Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Πατάτες ογκρατέν - αμαρτωλά νόστιμες!!!

Πατάτες ογκρατέν - αμαρτωλά νόστιμες!

Κατηγορία : Διεθνής κουζίνα

Πατάτες ογκρατέν - αμαρτωλά νόστιμες! Κατηγορία : Διεθνής κουζίνα Νο4

Ελαφρύ πιάτο για κάθε μέρα δεν το λες, τις έχει τις θερμίδες του, αλλά είναι πραγματικά πεντανόστιμο! Η λέξη ογκρατέν αναφέρεται στο χρύσισμα της επιφάνειας του φαγητού κατά το ψήσιμο. Δοκιμάστε το!
Υλικά
5-6 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
6-7 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
300 γρ μείγμα τριμμένων τυριών (γκούντα, κασέρι και ένταμ)
1 αβγό
1 κρέμα γάλακτος 200 ml
1/2 ποτήρι φρέσκο γάλα
Λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου 7-8 λεπτά (δοκιμάστε με ένα πηρούνι).
Σε ένα τηγανάκι σοτάρουμε λίγο το μπέικον. (Δεν χρειάζεται καθόλου λάδι γιατί το μπέικον θα βγάλει το λίπος του).
Παίρνουμε ένα πυρέξ ή ένα πήλινο σκεύος, το λαδώνουμε, σουρώνουμε τις πατάτες και στρώνουμε τις μισές στον πάτο του πυρέξ. Ρίχνουμε από πάνω το μισό μπέικον και το μισό μείγμα τυριών.
Κατόπιν τοποθετούμε τις υπόλοιπες πατάτες και τις καλύπτουμε με το υπόλοιπο μπέικον και τα τυριά.
Χτυπάμε σε ένα μπολάκι, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το αβγό, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. (Το μοσχοκάρυδο γενικά δίνει πολύ ωραίο άρωμα στις σάλτσες με κρέμα γάλακτος ή γάλα).
Περιχύνουμε τις πατάτες, φροντίζοντας να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45΄περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει κρούστα.

Tips:
-Μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες μέσα σε γάλα για πιο πολύ νοστιμιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: