ύπαρξη απαρτίας στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, απαιτείται η παρουσία επτά (7) τουλάχιστον μελών του, μεταξύ των οποίων και του Προέδρου ή, εν απουσία του, του Αντιπροέδρου.
(2) Οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
στ. Παράταση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
(1) Εφόσον δεν καταστεί εφικτή η διενέργεια εκλογών, επειδή δεν υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ή για το μεγαλύτερο ποσοστό τους (6/11), η ΕΑΑΝ εξακολουθεί να διοικείται αυτοδικαίως από το τελευταίο εκλεγμένο Διοικητικό της Συμβούλιο, του οποίου όμως η θητεία δεν μπορεί να παραταθεί περισσότερο από ένα (1) χρόνο μετά την ημερομηνία λήξεώς της.
(2) Το εν λόγω Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να προκηρύξει εκλογέε, πριν από την παρέλευση του χρόνου παρατάσεως τηε θητείαε του.
ζ. Αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
(1) Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που εκλείπει ή παραιτείται ή αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα υποψήφιο με απόφαση του ΥΕΘΑ. Ειδικά, σε περίπτωση κενώσεως της θέσεως του Προέδρου, αυτός αντικαθίσταται από τον Αντιπρόεδρο, ενώ ο τελευταίος από τον τρίτο σε σταυρούς προτιμήσεως κ.ο.κ.
η. Έναρξη και λήξη της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου.
(1) Η έναρξη της θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται με την απόφαση του ΥΕΘΑ για τη συγκρότησή του. Για την έκδοσή της η ΕΑΑΝ υποχρεούται να υποβάλλει στο ΓΕΝ/Β3, επίσημο πρακτικό των εκλογών, αμέσως μετά τη διενέργειά τους.
(2) Η τριετής θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου λήγει στο τέλος του αντίστοιχου μήνα μ' αυτόν που εκδόθηκε η απόφαση της προηγούμενης υποπαραγράφου.
θ. Αμοιβή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
(1) Στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τηε ΕΑΑΝ καταβάλλεται αποζημίωση 4.500 δρχ. (13,21 ευρώ) κατά συνεδρίαση, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και μέχρι τέσσερις (4) συνεδριάσεις κατά μήνα.
(2) Ο Διευθύνων Σύμβουλος λαμβάνει επιπλέον 50.000 δρχ. (146,74 ευρώ) κατά μήνα.
(3) Η κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης θα γίνεται από τον προϋπολογισμό τηε ΕΑΑΝ.
(4) Ανάλογες πιστώσεις θα εγγράφονται στους προϋπολογισμούς τηε ΕΑΑΝ (η παράγραφος θ έχει υποστεί αλλαγές και δεν ισχύει ως αναγράφεται).
(5) Από τη δημοσίευση της παρούσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η σχετική (γ) παύει να ισχύει.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

2. Οδηγίες ΕΑΑΝ επί των προθεσμιών - προϋποθέσεων και διεξαγωγής αρχαιρεσιών την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομοθεσία καθορίζονται, ως ακολούθως, οι απαιτούμενες λεπτομέρειες των αρχαιρεσιών - για την επιλογή του νέου ΔΣ/ΕΑΑΝ - που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στα κεντρικά γραφεία της ΕΑΑΝ και στα Παραρτήματα Κρήτης, Πόρου, Σαλαμίνας, ΒΔ Ελλάδος (Κέρκυρα) - Β. Ελλάδος (Θεσσαλονίκη) - ΝΔ Ελλάδος (Πάτρα).

(1) Ημερομηνία εκλογών (25-11-2012)
Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΕΘΑ, η θητεία του παρόντος ΔΣ λήγει την 28-2-2013 και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου ΔΣ πρέπει να διεξαχθούν τουλάχιστον δύο (2) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας αυτής.
Με απόφαση του ΔΣ/ΕΑΑΝ, καθορίστηκε η Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 ως ημερομηνία διεξαγωγής των αρχαιρεσιών.

(2) Τόπος και διάρκεια διεξαγωγής των αρχαιρεσιών.
(α) Περιοχή Κέντρου:
Σύμφωνα με την παράγρ. 4 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, καθορίστηκε όπως οι εκλογές θα διεξαχθούν στα γραφεία και στο Εντευκτήριο τηε ΕΑΑΝ, για τα Μέλη που κατοικούν στο Κέντρο (Αθήνα, Πειραιά, Περίχωρα), από ώρα 08.00 μέχρι 16.00, της διάρκειας παρατεινόμενης το αργότερο μέχρι 18.00, ανάλογα με την προσέλευση των ψηφοφόρων.
Πρέπει να τονισθεί ότι, ενώ ο συνολικός αριθμός των Μελών της Ενώσεως, υπερβαίνει τους 12.000 συναδέλφους, σύμφωνα με τα τηρούμενα στατιστικά στοιχεία, προσέρχονται να ψηφίσουν ΜΟΝΟ 2.000-2.300 Μέλη. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι απόκτημα των δημοκρατικών διαδικασιών για την εκλογή αιρετού ΔΣ και πρέπει να εξασκείται ΚΑΘΟΛΙΚΑ, εκτός περιπτώσεων ασθενείας και σοβαρών περιστατικών.
Είναι προφανές ότι όσα περισσότερα Μέλη θέτουν υποψηφιότητα και προσέρχονται για να ψηφίσουν, τόσο η επιλογή του νέου ΔΣ/ΕΑΑΝ θα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτική και υπεύθυνη έναντι των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει.
Θα λειτουργήσουν εκλογικά τμήματα με έως επτά παραβάν εντός του χώρου των γραφείων και εντευκτηρίου, στα οποία θα έχουν κατανεμηθεί - κατ' αλφαβητική σειρά - τα εγγεγραμμένα Μέλη. Οι λεπτομέρειες για την ψηφοφορία και την εφορευτική Επιτροπή αναφέρονται στις παρακάτω παραγράφους.
(β) Περιοχές Κρήτης, Πόρου, Σαλαμίνας, ΒΔ Ελλάδος - Β. Ελλάδος - ΝΔ Ελλάδος.
Κάθε Παράρτημα θα διαρρυθμίσει έναν κατάλληλο χώρο του, για να χρησιμοποιηθεί ως εκλογικό κέντρο, όπως ορίζεται και για τα εκλογικά τμήματα της Κεντρικής ΕΑΑΝ.
Η εφορευτική Επιτροπή θα αποτελείται από τρία (3) Μέλη (οπωσδήποτε όχι από τα ΔΣ) και τρεις (3) αναπληρωματικούς. Τα Μέλη (τακτικά και αναπληρωματικά) θα καθορισθούν με απόφαση του ΔΣ/ΕΑΑΝ, κατόπιν σχετικής προτάσεως των ΔΣ Παραρτημάτων. Το ένα (1) από τα τρία τακτικά Μέλη της εφορευτικής Επιτροπής, θα εκτελεί χρέη Προέδρου και θα ορισθεί με σχετική απόφαση του ΔΣ/ΕΑΑΝ. Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι θα αποσταλούν έγκαιρα από την ΕΑΑΝ.
Η ψηφοφορία στα Παραρτήματα διαρκεί όπως και στα Κεντρικά γραφεία, από ώρας 08.00 έως 16.00, παρατεινόμενη - ανάλογα με την προσέλευση των ψηφοφόρων - όχι όμως αργότερα από της ώρας 18:00.

Η εφορευτική Επιτροπή, μετά το πέρας της ψηφοφορίας συντάσσει και υπογράφει τους πίνακες των αποτελεσμάτων και τον ονομαστικό πίνακα των αποτελεσμάτων και τον ονομαστικό πίνακα των ψηφισάντων μελών και τους αποστέλλει αυθημερόν και το ταχύτερο με ΦΑΞ στην ΕΑΑΝ (ΦΑΞ: 210 3310429), για τη συγκεντρωτική καταμέτρηση των ψήφων και τον έλεγχο των ψηφισάντων βάσει του γενικού πίνακα των Μελών της ΕΑΑΝ, προς αποφυγή τυχόν διπλοψηφίας.
Οι Πρόεδροι των Εφορευτικών Επιτροπών των Παραρτημάτων αποστέλλουν με κάθε δυνατό μέσον, τα πρωτότυπα των πινάκων αποτελεσμάτων και ψηφισάντων, δεόντως επικυρωμένα από όλα τα Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, αυθημερόν, στην Κεντρική Επιτροπή της ΕΑΑΝ, για περαιτέρω έλεγχο.
(3) Ψηφοφορία
Η ψηφοφορία, είναι οπωσδήποτε μυστική, και θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:
(α) Προσέλευση ψηφοφόρων, είσοδος σε ένα από τα εκλογικά τμήματα (Κεντρικά ΕΑΑΝ), που θα είναι κατανεμημένοι σύμφωνα με το αρχικό γράμμα του επωνύμου τους.
(β) Παράδοση της ταυτότητας Μέλους ΕΑΑΝ ή της αστυνομικής, στην εφορευτική Επιτροπή, για έλεγχο και διαγραφή του ονόματος από το σχετικό πίνακα (μητρώα Μελών ΕΑΑΝ) και παραλαβή έγκυρου φακέλου μετά του ψηφοδελτίου.
(γ) Ο ψηφοφόρος αποσύρεται πίσω από το υφασμάτινο παραπέτασμα για τη συμπλήρωση, με τον απαιτούμενο αριθμό σταυρών, του ψηφοδελτίου (μαύρο ή μπλε στυλό διαρκείας μόνο) το οποίο στη συνέχεια τοποθετεί εντός του φακέλου.
(δ) Ρίψη του φακέλου εντός της κάλπης και παραλαβή της ταυτότητάς του από την Επιτροπή. Για την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων, λόγω σταυρών προτιμήσεως, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
(α) Ψηφοδέλτιο με κανένα σταυρό είναι άκυρο,
(β) Ψηφοδέλτιο με περισσότερους από τους προβλεπόμενους σταυρούς είναι και πάλι άκυρο.
Εάν σε ένα ψηφοδέλτιο έχουν τεθεί, σε οιαδήποτε κατηγορία υποψηφίων, περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυρούς, το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.
Ο αριθμός των επιτρεπομένων σταυρών, θα αναγράφεται στον τίτλο της κατηγορίας των υποψηφίων.
(γ) Ψηφοδέλτιο με λιγότερους σταυρούς προτιμήσεως είναι έγκυρο. Απλώς θα στερηθούν σταυρού προτιμήσεως οι υποψήφιοι μιας ή περισσοτέρων κατηγοριών που δεν θα έχει τεθεί σταυρός.
(δ) Οι ψηφοφόροι, δύνανται να έχουν εφοδιασθεί εκ των προτέρων από την ΕΑΑΝ με ψηφοδέλτια. Η τοποθέτησή τους όμως στον έγκυρο φάκελο θα γίνεται μόνον πίσω από το παραπέτασμα. Η ψηφοφορία, κατ' εξουσιοδότηση, απαγορεύεται, ως ορίζει η κοινή Υπουργική Απόφαση.
Οιαδήποτε παρότρυνση ή προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, εντός και πέριξ των χώρων τηε ΕΑΑΝ, αποτελεί παράβαση του εκλογικού νόμου και αντιδεοντολογική συναδελφική συμπεριφορά.
(4) Ψηφοδέλτια - Υποψηφιότητες
Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και θα έχει εκτυπωθεί από την ΕΑΑΝ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2012. Όπως και προηγουμένως αναφέρθηκε, δύνανται τα μέλη να παραλαμβάνουν ψηφοδέλτια και προ των εκλογών για συμπλήρωση και να τα θέτουν εντός του παραδιδομένου, από την εφορευτική επιτροπή φακέλου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, πίσω από το παραπέτασμα. Η εφορευτική επιτροπή, πάντως, θα παραδίδει υποχρεωτικά και το φάκελο και το ψηφοδέλτιο. Τα ψηφοδέλτια θα αναγράφουν χωριστά κατά τις προβλεπόμενες κατηγορίες, και κατ' αλφαβητική σειρά, τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, ως και τους απαιτούμενους σταυρούς για κάθε ειδικότητα. ήτοι:
Πρόεδρος - Αντιπρόεδρος         (δύο σταυροί)
Μάχιμοι - Διδάσκαλοι         (δύο σταυροί)
Μηχανικοί - Χημικοί         (ένας σταυρός)
Οικονομικοί            (ένας σταυρός)
Υγειονομικοί             (ένας σταυρός)
Λιμενικοί             (ένας σταυρός)
Ειδικοτήτων (Ε)             (τρεις σταυροί)


Ο  σταυρός προτιμήσεως τίθεται παραπλεύρως και κατά προτίμηση, αριστερά του ονόματος και με τρόπο ώστε να μη χωρεί καμία αμφιβολία σε ποιον ανήκει. Επίσης, ο σταυρός πρέπει να τίθεται με μαύρο ή μπλε στυλό.
Δικαίωμα ψήφου, έχουν άπαντα τα τακτικά και ορφανικά μέλη της ΕΑΑΝ ανεξάρτητα φύλου και βαθμού. Η επίδειξη ταυτότητας, είτε της ΕΑΑΝ (τούτο θα διευκολύνει την εφορευτική επιτροπή) είτε αστυνομικής, είναι απαραίτητη. Ουδείς δύναται να ψηφίσει αν δεν έχει ταυτότητα και δεν είναι εγγεγραμμένος ως μερισματούχος στο ΜΤΝ. Μετά την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των μητρώων τα μέλη της ΕΑΑΝ ξεπερνούν τα 12.000. Ο αριθμός αναφέρεται για να συνειδητοποιηθεί, πόση σημασία έχει η ταχεία, αθόρυβη, με τάξη και άνευ περιττών χρονοτριβών ψηφοφορία.
Ειδικότερα, για τη θέση του Προέδρου και Αντιπροέδρου έχουν δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας οι απόστρατοι Ναύαρχοι, Αντιναύαρχοι και Υποναύαρχοι ανεξάρτητα ειδικότητας. Σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιότητας απ' αυτούς, δικαίωμα έχουν και οι Αρχιπλοίαρχοι. Η υποβολή υποψηφιότητας για τις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου, δεν κωλύει την ταυτόχρονη υποβολή υποψηφιότητας για τη θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και ειδικότερα για την κατηγορία Αξιωματικών στην οποία ανήκει ο υποψήφιος.
Τα ορφανικά μέλη (χήρες, ορφανά) θα τίθενται στην κατηγορία του αποβιώσαντος προστάτου μέλους της ΕΑΑΝ, εκτός της κατηγορίας Προέδρου - Αντιπροέδρου.
Τα μέλη που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο και τις Εφορευτικές Επιτροπές, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση ως τα αναφερόμενα στη συνέχεια αντίστοιχα έντυπα υποβολής υποψηφιότητας και Εφορευτικής Επιτροπής. Το έντυπο αυτό θα παραλαμβάνεται από την ΕΑΑΝ και θα πρέπει να έχει παραδοθεί στην ΕΑΑΝ μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2012.
Τα υποψήφια μέλη δύνανται επίσης να αποστείλουν και ταχυδρομικά το έντυπο υποβολής υποψηφιότητας, αποκόπτοντάς το από το περιοδικό (ή αν δεν επιθυμούν να καταστρέψουν το τεύχος, μπορούν να φωτοτυπήσουν το έντυπο) αρκεί να εξασφαλίσουν τη λήψη του από την ΕΑΑΝ μέχρι την 2η Οκτωβρίου 2012 ή προσερχόμενοι οι ίδιοι στην ΕΑΑΝ να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τα αντίστοιχα έντυπα.
Την 4η Οκτωβρίου 2012 θα συνέλθει το ΔΣ, θα επικυρώσει τον πίνακα υποβολής υποψηφιότητας και θα τον αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων ΕΑΑΝ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να λάβουν γνώση αυτού προσερχόμενοι στην ΕΑΑΝ. Μέχρι την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου, θα είναι έτοιμα και τα ψηφοδέλτια για την παραλαβή τους από τους επιθυμούντες.
Σύντομα βιογραφικά σημειώματα υποψηφίων: Οι επιθυμούντες υποψήφιοι, δύνανται να αποστείλουν με την αίτηση υποβολής υποψηφιότητας και σύντομο βιογραφικό τους σημείωμα σε κείμενο, με ή χωρίς φωτογραφία, προκειμένου να αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων του Εντευκτηρίου για ενημέρωση ή να δημοσιευθούν στο περιοδικό «Θαλασσινοί Απόηχοι».
Το βιογραφικό αυτό σημείωμα μπορεί να συνοδεύεται από μία (1) φωτογραφία, μεγέθους ταυτότητας και εκδόσεως του 2012 με πολιτική περιβολή.
Εφορευτική Επιτροπή Κεντρικής ΕΑΑΝ
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα αποτελείται από κανονικά και αναπληρωματικά μέλη, που θα καθοριστούν διά κληρώσεως μεταξύ των 12. Τυχόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα παραμείνουν ως αναπληρωματικοί. Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής θα είναι το αρχαιότερο μέλος.
Στα εκλογικά τμήματα θα παρίστανται ανά ένα ή δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής και γραμματέας.
Η εφορευτική επιτροπή θα διεξαγάγει την όλη διαδικασία των εκλογών μέχρι πέρατος αυτής, οπότε και θα υπογράψει αυθημερόν το σχετικό πρωτόκολλο των συνολικών αποτελεσμάτων. Ο Πρόεδρος ΕΑΑΝ θα παραλάβει ενυπογράφως το πρωτόκολλο αυτό, προκειμένου να επικυρωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο και εν συνεχεία να υποβληθεί στον ΥΕΘΑ μέσω ΓΕΝ για την έκδοση της σχετικής αποφάσεως διορισμού του νέου ΔΣ.
Τυχόν ενστάσεις, απορρίπτονται ή γίνονται δεκτές τελεσιδίκως αποκλειστικά και μόνο από την κεντρική εφορευτική επιτροπή, εντός δύο (2) ημερών, από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Με δεδομένη την ιδιαίτερη και υπεύθυνη αποστολή της εφορευτικής επιτροπής, παρακαλούνται τα μέλη να υποβάλλουν υποψηφιότητα, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο προσφέροντες έτσι σημαντική βοήθεια στο σώμα των Αποστράτων.
Αιτήσεις για συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή θα πρέπει να έχουν περιέλθει στην ΕΑΑΝ μέχρι 2 Οκτωβρίου, είτε δι' αποστολής του σχετικού εντύπου, αποκόπτοντάς το από το περιοδικό ή φωτοτυπώντας το, είτε προσερχόμενοι για συμπλήρωση στην ΕΑΑΝ. Προτεινόμενοι χρόνοι προσελεύσεως συναδέλφων για ψηφοφορία την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012 στα Γραφεία της ΕΑΑΝ
Για να μην παρατηρηθεί συνωστισμός - λόγω της συνήθους ταυτόχρονης προσέλευσης ψηφοφόρων 11:00 - 12:30, το ΔΣ/ΕΑΑΝ συνιστά το ακόλουθο πρόγραμμα προσελεύσεως, ανάλογα του αρχικού γράμματος επωνύμου:
Α έως Δ και Σ: 08:00-10:00
Ε έως και Κ: 10:00-12:00
Λ έως και Π: 12:00-14:00
Ρ έως Τ και Ω: 14:00-16:00
Ανεξάρτητα επωνύμου: 16:00 - 18:00 (περίπτωση συνεχίσεως της προσελεύσεως ψηφοφόρων).
Ο ανωτέρω χρονικός προγραμματισμός είναι συμβουλευτικός και δεν απαγορεύει την προσέλευση των ψηφοφόρων, σε διαφορετικούς χρόνους.
Χρονοδιάγραμμα ενεργειών για αρχαιρεσίες 25nς Νοεμβρίου 2012   
Μάιος- Ιούνιος 2012: «ΘΑ» No 109. Ανακοίνωση + Νομοθεσία + Υπόδειγμα υποψηφιότητας ΔΣ και Εφορευτικής Επιτροπής καθώς και Ημερομηνίες Υποβολής   
Ιούλιος - Αύγουστος 2012: «ΘΑ» No 110. Ομοίως ως άνω.   
Σεπτέμβριος 2012: Μέχρι 4-10-12 κατάθεση δηλώσεων υποψηφίων ΔΣ και Εφορευτικών Επιτροπών 
 Οκτώβριος 2012 (5-10-12): Έγκριση από ΔΣ υποψηφιοτήτων (ΔΣ + Εφορευτικές Επιτροπές)   
Οκτώβριος 2012: «ΘΑ» No 111. Ανακοίνωση + Νομοθεσία + Ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων ΔΣ και Εφορευτικής Επιτροπής. Οι «ΘΑ» πρέπει να κυκλοφορήσουν
μέχρι 30 Οκτωβρίου 2012.   
Οκτώβριος 2012: Από 5-10-12 μέχρι 20-11-12 ανάρτηση βιογραφικών στον Πίνακα Ανακοινώσεων ΕΑΑΝ. Από 8-10-12 μέχρι 30-10-12 εκτύπωση ψηφοδελτίων. Μέχρι 30-10-12 αποστολή ψηφοδελτίων σε Παραρτήματα και διάθεσή τους σε υποψηφίους.   
Νοέμβριος 2012: Κυριακή 25 Νοεμβρίου 09:00-16:00 αρχαιρεσίες στα γραφεία της ΕΑΑΝ και στα Παραρτήματα αυτής.   
 Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2012 Δημοσίευση αποτελεσμάτων αρχαιρεσιών στην παρούσα ιστοσελίδα και στους «ΘΑ» No 112 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 12).


3. ΠΡΑΚΤΙΚΑ Συνεδριάσεως του ΔΣ/ΕΑΑΝ της 5ης -10-2012 Υπ' Αριθ. 132
Αθήνα σήμερα Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, Αντιναυάρχου εα Σπ. Περβαινά Π.Ν., έγινε τακτική συνεδρίαση στα γραφεία της ΕΑΑΝ στην οδό Π. Π. Γερμανού-Αθήνα, προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί διαφόρων θεμάτων.
2. - Το Διοικητικό Συμβούλιο ευρέθη σε απαρτία. Άπαντες παρόντες.
3. - Μετά τη διαπίστωση αυτή, ο Πρόεδρος, Αντιναύαρχος εα Σπ. Περβαινάς ΠΝ, προέβη στη συζήτηση των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως, που είχε κοινοποιηθεί στα μέλη 24 ώρες ενωρίτερα της ημερομηνίας συγκλήσεως του Δ. Συμβουλίου.
4. - Μετά από διεξοδική συζήτηση ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
ΘΕΜΑ 1ο
Επικύρωση πίνακα υποψηφιοτήτων για ανακήρυξη αιρετών Μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) κατά τις αρχαιρεσίες της 25ης Νοεμβρίου 2012.
ΣΧΕΤ.: α) Ν.Δ. Υπ'αριθμ. 1171/72 Περί Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως ισχύει σήμερον μετά τις επελθούσες τροποποιήσεις.
β) Π.Δ. Υπ' αριθμ. 576/78 περί κυρώσεως Κανονισμού Οργανώσεως και Λειτουργίας Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού.
γ) Φ. 932/2/93/18-2-1993 (ΦΕΚ 216/Β/93 από 31 Μαρτίου 1993, Υπουργικές Αποφάσεις και Εγκρίσεις (1) Τροποποίηση κοινής αποφάσεως Υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών με θέμα «Ρύθμιση των ειδικότερων θεμάτων που αφορούν στην εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) και ΦΕΚ 472/Β/93 από 29 Ιουνίου 1993.
δ) Πρακτικό ΔΣ/ΕΑΑΝ υπ' αριθμ. 105 από 7-3-12 θέμα 2ο, ορισμός ημερομηνίας των αρχαιρεσιών ΕΑΑΝ της 25ης-11-2012.
ε) Πρακτικό ΔΣ/ΕΑΑΝ υπ' αριθμ. 115 από 23-5-2012 θέμα 1ο Σύσταση Επιτροπής για τις αρχαιρεσίες ΕΑΑΝ στις 25 Νοεμβρίου 2012.
στ) Πρακτικό ΔΣ/ΕΑΑΝ υπ'αριθμ. 115 της 23-5-12 θέμα 2ο, Αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΝ (ΔΣ), λόγω λήξης της θητείας των Μελών του νυν Δ.Σ. την 1-3-2013.
1. Υπό του Προέδρου προσκομίσθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΑΝ οι υποβληθείσες αιτήσεις υποψηφιοτήτων μελών της ΕΑΑΝ που επιθυμούν την εκλογή τους για το νέο Δ.Σ. αυτής κατά τις αρχαιρεσίες που θα γίνουν στις 25 Νοεμβρίου 2012 σύμφωνα με τα σχετικά.
2. Σε εφαρμογή του άρθρου 14 του Ν.1911/1990 (ΦΕΚ 166/Α/11-12-90) και της κοινής Υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Αμύνης και Οικονομικών (αρ. Φακ. 932/2/93/18-2-93 ΦΕΚ 216/Β/93 και 472/Β/93) που αφορά στην εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ).
3. Υποβάλλονται οι κάτωθι υποψηφιότητες κατά κατηγορία και αλφαβητική σειρά σύμφωνα με τις αιτήσεις τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΙ-ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ (1 ή 2 σταυροί)
(Ο πλειοψηφήσας εκλέγεται Πρόεδρος και ο δεύτερος Αντιπρόεδρος)
1) ΑΓΡΙΟΓΙΑΝΝΗΣ Βασίλειος Υποναύαρχος (Μ) ΠΝ ε.α.
2) ΓΕΡΟΥΚΗΣ Θεόδωρος Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.
3) ΖΩΪΔΑΚΗΣ Αντώνιος Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.
4) ΚΑΤΣΙΜΗΤΣΗΣ Νικόλαος Αντιναύαρχος (Ο) ΠΝ ε.α.
5) ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Παναγιώτης Υποναύαρχος (Μ) ΠΝ ε.α.
6) ΠΕΡΒΑΙΝΑΣ Σπυρίδων Αντιναύαρχος ΠΝ ε.α.
7) ΤΖΑΡΔΗΣ Εμμανούηλ Υποναύαρχος (ΥΦ) ΠΝ ε.α.

ΜΕΛΗ
ΜΑΧΙΜΟΙ-ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ (1 ή 2 σταυροί)
1) ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης Αρχιπλοίαρχος (Δδ) ΠΝ ε.α.
2) ΞΥΤΣΑΣ Κωνσταντίνος Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
3) ΠΑΤΕΛΗΣ Βασίλειος Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΧΗΜΙΚΟΙ (1 σταυρός)
1) ΑΓΡΙΟΓΙΑΝΝΗΣ Βασίλειος Υποναύαρχος (Μ) ΠΝ ε.α.
2) ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ Δημήτριος Υποναύαρχος (Μ) ΠΝ ε.α.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ (1 σταυρός)
1) ΒΙΔΑΚΗΣ Ιωάννης Αρχιπλοίαρχος (Ο) ΠΝ ε.α.
2) ΚΟΛΟΒΟΣ Βασίλειος Πλοίαρχος (Ο) ΠΝ ε.α.
3) ΜΑΝΤΑΣ Δημήτριος Υποναύαρχος (Ο) ΠΝ ε.α.
4) ΤΣΑΠΡΑΖΗΣ Νικόλαος Υποναύαρχος (Ο) ΠΝ ε.α.
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ (1 σταυρός)
1) ΓΡΙΒΑΣ Θεόδωρος Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) ΠΝ ε.α.
2) ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ Κωνσταντίνος Αρχιπλοίαρχος (ΥΙ) ΠΝ ε.α.
3) ΤΖΑΡΔΗΣ Εμμανουήλ Υποναύαρχος (ΥΦ) ΠΝ ε.α.
ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ (1 σταυρός)
1) ΠΑΠΑΖΑΦΕΙΡΗΣ Δημήτριος Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α.)
2) ΤΣΙΡΗΣ Άγγελος Πλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.)
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ (Ε) (πρώην ΠΥ-ΠΤ) (1 έως 3 σταυροί)
1) ΑΪΔΙΝΗΣ Χαράλαμπος Πλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
2) ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Εμμανουήλ Αντιπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
3) ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ Στυλιανός Σημαιοφόρος (Ε) ΠΝ ε.α.
4) ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γρηγόριος Αντιπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
5) ΓΕΩΡΓΑΡΑΣ Γεώργιος Αντιπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
6) ΚΛΑΡΝΕΤΑΣ Νικόλαος Υποπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
7) ΚΟΥΚΑΣ Γεώργιος Αντιπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
8) ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ Κωνσταντίνος Σημαιοφόρος (Ε) ΠΝ ε.α.
9) ΠΑΠΑΔΑΣ Στέργιος Αντιπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
10) ΣΤΑΜΑΤΗΣ Παναγιώτης Πλωτάρχης (Ε) ΠΝ ε.α.
11) ΤΑΤΣΗΣ Δημήτριος Υποπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
12 ΤΖΙΚΑΚΗΣ Γεώργιος Αντιπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.
13) ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ Αναστάσιος Υποπλοίαρχος (Ε) ΠΝ ε.α.

4. Το ΔΣ λαβών υπόψη τα σχετικά επικυρώνει και ανακηρύσσει
ομόφωνα τους παραπάνω αναφερόμενους, υποψήφιους για τις αρχαιρεσίες
εκλογής του νέου Διοικητικού Συμβουλίου ΕΑΑΝ της 25ης Νοεμβρίου 2012.
Ακριβές Απόσπασμα
Για την ακρίβεια της Αντιγραφής
Ο Διευθύνων Σύμβουλος
Αντιπλοίαρχος ε.α. Γ. ΤΖΙΚΑΚΗΣ ΠΝ


Ι.     ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


Η διαδικασία των εκλογών γίνεται συμφώνως της, «Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ αρ. φύλλου 216 Τεύχος Δεύτερο από 31 Μαρτίου 1993 (αρ. Φ. 932/2/93/18.2.93 ΥΕΘΑ/ΓΕΝ), τα περί οριζόμενα για τις αρχαιρεσίες στα ΝΠΔΔ και όπου υπάρχει κενό εφαρμόζεται αναλογικά το ΠΔ 410/1995 «περί  αιρετών οργάνων των ΟΤΑ» και  η διαδικασία συμφώνως του Κ.Δ.Δικ.
 «.....κατά την εκδίκαση των διαφορών για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ν.π.δ.δ. εφαρμόζονται οι ειδικές δικονομικές διατάξεις που διέπουν τις εκλογές του οικείου ΝΠΔΔ, σε περίπτωση δε που αυτές εμφανίζουν κενό, οι ειδικές δικονομικές διατάξεις της συγγενέστερης εκλογικής νομοθεσίας, δηλαδή του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα (Π.Δ 410/1995) και συγκεκριμένα οι διατάξεις των άρθρων 78 έως 88 αυτού...» (ΣτΕ 4058/1999, ΝοΒ 2001/731).


II.   ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΕΩΣ

1.   Κατά την διαδικασία της καταμέτρησης των ψήφων πρέπει:
 « ο πρόεδρος της επιτροπής αποσφραγίζει κάθε φάκελο ξεχωριστά και αφού εξακριβώσει το έγκυρο του ψηφοδελτίου που περιέχει και το οποίο επιδεικνύει σε όποιον από τους παρισταμένους (μέλη της εφορευτικής επιτροπής, υποψηφίους ή αντιπροσώπους τους) το ζητήσει, διαβάζει μεγαλοφώνως την ονομασία του συνδυασμού, καθώς και τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων που φέρουν σταυρό προτίμησης ή το ονοματεπώνυμο του μεμονωμένου υποψηφίου που τυχόν έλαβε ψήφο προτίμησης. Κάθε έγκυρο ψηφοδέλτιο αριθμείται και μονογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής. Αφού προσδιοριστούν τα έγκυρα ψηφοδέλτια, γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων που δόθηκαν υπέρ κάθε συνδυασμού ή μεμονωμένου υποψηφίου και των σταυρών προτίμησης υπέρ κάθε υποψηφίου συνδυασμού.»
Γεγονός το οποίο δεν έγινε, καθότι είχαν στηθεί κάλπες σε διαφορετικούς χώρους και η καταμέτρηση δεν έγινε σε ενιαίο χώρο ενώπιον του Προέδρου της Εφορευτικής Επιτροπής και καταυτόν τον τρόπο δεν υπήρξε η προσήκουσα επίβλεψη κατά παράβαση του Νόμου.

2.   Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση από 18-2-1993 (ΦΕΚ Β΄ 216//31-3-1993)
"...Οι απαιτούμενοι σταυροί ...τίθενται ως εξής...
Για τις θέσεις Προέδρου και Αντιπροέδρου: Δύο (2)
Για τους Μαχίμους - Δασκάλους: Δύο (2)
Για τους Αξιωματικούς Πληρωμάτων Στόλου: Τρείς (3) ..."

ΠΡΟΣΟΧΗ στην ΥΑ δεν αναγράφεται : έως δύο ή έως τρείς σταυρούς.
Συνεπώς θα πρέπει να ακυρωθούν τα ψηφοδέλτια που δεν έχουν ακριβώς τον αριθμό σταυρών που προβλέπεται από την ως άνω ΥΑ και έχουν λιγότερους ή περισσότερους σταυρούς.
Η αιτιολόγηση για την πρόβλεψη αυτή στην εν λόγω ΥΑ είναι ότι με τον αριθμό αυτό σταυροδοσίας αποφεύγεται η διαμόρφωση άτυπων ομάδων, καθόσον το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο. Απλοποιείται έτσι και διευκολύνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης «ομάδων» (φατρίες, γεγονός που έρχεται αντίθετο με την ιδιότητα του αξιωματικού) - χαρακτηριστικά του ενιαίου ψηφοδελτίου (άλλη επιταγή  το 1 έως 2 σταυροί και διαφορετική το υποχρεωτικά 2 σταυροί) Στην ΥΑ αναφέρεται για τη σταυροδοσία ότι απαιτείται, δηλαδή οι αριθμοί των σταυρών είναι υποχρεωτικοί και όχι δυνητικοί.   Άρα όλα τα ψηφοδέλτια που δεν έχουν τους απαιτούμενους σταυρούς είναι άκυρα.

3.  Με το άρθρο 6, παρ. 1, του Ν. 2839/2000 (ΦΕΚ 196/Α’/2000)  «Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και άλλες διατάξεις», διασφαλίσθηκε η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. καθώς επίσης και στους ΟΤΑ α' και β' βαθμού. Πιο συγκεκριμένα, καθιερώθηκε η υποχρεωτική, κατ' ελάχιστο στο 1/3, συμμετοχή κάθε φύλου στα υπηρεσιακά συμβούλια και στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Δημοσίων Οργανισμών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 Στα ψηφοδέλτια  δεν υπήρχαν άτομα διαφορετικού φύλου όπως προβλέπεται από τον Ν.2839/2000, του Ν.2910/2001 και του Ν.3463/2006 καθώς επίσης και στις εφορευτικές επιτροπές (Δεν ετέθησαν ως υποψήφιες στην κλήρωση για μέλη εφορευτικής επιτροπής). Συνεπώς υπήρξε παραβίαση του Συντάγματος και των παραπάνω Νόμων και πρέπει να ακυρωθούν οι εκλογές.

4.  Σύμφωνα με  την Κ.Υ.Α. ο χώρος της ψηφοφορίας είναι συγκεκριμένος «(4) Η ψηφοφορία διενεργείται καταρχήν στα Γραφεία - Εντευκτήριο της ΕΑΑΝ ή σε άλλον οριζόμενο από αυτήν κατάλληλο χώρο.  (5) Η ψηφοφορία αρχίζει στις 8 π.μ. και τελειώνει στις 4 μ.μ., παρατεινόμενη και πέραν της ώρας αυτής, σε περίπτωση συνεχίσεως της προσελεύσεως ψηφοφόρων.»  Αυθαίρετα και  μη νόμιμα διεξήχθησαν εκλογές σε διαφορετικά μέρη ανά την Επικράτεια. Ψήφισαν πολλά μέλη εκτός του προβλεπόμενου χώρου κεντρικού καταστήματος της ΕΑΑΝ που δεν προβλέπεται από την Υ.Α. (παραρτήματα Ένωσης σε πολλά διαφορετικά μέρη) ενώ υπήρχε αρκετός χρόνος για τροποποίηση της ΥΑ  ώστε να  υιοθετηθεί η επιστολική ψήφος που είναι πάγιο αίτημα των μελών της ΕΑΑΝ. Γεγονός που επέφερε αλλοίωση του αποτελέσματος και δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα όπως: Σε παράρτημα της Πάτρας ο Πρόεδρος του παραρτήματος προέτρεπε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν συγκεκριμένα άτομα, (έγινε σχετική  επώνυμη καταγγελία).

5. Σύμφωνα με το Νομοθετικό πλαίσιο της ΕΑΑΝ υπάρχει περιορισμός στο πλείστο των  μελών της Ένωσης να θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση Προέδρου και  Αντιπροέδρου γεγονός που παραβιάζεται ευθέως το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος περί ισότητας  που υποχρεώνει τον κοινό νομοθέτη να ρυθμίζει κατά τον ίδιο τρόπο όμοιες καταστάσεις. Περαιτέρω παραβιάζεται και η καθιερωμένη στο άρθρο 25 παρ. 1 εδ. αρχή της αναλογικότητας, παραβιάζονται  επιπρόσθετα και οι κανόνες της κοινής λογικής πείρας και αντίληψης συνιστώντας απόλυτα καταχρηστική συμπεριφορά. (άρθρο 25 παρ. 3 του Συντάγματος).
Εξάλλου, η ικανοποίηση του εκλέγεσθε  είναι υποχρεωτική με βάση τα θεμελιακά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, «περί ισότητας», «περί ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας», «του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθε», αλλά κυρίως κατ’ εφαρμογή των αρχών της αναλογικότητας.

6.   Μη νόμιμα διανεμήθηκαν από 80 ψηφοδέλτια στους υποψηφίους προ εκλογών ενώ αυτό δεν προβλέπεται. Με αυτόν τον τρόπο έγινε και η συγκεκριμένη παράβαση: Ταχυδρομήθηκαν ψηφοδέλτια από τον Γρ. Γεωργακόπουλο (υποψήφιο) με σταυρούς σε συγκεκριμένα ονόματα  ( Πρεβαινά-Ξύτσα-Γεωργακόπουλο) παραβιάζοντας την Συνταγματική αρχή της μυστικότητας  και τις αρχές του ενιαίου ψηφοδελτίου, (διαμόρφωση άτυπων ομάδων)  σκοπός της παραβίασης  ήταν να παραποιηθεί η βούλησή των ψηφοφόρων.

7.   Ασκήθηκε μεροληπτική αντιμετώπιση υποψηφίων από ορισμένα μέλη από το  υφιστάμενο ΔΣ το οποίο παραμένει αρκετό χρόνο μετά από αλλεπάλληλες εκλογές λόγω κατάργησης του ορίου ηλικίας (70 ετών) και καθώς ευκόλως μπορεί να αντιληφθεί κανείς με  βάση την κοινή λογική και πείρα ότι έχουν γίνει «ΚΑΘΕΣΤΩΣ», έτσι αρνήθηκαν τη δημοσίευση επιστολών στο περιοδικό της Ένωσης «Θαλασσινοί Απόηχοι» νέων υποψηφίων. Ορισμένα μέλη από το υφιστάμενο ΔΣ φέρεται να αξιοποίησαν τα αρχεία των μελών της Ένωσης για να αποστείλουν προσωπικές – εκλογικές επιστολές.

8.  Ο αριθμός  περισσοτέρων σταυρών σε ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό των μελών της κατηγορίας των ψηφοφόρων και έτσι έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την Συνταγματική αρχή της Αναλογικότητας.

9.  Δεν υπήρξε πρόβλεψη και δεν διανεμήθηκαν «λευκά» ψηφοδέλτια κατά παράβαση του ισχύοντος εκλογικού νόμου των ΝΠΔΔ και αναλογικά των Δήμων και Κοινοτήτων (ΟΤΑ).

10. Οι εφορευτικές επιτροπές δεν επιδέχοντο έλεγχο κατά το στάδιο της διαλογής των ψηφοδελτίων ούτε καν από τους ίδιους τους υποψηφίους. Δεν υπήρχαν εκλογικοί  εκπρόσωποι - αντιπρόσωποι, για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας του έργου των εφορευτικών επιτροπών. Έγινε ευθεία παραβίαση των διατάξεων του νόμου που διέπουν την εκλογική διαδικασία με συνέπεια να τίθεται θέμα ακύρωσης των εκλογών.

11.  Η ύπαρξη διακριτικών γνωρισμάτων επί των φακέλων με τα ψηφοδέλτια που παραβίαζαν κατά τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας δεν κατέστη δυνατόν να ελεγχθεί από κανέναν υποψήφιο, μετά την άρνηση της πρόσβασής τους στο εκλογικό υλικό, κατά τη φάση της διαλογής των ψήφων, αν και υπήρχαν περί τούτου σχετικές πληροφορίες.
Το εκλογικό υλικό με τα ψηφοδέλτια των Παραρτημάτων της Ένωσης είναι άγνωστο που βρίσκεται (αρθρ. 78 παρ.1 του ΠΔ 410/1995).

12.  Κατά το στάδιο της διαλογής δεν υπήρξε σειριακή αρίθμηση όλων των φακέλων - ψηφοδελτίων της εκλογικής διαδικασίας, ούτε των άκυρων ψηφοδελτίων. Μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η δυνατότητα σε υποψηφίους να ελέγξουν τα ψηφοδέλτια , (έγκυρα και άκυρα) ώστε να  διαπιστώσουν την ορθότητα των ενεργειών των εφορευτικών επιτροπών και τυχόν ύπαρξη σ΄ αυτά διακριτικών γνωρισμάτων.

13.   Παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα στην κατηγορία των υποψηφίων:  "Μάχιμοι - Διδάσκαλοι" να εκλεγεί για μέλος του ΔΣ  δεύτερος υποψήφιος με πολύ λιγότερους ψήφους - σταυρούς από άλλο υποψήφιο άλλης κατηγορίας, (ο πρώτος υποψήφιος που εκλέχθηκε στην κατηγορία αυτή την αντιπροσωπεύει), κατά παράβαση της Συνταγματικής Αρχής της ισότητας και της αναλογικότητας.



Επειδή το Δικαστήριό σας είναι αρμόδιο να δικάσει την παρούσα

Επειδή παραδεκτώς ζητείται η ακύρωση των εκλογών δεδομένου ότι έχω έννομο προς τούτο συμφέρον και η παρούσα ένσταση είναι εμπρόθεσμη, νόμιμη, βάσιμη και αληθής καθώς και οι παρόντες πρόσθετοι λόγοι  
Επειδή η Εφορευτική Επιτροπή δεν ερμήνευσε ορθά το νόμο.
Επειδή και οι δεκατρείς (13) προαναφερόμενοι λόγοι είναι βάσιμοι και αληθείς καθώς επίσης και ένας (1) μόνο λόγος αρκεί για την ακύρωση των εκλογών. 

Επειδή η  «Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ αρ. φύλλου 216 Τεύχος Δεύτερο από 31 Μαρτίου 1993 (αρ. Φ. 932/2/93/18.2.93 ΥΕΘΑ/ΓΕΝ)» στο α (1) ορίζει «Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος είναι Ανώτατοι Αξιωματικοί του ΠΝ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, Βαθμού Αντιναυάρχου ή Υποναυάρχου και σε περίπτωση μη υποβολής υποψηφιότητος από αυτούς, Βαθμού Αρχιπλοιάρχου.» καταυτόν τον τρόπο παραβιάζεται ευθέως το άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος περί ισότητας, το άρθρο 25 παρ. 1 εδ. αρχή της αναλογικότητας, συνιστώντας απόλυτα καταχρηστική συμπεριφορά. (άρθρο 25 παρ. 3 του Συντάγματος).



Τίθεται ένσταση Συνταγματικότητας που  το Δικαστήριο Σας είναι αρμόδιο να εκδικάσει.







                                  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

                                               

           και όσους επιφυλάσσομαι να προσθέσω νόμιμα και εμπρόθεσμα με τη ρητή επιφύλαξη παντός άλλου νομίμου δικαιώματός μου.



                                       ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Όπως γίνει δεκτή η υπό κρίσιν  Ένστασή μου και οι παρόντες πρόσθετοι λόγοι.
Όπως ακυρωθούν και κατόπιν επαναληφθούν οι εκλογές στο Κεντρικό της ΕΑΑΝ
Όπως κριθεί αντισυνταγματική η επίδικη διάταξη της ΚΥΑ ΦΕΚ αρ. φύλλου 216 Τεύχος Δεύτερο από 31 Μαρτίου 1993
Όπως καταδικασθούν το καθ’ ου στο σύνολο των δικαστικών δαπανών μου.




                                                                                        Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2012



                                      
                                     Πλωτάρχης εα  Πάνος Σταμάτης ΠΝ  









                                               ΕΝΩΠΙΟΝ

         ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

                                               (19ο Τμήμα)


 Του Παναγιώτη Σταμάτη, Πλωτάρχη ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού, υποψήφιου για το ΔΣ/ΕΑΑΝ, κατοίκου Αθηνών, οδός Κομνηνών, αρ.48.

                                                   ΚΑΤΑ

Της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού  (ΝΠΔΔ),   οδός   Ι. Παπαρρηγοπούλου  &  Π.Π. Γερμανού,  Αθήνα.

                       ***********************************************


Προς υποστήριξη της Ενστάσεώς μου προσάγω και επικαλούμαι:

1. Την από 21 Νοεμβρίου 2012 Αναφορά μου στην ΕΑΑΝ

2.  Την  από 27 Νοεμβρίου 2012 Ένσταση-Καταγγελία στον Πρόεδρο της ΕΑΑΝ και της Εφορευτικής Επιτροπής

3.  Την από 5 Δεκεμβρίου 2012 Αναφορά μου στην ΕΑΑΝ για την καθυστέρηση διαβίβασης στο 3ΜΕΛΕΣ Δ.Π.Α.

4. Την  Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΦΕΚ αρ. φύλλου 216 Τεύχος Δεύτερο από 31 Μαρτίου 1993 (αρ. Φ. 932/2/93/18.2.93 ΥΕΘΑ/ΓΕΝ)

5.  Τις οδηγίες της ΕΑΑΝ για τις Εκλογές.

6.  Το θεσμικό πλαίσιο για την ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: