Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ποιος θα σάς δώσει μια καλή επιχειρηματική συμβουλή όταν έχετε «πελαγώσει»

Ποιος θα σάς δώσει μια καλή επιχειρηματική συμβουλή όταν έχετε «πελαγώσει»

Όταν όλα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά, όσο καλός επιχειρηματίας κι αν είστε, το να μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε κάποιον πιο έμπειρο και να σάς δώσει μια συμβουλή είναι πολύ συχνά προτιμότερο απ' το να επιμείνετε να τα λύσετε όλα μόνος σας. Όταν όλα δείχνουν να πηγαίνουν στραβά, όσο καλός επιχειρηματίας κι αν είστε, το να μπορείτε να τηλεφωνήσετε σε κάποιον πιο έμπειρο και να σάς δώσει μια συμβουλή είναι πολύ συχνά προτιμότερο απ' το να επιμείνετε να τα λύσετε όλα μόνος σας.
Το υπ' αριθμόν 1 λάθος όλων των επιχειρηματιών είναι το να μην ακολουθούν μια καλή συμβουλή. Κι αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί έχουν μάθει να μην ακούν καμμία συμβουλή!
Το να πάρει κανείς μια συμβουλή, όταν τρέχει μια επιχείρηση, δεν είναι και τίποτε σπουδαίο. Το ζήτημα είναι πού θα βρει μια καλή συμβουλή. Οι περισσότεροι γύρω του θα του πούν με τεράστια ευκολία τι δεν κάνει καλά. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι μπορούν να τού δώσουν μια ιδέα πώς να το διορθώσει. Και συνήθως, αυτοί που είναι πρόθυμοι να δώσουν μια τέτοια ιδέα είναι οι τραπεζίτες, οι δικηγόροι και οι λογιστές του. Ναι, αυτοί ακριβώς που ο επιχειρηματίας φοβάται ότι απλά προσπαθούν να τού ροκανίσουν μερικά ευρουλάκια ακόμη. (Και που κατά 90% κάνουν αυτό ακριβώς!)
Το παραπάνω εξηγεί γιατί ο μέσος επιχειρηματίας απλά δεν γουστάρει να ακούει καμμία συμβουλή και την έχει δει αυθεντία στα πάντα. Όσοι του μιλούν για τα λάθη του, δεν τού δίνουν λύσεις για να τα διορθώσει. Κι αυτοί που τού δίνουν συμβουλές, είναι αυτοί που επενδύουν στα λάθη του. Όσο περισσότερα κάνει, τόσο περισσότερο εξαρτάται απ' αυτούς. Γιατί λοιπόν ν' ακούσει τις συμβουλές τους;
Ο επιχειρηματίας αποφασίζει ότι θα γίνει άξιος να δίνει λύσεις στα δικά του θέματα μόνος του. Αγοράζει ό,τι "μαγικό" βιβλίο βρίσκει μπροστά του και αρχίζει να εφαρμόζει διάφορες εκκεντρικές μεθόδους, που τις περισσότερες φορές έχουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι μαζί με τα ξερά "καίει" και τα χλωρά. Κλείνοντας τ' αυτιά σε οποιονδήποτε έχει κάτι να τού πει, χάνει σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες γιατί αγνοεί ακόμη και τις καλύτερες συμβουλές.
Ποια είναι η λύση;Ιδανικά, κανείς δεν πρέπει να ξεκινά μια επιχείρηση χωρίς να έχει έναν μέντορα. Κι αν ξεκινήσει χωρίς αυτόν, καλό είναι να ψάξει να τον βρει στην πορεία. Ένας άνθρωπος που έκανε το ίδιο με εσάς, πριν από εσάς, και που έχει φάει ήδη όλα τα σκ@@ά  του χώρου, είναι ένας άνθρωπος που χρειάζεστε. Πολλοί επιχειρηματίες συνεχίζουν την δουλειά του πατέρα τους και, θέλοντας να αποδειχθούν καλύτεροί του, αγνοούν τις συμβουλές του. Αυτό είναι σκέτο έγκλημα! Ποιος πατέρας θά 'θελε την επαγγελματική καταστροφή του γιού του; Το να έχετε έναν άνθρωπο σαν τον πατέρα σας να μπορείτε να εμπιστευθείτε όταν όλα πάνε στραβά, κάποιον που θα σηκώσει το τηλέφωνο όποια στιγμή κι αν τον καλέσετε και που θα σας δώσει μια συμβουλή είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της συνταγής της επιχειρηματικής επιτυχίας.
"ΟΚ, ευχαριστώ. Θα το δω από αύριο"Τις περισσότερες φορές, ακόμη κι αν ο σωστός συμβουλάτορας είναι εκεί, ο μέσος επιχειρηματίας θα αναβάλει την συμβουλή που άκουσε για μια άλλη μέρα. Θα την κρατήσει ως έσχατη λύση. Γιατί; Γιατί, τις περισσότερες φορές μια καλή συμβουλή είναι μια δύσκολη συμβουλή. Όταν έχετε ξοδέψει το μισό σας budget για ένα υποκατάστημα που απλά "δεν τραβάει" και ο μέντοράς σας σάς πει το απλό "κλείσ' το τώρα, όσο χάνεις μόνο τα μισά, πριν σού φάει και τα υπόλοιπα", τι θα κάνετε; Ο μέσος επιχειρηματίας θα πασχίσει λίγο ακόμη με τις δικές του μεθόδους, θα ξοδέψει κι άλλο από το budget του και τελικά θα καταφύγει στην συμβουλή που άκουσε πολύ καιρό πριν. Στην συμβουλή που και ο ίδιος είχε από πολύ νωρίτερα στο κεφάλι του. Αν έχετε σκεφτεί μια λύση, αλλά σάς πληγώνει τον εγωισμό να την ακολουθήσετε, και αυτός που εμπιστεύεστε πιο πολύ σάς προτείνει ακριβώς την ίδια, μην το σκέφτεστε άλλο. Καταπιείτε τον εγωισμό σας, ακούστε την συμβουλή του (δική σας ιδέα ήταν, εξ άλλου, απλά τώρα πήρατε πια και μια επιβεβαίωση) και προχωρήστε. Κανένας επιχειρηματίας δεν έγινε ποτέ μεγάλος και τρανός, έχοντας τα αυτιά του κλειστά και κάνοντας μόνο ότι τού κατέβαινε στο κεφάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: