Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Αυτοί οι άνθρωποι.

Αυτοί οι άνθρωποι που είναι γυναίκες και δη γοητευτικές. Με ρούχα στιλάτα, σε χρώματα αλλόκοτα, με στέκες με τεράστια λουλούδια στα μαλλιά ή τεράστια geek γυαλιά με κοκάλινο σκελετό, τα οποία κάποτε ονομάζαμε "μάσκες θαλάσσης". Που είναι καμβάδες στην ουσία, και λιγότερο άνθρωποι. Που δείχνουν τρομερές στις φωτογραφίες, βγάζοντας αυθάδικες γλώσσες ανάμεσα σε δάχτυλα με κίτρινα βαμμένα νύχια, που ακούνε συγκροτήματα με γαμηστερά ονόματα και φοράνε γόβες Λουμπουτέν ή σκισμένα σταράκια από μεταχειρισμένα. Που μιλάνε για γαμήσια με χαρακτηριστική άνεση, για να δείξουν πόσο ξενέρωτες δεν είναι. Που όμως γράφουνε γκρίκλις ή με κεφαλαία γράμματα, πολλά θαυμαστικά και τελίτσες. Που όμως κοροϊδεύουν όποιους δεν είναι σαν κι αυτές.
Αυτοί οι άνθρωποι.
Αυτοί οι άνθρωποι που είναι άντρες και δη γοητευτικοί. Με καπέλα και φουλάρια και πανάκριβα γυαλιά ηλίου, ψωνισμένα από το ημπέι μαζί με τα γκατζετάκια που κανείς άλλος δεν έχει, και που βρήκαν σε τιμή ευκαιρίας ισάξια ενός μικρού παραθαλάσσιου οικοπέδου. Που είναι φιγούρες στην ουσία, και λιγότερο άνθρωποι. Που μιλάνε με ινσάιντ τζόουκς αμερικάνικης νοοτροπίας με κάθε ευκαιρία και ετικετοποιούν κάθε άτομο που περνάει από μπροστά τους. Που περνάνε διακοπές σε απομακρυσμένες παραλίες που ανακάλυψαν (ίσως και δημιούργησαν) οι ίδιοι, με ελεύθερο κάμπινγκ και νερό Voss. Που μιλάνε με τσιτάτα, για να δείξουν πόσο διαβασμένοι είναι. Που ακούνε αποκλειστικά youtube συγκροτήματα με 14 λέξεις στο όνομά τους, να κάνουν κόβερ σε τραγούδια που δεν γνωρίζουνε. Που όμως ξεμένουν γρήγορα από επιχειρήματα και φωνάζουν εύκολα. Που όμως κοροϊδεύουν όσους δεν καταλαβαίνουν τις συντμήσεις των επιφωνημάτων τους.
Αυτοί οι άνθρωποι.
Που είναι άντρες ή γυναίκες και δεν λένε "σ' αγαπώ", ή το λένε μόνο σε κολλητούς όταν ανεβάζουν ένα καινούριο κομμάτι στο φέις. Που οι κολλητοί τους έχουν ημερομηνία λήξης και ταιριάζουν με το νέο σμαρτφόουν ή το νέο κλατς μπαγκ τους. Που δεν κλαίνε, γιατί δεν έχουν βρει έναν χιπ τρόπο να το κάνουν. Που κατηγορούν ότι "δεν υπάρχουν άντρες" ή "δεν υπάρχουν γυναίκες", ενώ καταρχάς δεν υπάρχουν αυτοί οι ίδιοι. Που βρίσκουν καινούρια μαγαζιά επί καινούριων μαγαζιών, μόλις μυριστούν ότι στα παλιά "πλακώνει κόσμος" ενώ ο κόσμος που πλακώνει είναι αυτοί. Που στη διαδρομή του "τι είναι στη μόδα" χάσανε το "τι μου αρέσει". Και κυρίως έχασαν τα μέινστριμ πράγματα που τους αρέσουν, εκτός κι αν ανήκουν σε νέους παλιομοδίτικους παραδοσιακούς όρους, όπως ο μουσακάς που γίνεται κόμφορτ φουντ, όπως η δίαιτα που γίνεται δυσανεξία στα παχυντικά.
Αυτοί οι άνθρωποι.
Που τα βράδια νιώθουν λυπημένοι πάνω από ένα μοχίτο ή μια καϊπιρόσκα και δεν ξέρουν γιατί. Που νιώθουν ένα κενό στα ταμεία των Σταρμπακς όταν παραγγέλνουν ένα διπλό φρεντοτσίνο λάττε λάιτ με σιρόπι βανίλιας Μαδαγασκάρης, άπαχο γάλα σόγιας και ζαχαρίνη. Που καμιά φορά νιώθουν αμηχανία μπροστά στην οθόνη του Μακ τους, όταν κάτι που ανεβάζει ο εποχικός κολλητός τους ως "cult LMFAO" τους χτυπάει με νοσταλγία ανάμεσα στα μάτια. Που στο φέις δεν έχουν όνομα αληθινό, αλλά κάτι τρελιάρικο όπως "Προ Γιαγιά" ή "Μάτια Πουδεν Βλέπονται" ή "Hottie Pink Cheekie".
Αυτοί οι άνθρωποι.
Που δεν ξέρουν τι θέλουν και δεν ησυχάζουν μέχρι να το αποκτήσουν.
Σε μια μικρή μεγαλούπολη με πάρκα και σκουπίδια, με απλωμένα ρούχα μοσχοβολιστά, ποδήλατα, σύριγγες, πιτόγυρα και φαλάφελ.
Καλημέρα Αθήνα.

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Αξιοπερίεργο είναι το να μπορεί ο καθένας με ευκολία να αναφέρει πόσα υπάρχοντα έχει και να μήν μπορεί να αναφέρει πόσους φίλους έχει.

~Σωκράτης~ | (Αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος) | 469-399 π.Χ.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Η τέχνη του να είσαι άλλοτε πολύ τολμηρός και άλλοτε πολύ συνετός είναι η τέχνη της επιτυχίας
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ !!!

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι Φυλές στην Ψαρού.

Αποκλειστικό: Οι Φυλές στην Ψαρού και το επεισόδιο με κόρη εφοπλιστή




Αυτή η παραλία είναι ίσως η καλύτερη της Ελλάδος σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Ο Ζανής έχει φροντίσει γι αυτό. Ωστόσο αυτό που δε μπορεί να ελέγξει είναι η προνομιακή στάση που ασκούν κάποιοι υπάλληλοι του απέναντι σε πελάτες που ακόμη και σήμερα εν των μέσω κρίσης δίνουν και 200άρες και 300άρες για να έχουν το σέτ το μπροστινό. Πρώτη μούρη. Άλλωστε ο Έλληνας είναι γνωστός για το εφελίκι του...ιστορικά. Ανάμεσα στις φυλές της Ψαρούς υπάρχουν οι "γερούτσες", "Οι ρούνες", "Οι κατίνες" "Οι επενδυτές", "Οι βίζιτες", "Οι wanna be νυφούλες ισχυρών" και οι "Ciali-δες".  Και βεβαίως τα θύματα...Νομίζω ότι σήμερα οφείλω με αφορμή την επίσκσεψή μου στην συγκεκριμένη παραλία να σας μεταφέρω πολλά...Και αυτά που συνέλεξα...αλλά το σημαντικότερο...Αυτά που έζησα...
...Κατηγορία "Γερούτσες". Πρόκειται για γυναίκες και άντρες που δέν έχουν καταλάβει ότι έχει περάσει η μπογιά τους. Ότι τα σημάδια-αυτά τα μικρά και διακριτικά περιμετρικά της κοιλιάς τους- της λιπαναρόφησης τους "καρφώνουν" σε όλους και πώς τα 70s έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ότι δεν αρκεί το Cohiba πιά; Είναι αυτοί που φροντίζουν κάθε φορά να μας πήζουν με τις ιστορίες απο το παρελθον...πώς εκείνοι κατάφεραν με τις γνωριμίες τους να κάνουν γνωστή τη Μύκονο και πώς όλοι μα όλοι τους χρωστάνε χάρη. Ανήκουν στην κατηγορία του διασκεδαστή...του Γελωτοποιού. Είναι κουτοπόνηροι και ανίκητοι. Όπως την ηλιθιότητα ένα πράγμα. Συνήθως συνοδεύουν εφοπλιστές και επιχειρηματίες που έχουν έλλειμα εικόνας, πιάνουν μπροστικά σέτ και δεν πληρώνουν ποτέ. Μα ποτέ. Αν δε βρούν επιχειρηματία; Σκάνε μύτη με εφήμερα celebrities και όταν έρχεται ο λογαριασμός ζητάνε ΣΚΟΝΤΟ. ΤΕΦΤΕΡΙ. ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ.

Κατηγορία "Ρούνες". Αρέσκονται να πιάνουν τις πίσω ξαπλώστρες για να έχουν πανορανική άποψη της παραλίας. Στη νύχτα ο όρος Ρούνα σημαίνει αυτός που "αχνίζει τον κουραμπιέ". Αυτός που "γυαλίζει το πόμολο". Συνοδεύουν κυρίως πολύ όμορφες γυναίκες-αγνώστων λοιπών στοιχείων-και βγαίνουν με το πολυάγκιστρό μήπως και χτυπήσουν κανένα τεκνό. Πίνουν σαμπάνια και απολαμβάνουν φρούτα, έχουν βγάλει το φρυδάκι τόσο...κάγκελο και το δόλωμα είναι απλό. "Θέλεις να περάσεις καλά με τη φίλη μου; Θα ικανοποιήσεις πρώτα εμένα;". Συνήθως αυτοί που πέφτουν στα δίχτυα τους είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού αλλοδαποί που κοιτάνε να βγάλουν μεροκάματο. Αν κάνετε παρέα μαζί τους ΠΡΟΣΟΧΗ. Μην τους εμπιστευτείτε ποτέ διότι θα γίνεται talk of the beach την επομένη. Απαραίτητοι ωστόσο για χαβαλέ και πλάκα...Όταν δεν είναι στις μέρες τις δύσκολες...

Κατηγορία "Κατίνες". Αγαπημένη φυλή. Εδώ θα βρείτε μοντέλα σε απόσυρση ή σε προώρη συνταξιοδότηση, αποτυχημένες παρουσιάστριες και παρουσιαστές, σχεδιαστές που φέρνουν και τα πτυελοδοχεία τους στην άμμο, τεκνά, επιχειρηματίες που φορούν τη φανέλα με το νούμερο 99. Ξέρουν δεν ξέρουν τους ανθρώπους που είναι δίπλα τους...έχουν κάτι να πούν...έναν κακό λόγο. Μια βρώμα. Μπορείς να συνομιλείς μαζί τους με τις ώρες, όχι για να μάθεις τι συμβαίνει στη ζωή τη δική τους...αλλά στη ζωή των άλλων. Ζούν μέσα απο την εικόνα και τη ζωή των άλλων. ΤΡΑΓΙΚΟ. Επιδιώκουν κάθε χρόνο να φωτογραφηθούν και να παίξουν στα περιοδικά και στις εφημερίδες, παρακαλούν τον Τασούλη για ένα κλίκ παραπάνω και αρέσκονται να φορούν δανεικά μαγιό απο σχεδιαστές και εταιρείες τα οποία μετά δε τα επιστρέφουν με το πρόσχημα ότι ΕΚΕΙΝΟΙ τα διαφήμισαν...Στην παρέα είναι καλοί...μόνο στις διακοπές. Σκάς μύτη στην παραλία στις 12.30 και πάει 20.30 και δεν έχεις καταλάβει πότε πέρασε η ώρα. Πρώτοι στα ΜΑΣΑΛΙΑ που λένε και στον Έβρο...Αρκεί μετά τον Σεπτέμβριο να μη τους συναντήσεις στο Κολωνάκι...Θα πήξεις...

Κατηγορία "Οι Επενδυτές". Είναι λίγοι πια αυτοί. Βλέπετε οι τράπεζες σταμάτησαν τα διακοποδάνεια και τα πολλά leasing και έχουν μείνει ελάχιστοι. Επενδυτής είναι αυτός που έχει κλείσει δύο τρία σέτ στο κέντρο της παραλίας, μένει στον Παπαγεωργίου σκάει κάθε βράδυ στην πλατεία της πτώχευσης Καισαρης- Άρωμα γωνία στα Ματογιάννια και κουβαλάει μαζί του γκόμενες κυρίως άγνωστες ή μοντελάκια B class με την υποσχετική ότι θα της καθιερώσει. Πρόκειται για ιδιοκτήτες εταιρειών real estate-όχι δικές τους αλλά του μπαμπά-ιδιοκτήτες μαντρών αυτοκινήτων, celebrito-γκόμενους που έχουν ρίξει ή κάποια τράπεζα με μαϊμού στοιχεία για ανάληψη δανείου ή κάποιον εφοπλιστή επιχειρηματία που τον χρησιμοποιούσε ώς μπροστινό σε δουλειές. Φράγκα έχει στην τσέπη του και με αυτά νομίζει ότι μπορει να κάνει ζημιές. Έχει τεράστιο έλλειμα αυτοπεποίθησης και για να τον ξεχωρίσετε θα τον δείτε μπροστά στο Rock and Roll να φωνάζει δυνατά μήπως και τον ακούσουν. Έχει άγχος και "φωνάζει" με την συμπεριφορά του σε δημόσιο χώρο λέγοντας "Εδώ είμαι ΔΕΙΤΕ ΜΕ".

Κατηγορία "Βίζιτες". Αρχαία κατηγορία. Κολάνε ωσάν τσιμπούρια σε εφοπλιστές και επιχειρηματίες έχουν την εικόνα της δούλας όταν είναι δίπλα τους και την εικόνα της κυρίας όταν ο "τα-χωνίδης" την αφήνει μόνη στην παραλία για να παίξει αλλού. Με άλλα κουβαδάκια. Κυκλοφορούν με Luis και Cartier στα χέρια αλλά μια λαϊκή λεπτομέρεια πάνω τους -μια ανταυγεια, το υπερβολικό μολύβι στα χείλη- αποκαλύπτει την καταβολή τους. Φέτος το εγχώριο στοιχείο δεν έπαιξε πολύ στην Ψαρού. Κυρίως Ρωσάκια είχαν τον "'έλεγχο" Ουκρανάκια και μερικά κοριτσάκια απο την Σουηδία. Βλέπετε οι Άραβες έχουν αδυναμία σε ψηλές και ξανθιές. Έχουν πήξει με τα μαυροτσούκαλα στις πατρίδες τους και κοιτάνε πώς να περάσουν καλά με εισαγώμενα είδη. Το καλό με την κατηγορία αυτή είναι πώς φέτος βοήθησε πολύ και την αγορά της Χώρας. Κατέβαιναν τέσσερις τέσσερις απο τα σκάφη-όταν έπαιρναν άδεια απο τα αφεντικά τους-και ξόδευαν με μαύρες κάρτες χιλιάρικα πολλά σε κοσμήματα και ρούχα.


Κατηγορία "Wanna be Νυφούλες". Είναι κομώτριες, νυχούδες, χορέυτριες σε club, αλλά και παρουσιάστριες σε απόγνωση μοντέλα σε παρακμή και πρώην βίζιτες που τώρα πια δηλώνουν και δηλώνονται στην Εφορία ώς Επιχειρηματίες που κατεβαίνουν στην παραλία με ατομικό ραντάρ αγορασμένο έναντι του ποσού των 42 ευρώ απο telemarketing. Εντοπίζουν τον...επενδυτή και τον πολιορκούν μέχρις εσχάτων. Έχουν πληρώσει το δωμάτιο για τρείς μέρες και τις υπόλοιπές δέκα προσδωκούν σε ανάσταση νεκρών...Συγνώμη...Προσδωκούν σε ανάληψη μετρητών...ήθελα να πώ. Είναι πρώτες στο ποίημα, εξάγουν μονίμως το ρομαντικό τους ΕΓΩ και ερωτεύονται τόσο παράφορα...μα τόσο παράφορα που με το σιρόπι φτιάχνεις ταψιά μπακλαβά...Γυναίκες αράχνες λέμε...Σου φοράνε τον χαλκά και μετά τρέχεις...Το νού σας ε; Φοράτε σκουφάκια διότι μπορεί να επισκεφτείτε το νησί alone και να φύγετε στο τέλος τρείς...

Κατηγόρια "Ciali-δες". Αυτά τα φουσκωτά παιδάκια που όλη τη χρονιά έχουν πήξει στα "κουμπιά" και στους λιποδιαλύτες για να δείξουν κορμί...και όταν έρθει η ώρα να γίνει η έπαρση της σημαίας...δε βλέπετε όχι σημαία...ούτε ιστό. Βασικό αξεσουάρ διακοπών; Πια γυαλιά ηλίου και πια μαγιό. Τα "σηκωμαρέξ" χαπάκια. ¨Αν δε πιείς δε ζείς" είναι το δόγμα που ακολουθούν. Τρώνε τα λεφτά του μπαμπά τους, οι γκόμενές τους είναι μαζί και ξαδέρφες...μιλούν συνεχώς για δουλειά στο κινητό-λές και τη μεγάλη συμφωνία για την κάβα του μαγαζιού σου θα την κλείσεις 15 Αυγούστου ρε κακομοίρη-και δεν πηγαίνουν στο κρεβάτι αν πρώτα δεν έχουν πάρει χάπι. Και έχουν τα γκομενάκια δίπλα να πιστέυουν πώς έιναι τόσο sexy που κάνουν τον καλό τους να έχει ορμές απλά και μόνο με το άγγιγμά τους...κούνια που σας κούναγε


Αντί επιλόγου επέλεξα να σας διηγηθώ ένα περιστατικό με την κόρη ενός εκ των κορυφαίων Ελλήνων εφοπλιστών-ξεχωριστή κατηγορία απο μόνη της αυτή-η οποία κάθε χρόνο δίνει το παρών στην παραλία και κάθε χρόνο ζητάει να φάει φρουτοσαλάτα. Φέτος λοιπόν έκανε φασαρία-ενώ δεν έχει πληρώσει ποτέ λογαριασμό-γιατί η ποσότητα στο γιαούρτι της σαλάτας ήταν μικρότερη απο πέρυσι...έλεος κοριτσάκι μου...Πές του μπαμπά να βάλει κανένα πλοίο στη Ελληνικό νηολόγιο και μετά μίλα...Ψώνιο ε ψώνιο...
ΠΗΓΗ:  gossip-tv

Νέο φάρμακο «χτυπά» την παχυσαρκία

Νέο φάρμακο «χτυπά» την παχυσαρκία

Βασίζεται στο κόκκινο κρασί

Ένα νέο φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη τριετία, που θα απευθύνεται στους παχύσαρκους. Το φάρμακο αυτό, θα μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο θεραπείας και πρόληψης για ασθένειες όπως η παχυσαρκία, τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος. Βασίζεται σε συστατικά του κόκκινου κρασιού, και μπορεί να προστατεύσει όσους δεν αθλούνται και κάνουν καθιστική ζωή, από πολλές ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Η ουσία SRT-1720, που αποτελεί τη βάση του φαρμάκου, χρησιμοποιήθηκε από Αμερικάνους επιστήμονες σε παχύσαρκα ποντίκια. Όπως ανακοίνωσαν, η ουσία αυτή παρέτεινε τη ζωή των ποντικιών προστατεύοντας τα από ασθένειες που σχετίζονται με τη παχυσαρκία! Μάλιστα τα συγκεκριμένα ποντίκια έζησαν κατά 44% περισσότερο απ’ ότι άλλα παχύσαρκα ποντίκια που δεν λάμβαναν την ειδική ουσία!

Το SRT-1720, μιμείται τη δράση ενός βασικού συστατικού του κόκκινου κρασιού, της ρεσβερατρόλης η οποία έχει ήδη αποδειχθεί ότι αποτελεί όπλο εναντίον του καρκίνου και της καρδιοπάθειας. Εντυπωσιακό είναι, ότι τα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία από το φάρμακο αυτό, ισοδυναμούν με αυτά που θα παρείχε η κατανάλωση 8.000 μπουκαλιών κρασιού!
Η αλεπουδίτσα ξετρυπώνει τις προσφορές»
www.alepouditsa.gr


*#160;

προτείνουμε...

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

10 συμβουλές για να σκοράρεις στο 90' πριν φύγει ο Αύγουστος

10 συμβουλές για να σκοράρεις στο 90' πριν φύγει ο Αύγουστος

Πέθανε ο Νίκος Θέμελης

Πέθανε ο Νίκος Θέμελης

Τελευταία ενημέρωση:
Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα το απόγευμα ο συγγραφέας και πολιτικός Νίκος Θέμελης σε ηλικία 64 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία σε θέματα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Από το 1981 υπήρξε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σε όλη τη μετέπειτα πολιτική του πορεία - στα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας, Παιδείας, Βιομηχανίας και τέλος στο Μέγαρο Μαξίμου κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργού (1996-2004).
Εργάστηκε επίσης στην Αγροτική Τράπεζα, στο υπουργείο Οικονομικών και στη Νομική Υπηρεσία του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες.
Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε το 1998. Έγραψε αρκετά μυθιστορήματα («η αναζήτηση» 1998, «η ανατροπή» 2000, «η αναλαμπή» 2003, «για μια συντροφιά ανάμεσά μας» 2005, «μια ζωή, δυό ζωές» 2007, «οι αλήθειες των άλλων» 2008 και «η συμφωνία των ονείρων» 2010) με αναφορές στον ελληνισμό των  τελευταίων τριών αιώνων, τόσο στον χώρο της διασποράς όσο και στον χώρο της αναδυόμενης νεοελληνικής αστικής τάξης. Κάποια από τα βιβλία του μάλιστα μεταφράστηκαν στα γερμανικά, τα ιταλικά, τα ρουμανικά και τα τουρκικά.
Το 2000 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, με το Βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού "Διαβάζω" για το μυθιστόρημά του "η ανατροπή" και με το βραβείο "πρωτοποριακής δημιουργίας - Γιάννος Κρανιδιώτης" στη Λευκωσία το 2009.
Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο
"Για όσους τον γνώρισαν προσωπικά, ο Νίκος Θέμελης υπήρξε παράδειγμα σεμνότητας και πνευματικότητας. Όσοι τον έμαθαν μέσα από τα βιβλία του έχουν λόγους να νοσταλγήσουν την έμπνευσή του, τη διεισδυτικότητα της ματιάς του στους ανθρώπους και στα ανθρώπινα, τη βαθιά ιστορικότητα της αφήγησής του. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τη λύπη μου και την αλληλεγγύη μου", αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Ν. Θέμελη: "Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα την πρόωρη απώλεια του Νίκου Θέμελη. Ενός στελέχους με συνεπή παρουσία και μεγάλη συμβολή στην πολιτική ζωή της χώρας και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Ενός καταξιωμένου συγγραφέα, με πλούσιο και πρωτοπόρο έργο που παρακολουθεί με μια σύγχρονη ματιά την πορεία και τις αναζητήσεις της Ελληνικής κοινωνίας. Ενός ευαίσθητου και ικανού ανθρώπου του οποίου η απουσία θα είναι αισθητή. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".
"Ο Νίκος Θέμελης, ένας σπουδαίος Έλληνας, άνθρωπος του πνεύματος της πολιτικής και της επιστήμης, έφυγε σήμερα το απόγευμα από κοντά μας. Εκφράζουμε συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε για πάντα με αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη σε ανακοίνωσή της δήλωσε: "Ο Νίκος Θέμελης υπήρξε μια ξεχωριστή περίπτωση επιστήμονα, διανοούμενου και δημόσιου άνδρα, ο οποίος με την πορεία του κόσμησε τα ελληνικά γράμματα και την πολιτική ζωή. Διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά του και αποτέλεσε παράδειγμα συμπεριφοράς για τις κρίσιμες θέσεις εξουσίας που πέρασε. Με το έργο του ως συγγραφέας φώτισε με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και τις αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας. Εκφράζω στην οικογένεια του και στους φίλους του τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, δήλωσε: "Το ΠΑΣΟΚ, εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Νίκου Θέμελη. Ο Νίκος Θέμελης υπήρξε μια ξεχωριστή πνευματική και πολιτική προσωπικότητα. Στους οικείους του, απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

ΠΗΓΗ: Eleftherotypia Enetgr (Ελευθεροτυπία)

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ..δωρεάν(;)

Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο ..δωρεάν(;)

Δημοσιευτηκε απο admin στις September 8th, 2010. στην κατηγορια Διαφορα



1
Κύμα ομαδικών προσφυγών φοιτητών πυροδότησε η αγωγή που κατέθεσε κατά του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου ο πρώην φοιτητής του Τάσος Λιάλιος και κυρίως η θετική εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας σχετικά με την «αντισυνταγματική» καταβολή των διδάκτρων. Στις 15 Ιουλίου, ο εισηγητής του Εφετείου Πάτρας δικαίωσε τον φοιτητή, κρίνοντας θετικά την προσφυγή του, σύμφωνα με την οποία αρνείται να καταβάλει τα δίδακτρα που απαιτούνται, βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει δωρεάν παροχή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας.
Ο εισηγητής του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αγωγή του Τ. Λιάλιου για τη μη καταβολή των διδάκτρων, καθώς το άρθρο 16 του συντάγματος ισχύει και για το ΕΑΠ, παρά τις αιτιάσεις των αντίδικων ότι το ΕΑΠ δεν προϋπήρχε της διαδικασίας εφαρμογής του Συντάγματος του ’75.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη μορφή εκπαίδευσης και τονίζει «τον ορατό πλέον κίνδυνο», μετά τη θετική εισήγηση, «να δυναμιτισθεί ο ίδιος ο θεσμός της παροχής σπουδών με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ακυρωθεί η λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος». Εν αναμονή της τελικής απόφασης, αμηχανία επικρατεί και στην κυβέρνηση και στους κύκλους του υπουργείου Παιδείας, με την Άννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει πως «θα στηρίξουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».
Ο Τάσος Λιάλιος, μιλά στο tvxs.gr και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην προσφυγή, αλλά και πώς φτάσαμε στο σήμερα. Όπως λέει, μπήκε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2000 και «από την πρώτη ημέρα, μαζί με άλλους συμφοιτητές καταθέσαμε ένα ζήτημα και στους φοιτητές, αλλά και στη διοίκηση. Εμείς τότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσφυγή γιατί είχαμε ήδη πληρώσει. Ρωτήσαμε όμως πώς καθορίστηκε το ποσό της εισαγωγής μας για να λάβουμε την απάντηση από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής ότι μαζευτήκαμε τα μέλη, εκφράσαμε ο καθένας την άποψή του και καταλήξαμε στο μεγαλύτερο μέσο όρο των προτάσεων που κατατέθηκαν. Δεν υπήρξε δηλαδή καμία αναλογιστική μελέτη και υπήρξε μια αυθαιρεσία στον καθορισμό των διδάκτρων. Μέχρι και την αποφοίτησή μου το 2006, θέταμε το ίδιο ζήτημα. Κάποια στιγμή το ποσό των διδάκτρων ήταν να πάρει μια αύξηση της τάξης του 45%, από 440 ευρώ πήγε στα 700. Πάντα ζητούσαμε μια αναλογιστική μελέτη, την οποία δεν μας κατέθεσαν ποτέ. Όταν αποφοίτησα, στη γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών λήφθηκε η απόφαση όσοι θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις για εισαγωγή σε άλλο προπτυχιακό πρόγραμμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μη καταβολής διδάκτρων να το δηλώσουν. Δήλωσαν συνολικά ενδιαφέρον 15 άτομα, μεταξύ αυτών και εγώ. Από τους 15 μπήκαμε οι 2 στην κλήρωση. Κατέθεσα κανονικά τα χαρτιά μου και δεν πλήρωσα. Μου απάντησαν με επιστολή ότι δεν γίνεται αποδεκτή η αίτησή μου, με αποτέλεσμα να προσφύγω κατά της διοικητικής αυτής πράξης του πανεπιστημίου, ότι δεν με δέχονται για μη καταβολή χρημάτων».
Όπως σημειώνει ο κ. Λιάλιος, το Ανοιχτό πανεπιστήμιο δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα της χώρας, μιας και είναι και το 19ο της Ελλάδας. Επιχορηγείται από το κράτος, έχει ένα μερίδιο της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως από τα δίδακτρα και χορηγείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παράθεσε ο προηγούμενος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, κ. Σιαφαρίκας, το αποθεματικό του πανεπιστημίου είναι 45 εκατομμύρια ευρώ. Έχετε ξανακούσει πουθενά σε ανώτατο ίδρυμα να υπάρχει τέτοιο αποθεματικό;» διερωτάται. «Οι διοικούσα επιτροπή επιμένει ότι ο ιδρυτικός νόμο 2552 αναφέρει ότι οι φοιτητές συμμετέχουν στις δαπάνες επικοινωνίας, ωστόσο αυτές οι δαπάνες δεν καθορίζονται πουθενά, δεν υπάρχει καμία μελέτη» προσθέτει.
Στο Διοικητικό Εφετείο Πάτρας, όπου εδρεύει το ΕΑΠ, εκκρεμούν, επίσης, συνολικά 350 αγωγές που έχουν κατατεθεί από άλλους φοιτητές. «Πρόκειται για προσφυγές πρωπτυχιακών και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών που είχαν κάνει προπτυχιακά. Το ποσό που διεκδικούν ανέρχεται γύρω στο 1,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους φοιτητές. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για 16 εκατομμύρια, κάτι που είναι ψευδέστατο».
Μετά την ανακοίνωση της θετικής εισήγησης υπέρ του κ. Λιάλιου, η διοίκηση του Πανεπιστημίου με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τονίζει πως «Το κοινωνικό δικαίωμα της δωρεάν παιδείας δεν καταλαμβάνει, κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την πάγια θέση της Πολιτείας, τις ιδιαίτερες μορφές εκπαίδευσης, όπως αυτή παρέχεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που στηρίζεται στη μεθοδολογία της παροχής εκπαίδευσης από απόσταση. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως μοναδικός φορέας στη χώρα μας παροχής ανοικτής, εξ αποστάσεως και δια βίου εκπαίδευσης, δε δύναται να εξομοιωθεί, ούτε να ενταχθεί στην καθιερωμένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Παιδεία των τριών τυπικών βαθμίδων εκπαίδευσης» και επισείει τον κίνδυνο «να δυναμιτισθεί ο ίδιος ο θεσμός της παροχής σπουδών με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ακυρωθεί η λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».
Σχετικά με τα επιχειρήματα της διοίκησης ότι απειλείται η λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου από τις ομαδικές διεκδικήσεις, ο κ. Λιάλιας απαντά πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. «Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Μου θυμίζει ένα σύλλογο ή μια εταιρεία που όταν έχει προβλήματα, λέει ξέρετε δεν πάω καλά και θα κλείσω. Αντιθέτως, εδώ μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που έχει μεγάλη ζήτηση. Το πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να θιχτεί. Αυτά είναι κάποια τερτίπια της διοίκησης και κάποιων συντεχνιών καθηγητών».
Για τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στις εξελίξεις, τέλος, ο κ. Λιάλιας σχολιάζει πως «η κ. Διαμαντοπούλου δεν ασχολήθηκε ποτέ με το ΕΑΠ και πιστεύω ότι δεν την ενδιαφέρει κιόλας. Γιατί έβλεπε ότι ήταν ένα «διδασκαλείο» που φέρνει χρήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα, οπότε ασ’ το να προχωράει».
http://tvxs.gr

Πρώτο Ραντεβού-Κι αν δεν σου κάτσει;

Ημερομηνία: 14:14 17/08

Πρώτο Ραντεβού-Κι αν δεν σου κάτσει;

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (8/10)
Τον κοιτάς, σε κοιτάει, τον ξανακοιτάς, σε ξανακοιτάει, πλησιάζεστε, μιλάτε. Κάπως έτσι κανονίζετε το «πρώτο ραντεβού».
Εμείς οι γυναίκες(και οι άντρες πιστεύω) δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό, γιατί από εκεί λίγο- πολύ θα καταλάβουμε αν ταιριάζουμε με τον άλλο, αν υπάρχει χημεία και γενικά είναι ένα πρώτο τεστ (γνωριμίας). Θεωρούμε δηλαδή ότι είναι καθοριστικό και αναλόγως πράττουμε, είτε κόβοντας λάσπη, είτε προχωρώντας στα επόμενα ακόμα πιο καθοριστικά ραντεβού.
Τι γίνετε όμως όταν το πρώτο μας ραντεβού, για το οποίο έχουμε ειδοποιήσει όλους μας τους φίλους λες και είναι το γεγονός της χρονιάς, και έχουμε αφιερώσει μέρες για να επιλέξουμε από ρούχα μέχρι την κατάλληλη λακ (ώστε να μην φριζάρει το μαλλί), καταλήγει σε πλήρη αποτυχία;
Καταρχή ψυχραιμία. Κατά δεύτερον πάλι ψυχραιμία διότι αυτά συμβαίνουν. Επειδή όμως των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, προνοούμε για κάθε ενδεχόμενο! Τι εννοώ; Με τις παρακάτω ιδέες μπορείτε να ξεφύγετε από το ραντεβού-ναυάγιο…
1) Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τον ξενερώσουμε, είτε κάνοντας τον καραγκιόζη, είτε τον μουγκο-Θόδωρο ανοίγοντας το στόμα μας ανά 10 λεπτά! Ε θα το πάρει το μήνυμα! (Προσοχή όμως εδώ γιατί αν ο τύπος ανήκει στην κατηγορία των ανδρών που θέλουν τη γυναίκα-Σεφερλή ή τη γυναίκα-μυστήριο θα έχουμε τ’αντίθετα αποτελέσματα!)
2) Προφασιζόμαστε πονοκέφαλο, πονόδοντο, πονόκοιλο, ότι μας πονάει το γόνατο, η ωλένη, το δάχτυλο τέλοσπάντων και πρέπει αμέσως να επιστρέψουμε σπίτι!
3) Όλως τυχαίως ξεχάσαμε τα γενέθλια του κολλητού μας ο οποίος αν δεν είμαστε εμείς δεν μπορεί να σβήσει κεράκια!
4) Έχουμε πάντα stand by κάποια φίλη μας ώστε να μας πάρει τηλέφωνο και να παραστήσει την  θεία μας την  Ευτέρπη η οποία μένει στα Τουρκοβούνια και έπαθε λουμπάγκο. Σαν καλή ανηψιά πρέπει να τρέξουμε κοντά της!
5) Η παραπάνω φίλη μπορεί επίσης να πάρει τον ρόλο του γείτονα ο οποίος θα μας ειδοποιήσει πανικόβλητος ότι το σπίτι μας πλημμύρισε, πήρε φωτιά και άλλα τέτοια εύθυμα! (αυτό δεν το συνιστώ γιατί δεν πρέπει να προκαλούμε την τύχη μας)
6) Αφού έχουμε δείξει με κάθε τρόπο ότι βαρεθήκαμε, ότι νυστάξαμε, ότι κουραστήκαμε βρε αδερφέ αλλά ο τύπος δεν εννοεί να το καταλάβει, ε τότε πάμε δήθεν στο wc και το σκάμε τρέχοντας! Αν μας πάρει τηλέφωνο χρησιμοποιούμε ένα από τα παραπάνω! (η πιο ακραία λύση)

Να θυμάστε=Ένα τέλειο πρώτο ραντεβού μπορεί να οδηγήσει σε μια καταστροφική σχέση κι ένα καταστροφικό πρώτο ραντεβού σε μια τέλεια σχέση.

Τα Θετικά

Εύκολες και πραγματοποιήσιμες ιδέες-σωσίβια!(οκ μερικές από αυτές)

Τα Αρνητικά

Αν δεν είναι του χαρακτήρα μας να εφαρμόσουμε καποια ιδέα, περιμένουμε υπομονετικά να πέσει η αυλαία του ραντεβού.(ε πόση ώρα θα πάρει;)

Συμπέρασμα

Σκεφτόμαστε πολύ πριν κάνουμε κάτι γιατί δεν μετράει πάντα η πρώτη εντύπωση!Κι αν είναι ο έρωτας της ζωής μας;Να ξεφτυλιστούμε;Δεν λέει!

του/της Γιώτα Ρουμελιώτη

Παραδοσιακές Γυναίκες

Ημερομηνία: 12:26 20/08

Παραδοσιακές Γυναίκες

Βαθμολογία Συγγραφέα
1 2 3 4 5
Βαθμολογία (5/10)
Η τριαντάχρονη στο τραπέζι του Φλόκα, όπου είχαμε βρεθεί μαζί με την επιστήθια φίλη της ήταν κατηγορηματική: "Ο Άνδρας οφείλει να προσφέρει στη συνοδό του ό,τι απαιτείται στις κοινές τους εξόδους, δηλαδή να της πληρώνει τους καφέδες, τα ποτά και το φαγητό της." Ο λόγος της εμβόλιμος, έπειτα από μυστική προφανώς συννενόηση με τη φίλη της, την οποία μου προόρισε για σύντροφο.
Η καλή μου δίπλα μου, δεν σχολίαζε το παραμικρό, παρά κοιτούσε τις συσπάσεις στο πρόσωπό μου, προκειμένου να σχηματίσει την αρχέγονη γυναικεία πεποίθηση: "Είναι αυτός ο Τύπος κατάλληλος για Πατέρας των παιδιών μου;" Εγώ, ακροπατώντας ανάμεσα στην καλαισθησία και την επιβεβλημένη υπεράσπιση της οικονομικής ανεξαρτησίας του αρσενικού από τα φιλάρεσκα αρπακτικά, παράθετα τις ενστάσεις μου κομψά, αλλά εις μάτην. Η τελευταία κουβέντα της ομιλούσας ήταν καταπέλτης: "Και καλά τώρα, εσύ νοιώθεις καλά να βγάζει η γυναίκα σου περισσότερα από σένα;"
Ζώντας σχεδόν όλη μου την παραγωγική ζωή με αβέβαια και αόριστα εισοδήματα, έχει τύχει πάμπολλες φορές "η γυναίκα μου να βγάζει" όχι μόνο περισσότερα από εμένα, αλλά να χρειαστεί να συμβάλλει στην κάλυψη έκτακτων αναγκών από το δικό της εισόδημα. Κάποιες κινήσεις που δεν βγήκαν, ένας πελάτης που δεν σε πλήρωσε, μια δικαστική περιπέτεια, έλεγχος από την εφορία, και ξαφνικά ο μισθός της συντρόφου, καθίσταται η μόνη αξιόπιστη πηγή διαβίωσης για το μήνα ή το τρίμηνο. Και ναι, η σύντροφος αγόγγυστα και χωρίς δεύτερη σκέψη συνέδραμε. Με μία όμως διαφορά: Δεν ήταν Ελληνίδα.
Οι Ελληνίδες γυναίκες αρέσκονται να κατηγοριοποιούνται ως "παραδοσιακές" κατά το δοκούν, με την έννοια της "παραδοσιακής" τσιτωμένη στις δικές τους ανάγκες. Η Ελληνίδα παραδοσιακή λοιπόν, δέχεται με χαρά κεράσματα και δώρα από το αρσενικό, συμβάλλοντας κυρίως με την παρουσία της στις εξόδους και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Πέραν τούτου ουδέν.
Κατά μία έννοια την δικαιολογώ. Οι δαπάνες αισθητικού χαρακτήρα είναι πολύ αυξημένες, βοηθούμενες και από την επίπλαστη εικόνα της αψεγάδιαστης καλλονής που προωθούν τα μέσα. Αν ένα κομμωτήριο το μήνα, δύο μανικιούρ, το γυμναστήριο, η αισθητικός για τα φρύδια και τον καθαρισμό, ο Χόντος για την περιποίηση, αποσπούν από μία γυναίκα που διαγωνίζεται στην ανεύρεση συζύγου περί τα 400 Ευρώ το μήνα στην καλύτερη περίπτωση, προσθέτωντας άλλα 200 για δαπάνες ένδυσης/υπόδησης μηνιαίως κατά μέσο όρο, ένας μισθός, άντε και των 1300 Ευρώ καθαρών λέω εγώ, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μη "παραδοσιακές" πρακτικές.
Κι επειδή πέρα από τα καλλυντικά της, μια γυναίκα θα έχει σίγουρα ένα αυτοκινητάκι πόλης, κινητό τηλέφωνο και δραστηριότητες με τις φίλες της που εκεί η "παράδοση" δεν έχει λόγο, η καθεμιά πληρώνει το μερίδιό της, αντιλαμβανόμαστε πως αυτή η πεποίθηση είναι κομμένη και ραμμένη στο διαθέσιμο εισόδημα της νέας, σύγχρονης Ελληνίδας.
Από την άλλη βέβαια, η σύγχρονη "παραδοσιακή" γυναίκα ουδεμία σχέση έχει με την όντως παραδοσιακή γιαγιά μου, που μαγείρευε, κρατούσε το σπίτι, τα παιδιά και είχε τον παππού μου στην τρίχα, πλυμένο, σιδερωμένο και κοκέτη. Η παραδοσιακή γιαγιά μου, αφιέρωνε το χρόνο της στην οικογένειά της, απάλλασε την κεφαλή της οικογένειας από δαπάνες τόσο οικονομικές, όσο και χρόνου, δίδοντας προστιθέμενη αξία στην έννοια της "νοικοκυράς" μια ιδιότητα που οι σημερινές γυναίκες απεύχονται. Επιπλέον, κατά το γάμο προσέφερε εφάπαξ οικονομικό κίνητρο με τη μορφή της προίκας, το οποίο μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον σύζυγο είτε ως εταιρικό κεφάλαιο, είτε ως μειωμένη δαπάνη στέγασης. Ο σύζυγος με τη σειρά του, σίτιζε και στέγαζε την σύζυγό του συνήθως εφ όρου ζωής, ή και περισσότερο, αφού ακόμα και σήμερα η χήρα λαμβάνει τη σύνταξη του συζύγου. Αυτή είναι η οικονομική φύση της "παράδοσης"!
Σήμερα όμως; Η άμοιρη εργαζόμενη γυναίκα καταλήγει να δαπανά από 45% έως 65% του μισθού της, ασχολούμενη ουσιαστικά με νύχια, τρίχες και περιορισμο λίπους. Δηλώνει βέβαια πως όλα αυτά τα κάνει "για τον άνδρα της", όμως πολύ αμφιβάλλω πως οι άνδρες ερωτώμενοι θα συμφωνούσαν με κάτι τέτοιο, αν τους δινόταν η ευχέρεια της επιλογής.
Επαγωγικά ο άνδρας, εάν θέλει να ζει εντός κοινωνικού πλαισίου, πρέπει να δαπανά από 250 ως και 1000 Ευρώ το μήνα σε κοινές δραστηριότητες, αλλά με μια διαφορά. Τις οικιακές εργασίες δεν τις κάνει πλέον η σύζυγος, διότι "εργάζεται". Κι εδώ είναι το κοινωνικό παράδοξο: Μια γυναίκα εργάζεται ας πούμε προς 1000 Ευρώ το μήνα, χάνοντας 10 ώρες την ημέρα.
Συντηρεί αυτοκίνητο για να πηγαίνει στη δουλειά της (μη με τρώνε τα λεωφορεία αγάπη), φτιάχνεται στολίζεται (μα σαν τη μάγισσα να πηγαίνω στη δουλειά αγάπη), μετά επιστρέφει στο σπίτι κουρασμένη (να πληρώνουμε μια οικιακή βοηθό αγάπη, είναι τώρα να σιδερώνω μετά τη δουλειά;) και παιδικό σταθμό, ή αλλοδαπή για να φυλάει το μωρό (τι να κάνω αγάπη, να αφήσω τη δουλειά μου;)
Ναι λοιπόν αγάπη! Να αφήσεις τη δουλειά σου, να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου γιατί δεν θα σου χρειάζεται πλέον, να κόψεις τους Χοντους, γιατί μέσα στο σπίτι όλη τη μέρα δεν θα σε βλέπει κανείς, να αφοσιωθείς στον άντρα σου και στο παιδί σου και μετά να ΑΠΑΙΤΕΙΣ να σε βγάζει έξω μια φορά την εβδομάδα, όπως η παράδοση πρεσβεύει!
Να μάθεις να φτιάχνεις και κανένα φαϊ, να πατάς κανένα κολλάρο και να συμμαζεύεις και το στρίφωμα. Και πες και στον πατέρα σου, εκείνο το σπίτι να στο δώσει προίκα, γιατί πλέον τα δάνεια κομμένα.
Τέτοια γυναίκα, θα την παντρευτώ αμέσως γιατί θα είμαι σίγουρος πως η προτεραιότητά της είναι το σπίτι της και τα παιδιά της. Την άλλη, εκείνη που ψάχνει solarium όταν είναι άνοιξη και βγήκε τσάρκα με κίτρινες γόβες και τη νέα LV, να την πάρει κανένας ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου. Εγώ είμαι οικογενειάρχης, όχι σπόνσορας.

του/της Raimondo Bono

Ετικέτες Άρθρου

Κάνε το πρωκτικό παιχνιδάκι με 6 κινήσεις

Κάνε το πρωκτικό παιχνιδάκι με 6 κινήσεις

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Η Σελήνη

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011

Η Σελήνη, οι κόρες της, οι μύθοι και οι δοξασίες

Μύθοι και μυστήρια περιβάλλουν το φεγγάρι από γενέσεως κόσμου. Ο άνθρωπος πίστευε ότι η Σελήνη -όπως και ο Ήλιος- επηρέαζε τα πάντα γύρω του.....


Σκέψη που οδήγησε σε λατρείες, δοξασίες, ημερολόγια, τρόπους ζωής και δουλειάς. Συσχετίστηκε με τη βλάστηση και τον μαρασμό, την υγεία και την αρρώστια, τη γέννηση και τον θάνατο.

Αδελφή του Ήλιου και της Ηώς, κατά μία εκδοχή, η Σελήνη πήρε την ονομασία της από το σέλας, που σημαίνει φως και λάμψη.

Πολλές δοξασίες και πεποιθήσεις διατηρούνται ως σήμερα. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι ημέρες που γεμίζει το φεγγάρι είναι πιο ευνοϊκές, πως διάφορα βότανα πρέπει να κόβονται σε συγκεκριμένες φάσεις του, ενώ ακόμα και για τη γενική καθαριότητα του σπιτιού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι καταλληλότερες θέσεις του.

Μύθοι τη συνδέουν με το σεληνιακό ημερολόγιο, που βασίζεται στους κύκλους των φάσεών της. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά απέκτησε πενήντα κόρες -όσες και οι βδομάδες ενός σεληνιακού έτους- με τον Ενδυμίωνα, στον οποίο ο Δίας είχε χαρίσει αιώνια νιάτα και ύπνο. Η Σελήνη τον συναντούσε τις νύχτες στη σπηλιά του, στο βουνό Λάτμο της Καρίας, όπου κοιμόταν.

Οι αρχαίοι φαντάστηκαν την κίνηση της Σελήνης στον ουρανό σαν πέταγμα ή σαν να ιππεύει ζώα όπως το μουλάρι, η γίδα, το ελάφι ή ακόμα και ο κόκορας, όλα ιερά σύμβολά της. Το άρμα της έσερναν βόδια, άλογα ή ελάφια. Εξηγούσαν την εξαφάνισή της, τις εκλείψεις δηλαδή, ως έργο θεριού ή κακού πνεύματος που την καταβρόχθιζε, γι’ αυτό συνήθιζαν τις ημέρες αυτές να κάνουν πολύ θόρυβο με σκοπό να φοβίσουν το θεριό και να την αφήσει στη θέση της.

Έχει υμνηθεί άπειρες φορές, ήδη από την αρχαιότητα. Χαρακτηριστικός είναι ο Ομηρικός Ύμνος στη Σελήνη, ο οποίος περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις ανταύγειες που χαρίζει η θεά στη Γη και στον αέρα, όταν ανεβαίνει στο άρμα της, μετά το λούσιμό της στα νερά του Ωκεανού, φορώντας στιλπνά φορέματα και χρυσό διάδημα. Όσο για τις σύγχρονες αναφορές, θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ποιητής ή στιχουργός που να μην έχει γράψει κάποιο στίχο για το φεγγάρι.


Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Νικόλαος Πλαστήρας

Νικόλαος Πλαστήρας
1883 – 1953

Στρατιωτικός και πολιτικός, με έντονη δράση σε κρίσιμες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, γνωστός με το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης». Γεννήθηκε στο Βούνεσι (σημερινό Μορφοβούνι) Καρδίτσας στις 4 Νοεμβρίου 1883.
Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο κατατάχθηκε ως εθελοντής στο στρατό με το βαθμό του δεκανέα το 1903 και πήρε μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα. Συμμετείχε ενεργά στον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο», που έκανε το Κίνημα στο Γουδί (1909) και έφερε στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Το 1912, μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή Υπαξιωματικών της Κέρκυρας, ονομάσθηκε Ανθυπολοχαγός και με το βαθμό αυτό πήρε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912-1913). Ο Πλαστήρας διακρίθηκε σε πολλές μάχες, ιδιαίτερα στη Μάχη του Λαχανά, όπου οι συμπολεμιστές του έδωσαν το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης». Κατά την περίοδο του Εθνικού Διχασμού (1916) συντάχθηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και προσχώρησε στο Κίνημα της Εθνικής Αμύνης. Στις επιχειρήσεις του Μακεδονικού Μετώπου κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έδειξε ξεχωριστά χαρίσματα, ιδιαίτερα στη Μάχη του Σκρα και προήχθη σε αντισυνταγματάρχη.
Το 1919 ανέλαβε τη διοίκηση του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων στην Ουκρανία, συμμετέχοντας στη συμμαχική εκστρατεία υποστήριξης του ρωσικού «Λευκού Στρατού», ο οποίος εμάχετο τους μπολσεβίκους του Λένιν. Μετά την αποτυχία του εγχειρήματος, ο Πλαστήρας επικεφαλής της ίδιας μονάδας και με το βαθμό του συνταγματάρχη εστάλη στο Μικρασιατικό Μέτωπο.
Η δράση του κατά τη μικρασιατική εκστρατεία ενίσχυσε τη φήμη του. Οι Τούρκοι τον ονομάζουν Καρά-Πιπέρ (Μαυρόπιπερο), εξαιτίας του μελαψού του χρώματος και τη μονάδα του «Σεϊτάν Ασκέρ» (Στρατό του Διαβόλου). Ο Πλαστήρας διακρίθηκε κατά την τουρκική αντεπίθεση στο Σαγγάριο, που προκάλεσε την κατάρρευση του Μετώπου. Οδήγησε τη μονάδα του συντεταγμένα στον Τσεσμέ και από εκεί στη Χίο, σώζοντας παράλληλα χιλιάδες πρόσφυγες που τον ακολουθούσαν.
Η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε την εξέγερση του στρατού στη Χίο και στη Μυτιλήνη τον Σεπτέμβριο του 1922 και τη δημιουργία της «Επαναστατικής Επιτροπής» υπό τους Νικόλαο Πλαστήρα, Στυλιανό Γονατά και τον αντιπλοίαρχο Φωκά. Η Επιτροπή με τελεσίγραφό της αξίωσε την παράδοση της εξουσίας, την έξωση του βασιλιά Κωνσταντίνου και την παραίτηση της κυβέρνησης Γούναρη. Με τη βοήθεια του λαού και του στρατού, ιδίως του Ναυτικού, οι εξεγερθέντες γρήγορα έγιναν κύριοι της κατάστασης, με τον Νικόλαο Πλαστήρα να έχει αρχηγικό ρόλο. Ο Κωνσταντίνος παραιτήθηκε υπέρ του υιού του Γεωργίου Β', ενώ πρωθυπουργός ανέλαβε ο Κροκιδάς.
Η Επαναστατική Επιτροπή είχε δύσκολο έργο να επιτελέσει. Έπρεπε να αναδιοργανώσει τον στρατό για να επιτύχει καλύτερους όρους ως ηττημένη χώρα στην επικείμενη διάσκεψη της Λοζάννης, να φροντίσει και να στεγάσει τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρασιάτες πρόσφυγες, αλλά και να επουλώσει το τραυματισμένο λαϊκό αίσθημα, που ζητούσε την τιμωρία των υπαιτίων της Εθνικής Συμφοράς. Με μια αμφιλεγόμενη απόφασή του, προσήγαγε σε δίκη του πολιτικούς και στρατιωτικούς υπεύθυνους της ήττας («Δίκη των Έξι»), οι οποίοι καταδικάσθηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν στο Γουδί.

Ο Πλαστήρας κάλεσε από την εξορία τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, που οδήγησαν στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923). Η Επαναστατική Επιτροπή αντιμετώπισε επιτυχώς το φιλοβασιλικό πραξικόπημα των υποστρατήγων Γαργαλίδη και Λεοναρδόπουλου (Οκτώβριος 1923), ενώ δεν κλονίσθηκε με το περιστατικό της Κέρκυρας, που προκάλεσε την ολιγοήμερη κατάληψη του νησιού από τους Ιταλούς.
Ο Πλαστήρας πίστευε ότι η θέση των στρατιωτικών είναι στους στρατώνες και μόνο δεινά θα προκαλούσε η άσκηση εξουσίας από αυτούς. Έτσι, οδήγησε τη χώρα στις κάλπες στις 16 Δεκεμβρίου 1923. Από τις εκλογές απείχε η «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις», στην οποία είχαν συσπειρωθεί οι φιλοβασιλικοί και άλλοι αντιπολιτευόμενοι την Επαναστατική Επιτροπή. Η νέα Βουλή που προέκυψε ήταν Συντακτική και συνήλθε στις 2 Ιανουαρίου 1924, ανοίγοντας το δρόμο για τη Β' Ελληνική Δημοκρατία. Την ίδια μέρα, ο Πλαστήρας υπέβαλε την παραίτησή του από τις τάξεις του στρατεύματος, αφού πρώτα έκανε ένα απολογισμό των πεπραγμένων της Κυβερνητικής Επιτροπής. Για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα, με απόφαση της Βουλής προήχθη στο βαθμό του αντιστρατήγου.
Από το 1924 έως το 1933 ο Νικόλαος Πλαστήρας δεν μετείχε στα κοινά, ζώντας μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Όταν στις εκλογές της 6ης Μαρτίου 1933 η αντιβενιζελική «Ηνωμένη Αντιπολίτευσις» αναδείχθηκε νικήτρια, ο Πλαστήρας προσπάθησε να αποτρέψει την πολιτική μεταβολή μ' ένα πραξικόπημα που απέτυχε παταγωδώς, καθώς δεν είχε ούτε τη στήριξη του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς η κυβέρνησή του παραιτήθηκε το ίδιο βράδυ.
Με το ενδεχόμενο να διωχθεί ποινικά για εσχάτη προδοσία, ο Πλαστήρας αναχώρησε κρυφά για τα Δωδεκάνησα και από εκεί για τη Βηρυτό και τη Γαλλία, όπου εγκαταστάθηκε στη Νίκαια. Τελικά, δεν διώχθηκε για το πραξικόπημα της 6ης Μαρτίου 1933, αλλά για το φιλοβενιζελικό κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935. Αν και βρισκόταν μακριά από την Ελλάδα, καταδικάσθηκε σε θάνατο, μαζί με τον Βενιζέλο.
Κατά τη διάρκεια της μεταξικής δικτατορίας, πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιδικτατορικής κίνησης, ενώ προσπάθησε μάταια να πείσει τη Γαλλία να αναλάβει ενεργό ρόλο στην κατάλυση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου έγραψε επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία την καλούσε να συνθηκολογήσει με την Ιταλία. Η επιστολή αυτή θα του κοστίσει πολιτικά τα επόμενα χρόνια.

Μετά την Απελευθέρωση και τα «Δεκεμβριανά» (1944), που προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, ο Πλαστήρας διορίζεται πρωθυπουργός στις 3 Ιανουαρίου 1945, ως πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Στην κυβέρνησή του συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις εκτός των κομμουνιστών. Επί της πρωθυπουργίας του υπογράφηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας (12 Φεβρουαρίου 1945), βάσει της οποίας οι κομμουνιστές και το ΕΑΜ θα παρέδιδαν τον οπλισμό τους. Η δημοσίευση στον Τύπο τής προ πενταετίας επιστολής του που ζητούσε συνθηκολόγηση με την Ιταλία κατά τη διάρκεια του ελλληνοϊταλικού πολέμου, προκάλεσε την παραίτησή του στις 10 Απριλίου 1945.
Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου παρέμεινε εκτός πολιτικής σκηνής. Κατήγγειλε τόσο την Αριστερά, όσο και τη Δεξιά, για τις μεθοδεύσεις τους που οδήγησαν στον αδελφοκτόνο σπαραγμό. Πρώτος αυτός από τους αστούς πολιτικούς τόλμησε να χρησιμοποιήσει την έκφραση «Εμφύλιος Πόλεμος», αντί του καθιερωμένου τότε όρου «Συμμοριτοπόλεμος».
Μετά τη λήξη του Εμφυλίου εμφανίσθηκε ως σημαιοφόρος της λήθης και της συμφιλίωσης. Στις 14 Ιανουαρίου 1950 ιδρύει την ΕΠΕΚ (Εθνική Προοδευτική Ένωσις Κέντρου) μαζί με τον Εμμανουήλ Τσουδερό. Στις εκλογές τις 5ης Μαρτίου 1950 κέρδισε το 16,4% των ψήφων και 45 έδρες, ελθούσα τρίτο κόμμα, μετά το Λαϊκό Κόμμα και το Φιλελεύθερο. Στις 15 Απριλίου σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού με αντιπρόεδρο τον Γεώργιο Παπανδρέου, η οποία θα έχει ζωή μόλις πέντε μηνών. Πρόλαβε, όμως, να πάρει μέτρα, που στόχευαν στην άμβλυνση των συνεπειών του Εμφυλίου, περιορίζοντας τις διώξεις των Αριστερών.
Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951 η ΕΠΕΚ ήλθε δεύτερη, μετά τον Συναγερμό του Παπάγου, με το 23,5% των ψήφων και 74 έδρες. Σχηματίστηκε κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ ΕΠΕΚ και Φιλελευθέρων, με πρωθυπουργό τον Πλαστήρα, που κράτησε ένα χρόνο. Παρά την πολιτική συνδιαλλαγής που ακολουθεί και παρά την αντίθεσή του κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος, Αργυριάδης, ενώ αρχίζει η Δίκη των Αεροπόρων. Το δεξιό παρακράτος ζει και βασιλεύει. Ο Πλαστήρας λαμβάνει μέτρα για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας με έργα υποδομής, εθνικοποιήσεις, κοινωνικές παροχές, διανομή γης στους ακτήμονες και ψήφο στις γυναίκες.
Στις 16 Νοεμβρίου 1952 προκηρύσσονται νέες εκλογές, στις οποίες κυριαρχεί ο νικητής του Εμφυλίου, στρατάρχης Παπάγος και το κόμμα του «Ελληνικός Συναγερμός». Η έκκληση του Πλαστήρα προς την Αριστερά για συστράτευση πέφτει στο κενό. «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας, ούλοι οι σκύλοι μια γενιά» είναι η απάντηση των κομμουνιστών. Η ΕΠΕΚ ηττάται κατά κράτος και στις 3 Μαΐου 1953 διασπάται. Ο Νικόλαος Πλαστήρας, καταβεβλημένος από αλλεπάλληλα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, δεν εξελέγη ούτε βουλευτής. Η πολιτική του καριέρα θα λάβει τέλος, όπως και η ζωή του λίγους μήνες αργότερα. Θα αφήσει τη τελευταία του πνοή στις 26 Ιουλίου 1953, εξαιτίας ενός νέου βαρύτατου καρδιακού εμφράγματος.

Μαύρος Καβαλάρης

Ο Νικόλαος Πλαστήρας (4 Νοεμβρίου 1883 - 26 Ιουλίου 1953) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός στην νεότερη Ελλάδα. Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και την Μικρασιατική εκστρατεία και πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1951-1952. Επί κυβερνήσεως του απαλλοτριώθηκαν τα περισσότερα τσιφλίκια και αποδόθηκε η γη στους καλλιεργητές.


  Στρατιωτική δράση

Γιός του Χρήστου Πλαστήρα και της Στεργιανώς Καραγιώργου, γεννήθηκε στο Μορφοβούνι Καρδίτσας το 1883. Αφού τελείωσε το Γυμνάσιο κατατάχθηκε στον στρατό το 1904 και υπηρέτησε στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού στα Τρίκαλα όπου προήχθη σε υπαξιωματικό. Το 1905 πήρε μέρος στον Μακεδονικό αγώνα. Συμμετείχε ενεργά στον «Σύνδεσμο Υπαξιωματικών» που είχε σκοπό την αξιοκρατία και την εξυγίανση του Στρατού και ήταν παράλληλη με τον «Στρατιωτικό Σύνδεσμο» των αξιωματικών, που έκανε το κίνημα στο Γουδί το 1909. Το 1910 εισήχθη στην Σχολή Υπαξιωματικών της Κέρκυρας από όπου εξήλθε το 1912 ως Ανθυπολοχαγός.
Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους διακρίθηκε στις μάχες της Ελασσόνας, των Γιαννιτσών και του Λαχανά, και ιδιαίτερα στη τελευταία στην οποία ονομάστηκε από τους συμπολεμιστές του Μαύρος Καβαλάρης. Το 1914 πήρε μέρος στον Βορειοηπειρωτικό αγώνα.
Στη περίοδο του Διχασμού, κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο τάχθηκε με το Κίνημα Εθνικής Αμύνης (Σεπτέμβριος 1916) και συμμετείχε σ΄ αυτό, όταν υπηρετώντας τότε ως λοχαγός στη Λευκάδα μαζί με 11 άλλους αξιωματικούς της μονάδας του εγκατάλειψε τη θέση του και κινήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πολέμησε στο Μακεδονικό μέτωπο όπου τραυματίστηκε και προάχθηκε σε ταγματάρχη. Στην μάχη του Σκρα διακρίθηκε ως διοικητής τάγματος και προήχθη "επ' ανδραγαθία" σε αντισυνταγματάρχη. Το 1919 με το 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων συμμετείχε στη εκστρατεία της Αντάντ στην Ουκρανία, κατά των Μπολσεβίκων, όπου μετά την αποτυχία της επιχείρησης διέφυγε στο Γαλάτσι της Ρουμανίας και από εκεί προαχθείς σε συνταγματάρχη, επικεφαλής της μονάδας του μεταφέρθηκε στην Σμύρνη.
Στην Μικρασιατική εκστρατεία έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες με λίγες απώλειες που τον έκαναν γνωστό στους αντιπάλους που τον ονόμασαν «καρά-πιπέρ» (μαύρο πιπέρι), ενώ το 5/42 σύνταγμα ευζώνων έγινε γνωστό ως «σεϊτάν ασκέρ» (στρατός του διαβόλου). Κατά την προέλαση, έφτασε μέχρι το Καλέ-Γρότσο, πέρα από τον Σαγγάριο. Αναφέρεται ότι τις νύχτες έμενε μόνος του ως σκοπός για να ξεκουράζονται οι άντρες του, και κοιμόταν έφιππος κατά την πορεία της επόμενης ημέρας. Κατά την κατάρρευση του μετώπου ο Πλαστήρας κατάφερε να δώσει μάχες υποχωρώντας τακτικά, μαζεύοντας στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες. Με την καθυστέρηση που προέβαλε στην επέλαση του εχθρού έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς πρόσφυγες να διαφύγουν, σώζοντάς τους από τους Τούρκους. Για την πράξη του αυτή αγαπήθηκε πολύ από τους πρόσφυγες, στο σημείο να βαφτίζουν τα παιδιά τους με το όνομα του.

Πολιτική δράση

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την Eπανάσταση της 11ης Σεπτεμβρίου των στρατιωτικών δυνάμεων στη Χίο και τη Λέσβο, το 1922, ανέλαβε την αρχηγία της επαναστατικής επιτροπής (από όπου απέκτησε και το προσωνύμιο 'Αρχηγός'). Τον Σεπτέμβριο του 1922 μετέβη στην Αθήνα όπου ανέτρεψε την κυβέρνηση και υποχρέωσε τον βασιλιά Κωνσταντίνο Α' σε παραίτηση υπέρ του γιου του Γεωργίου Β' και σχημάτισε επαναστατική κυβέρνηση χωρίς όμως να συμμετάσχει σ'αυτήν. Με την φροντίδα του περιθάλπηκαν και στεγάστηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, και με νομοθετικό διάταγμα (14 Φεβρουαρίου 1923), έδωσε λύση στο αγροτικό ζήτημα, διανέμοντας το μεγαλύτερο μέρος των τσιφλικιών, στους ακτήμονες. Χάρη σ'αυτόν και τον Θεόδωρο Πάγκαλο αναδιοργανώθηκε ο στρατός και ανασυντάχθηκε η στρατιά του Έβρου, δίνοντας ένα βοήθημα στον Ελευθέριο Βενιζέλο, κατά τις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης, περιορίζοντας τις απαιτήσεις του Κεμάλ. Επίσης υποστήριξε και ανέλαβε την ευθύνη για την «εκτέλεση των έξι», κατευνάζοντας τον λαό που ζητούσε την τιμωρία των υπεύθυνων για την Μικρασιατική καταστροφή.

Μεσοπόλεμος

Μετά τις εκλογές τον Δεκέμβριο του 1923 κατέθεσε την εξουσία στα χέρια της εκλεγμένης κυβέρνησης. Τον Ιανουάριο του 1924 παραιτήθηκε και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντιστράτηγου. Η Δ' Εθνοσυνέλευση τον ανακήρυξε «Άξιο της Πατρίδος». Αναχώρησε και έζησε για λόγους υγείας στην Ευρώπη ενώ το 1925 εξορίστηκε στην Γαλλία από την δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου μετά από προσπάθειά του να τον ανατρέψει.
Το 1933 τις εκλογές κέρδιζε η αντιβενιζελική παράταξη του Παναγή Τσαλδάρη. Πριν ολοκληρωθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, την νύχτα 5 προς 6 Μαρτίου, ο Πλαστήρας οργάνωσε Κίνημα υπέρ του Βενιζέλου και με την έγκριση αυτού, με την δικαιολογία ότι η άνοδος των αντιβενιζελικών στην εξουσία θα σήμαινε το τέλος της Δημοκρατίας. Το κίνημα απέτυχε και κατέφυγε στο Λίβανο και μετά στην Γαλλία. Στο επόμενο Στρατιωτικό Κίνημα, την 1η Μαρτίου 1935 (πάλι με την έγκριση του Βενιζέλου) προσέφερε και πάλι την υποστήριξή του παρ'όλο που ήταν ακόμη στο εξωτερικό, και μετά την αποτυχία του καταδικάστηκε ερήμην σε θάνατο, όπως και ο Βενιζέλος.
To Σεπτέμβριο του 1937, ο Πλαστήρας άρχισε έντονη αντιδικτατορική δραστηριότητα κατά του φασιστικού καθεστώτος του Μεταξά, και έγινε Πρόεδρος της Αντιδικτατορικής Επιτροπής, με μέλη τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Αγαμέμνονα Σλήμαν, και τον Κομνηνό Πυρομάγλου, μεταξύ άλλων. Σε συνέντευξη του με μία γαλλίδα δημοσιογράφο, εξέφρασε την άποψη του για την δικτατορίαν, τονίζοντας ότι « δέν είναι σύστημα προόδου και εξυψώσεως του διανοητικού επιπέδου των λαών. »[1]
Στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1941, ο Πλαστήρας διέθετε συμπάθειες στούς δημοκρατικούς, ως άφθαρτο πολιτικό πρόσωπο. Από τη Νίκαια Γαλλίας όπου βρίσκονταν τότε εξόριστος, η φιλοδοξία του ήταν να βοηθήσει στην πραγμάτωση της εθνικής ενότητος του ελληνικού λαού. Με τις σκέψεις αυτές, στίς 9 Σεπτεμβρίου 1941, θα στείλει στην Ελλάδα τον συνεργάτη του, τον Κομνηνό Πυρομάγλου για να πραγματοποιήσει τις επαφές με παράγοντες που είχαν ήδη προχωρήσει σε αντιστασιακές δραστηριότητες.

[Επεξεργασία] Μεταπολεμικά

Μετά τα «Δεκεμβριανά» του 1944 κλήθηκε να αναλάβει την κυβέρνηση ως προσωπικότητα ευρείας αποδοχής, στις 3 Ιανουαρίου 1945. Προσπάθησε να αποτρέψει τον Εμφύλιο πόλεμο, και συμμετείχε στην Συμφωνία της Βάρκιζας. Όμως τον Μάρτιο του 1945, μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα "Ελληνικόν Aίμα" φωτοτυπία της επιστολής του που κατά τη διάρκεια του πολέμου συνιστούσε κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Γερμανίας, ο τότε Αντιβασιλέας και Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός ζήτησε την άμεση παραίτηση του Ν. Πλαστήρα και της κυβέρνησής του όπου και ακολούθησε στις 8 Απριλίου 1945.
Σημειώνεται εδώ για την ιστορική αλήθεια ότι και ο Δαμασκηνός μετά την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς εκλιπαρούσε την Βέρμαχτ εγγράφως να τον αναγνωρίσει αρχιεπίσκοπο Ελλάδος, προκαλώντας την έκπληξη του Γ΄ Ράιχ στην ανάμιξη άλλου δόγματος.
Στη συνέχεια o Ν. Πλαστήρας, μετά την παραίτησή του, παρέμεινε στην Ελλάδα ασχολούμενος με την πολιτική και δεν έφυγε στη Γαλλία όπως έπραξαν άλλοι "περισπούδαστοι πρωθυπουργοί" όταν έχαναν την εξουσία στους πολιτικούς τους αγώνες.
Μετά την λήξη του Εμφύλιου ήταν πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή ως αρχηγός της ΕΠΕΚ. Το σύνθημά του ήταν η λέξη «Αλλαγή». Σχημάτισε δύο φορές κυβέρνηση συνασπισμού από κόμματα του κέντρου την περίοδο 1950-1952 (15 Απριλίου 1950 - 21 Αυγούστου 1950 και 1 Νοεμβρίου 1951 - 11 Οκτωβρίου 1952) που χαρακτηρίστηκε ως «κεντρώο διάλειμμα». Ως πρωθυπουργός άσκησε μετριοπαθή πολιτική με πλούσια δράση. Ασχολήθηκε με την εξάλειψη των συνεπειών του Εμφύλιου και την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση, με ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα εθνικοποιήσεων, κοινωνικών παροχών, διανομής γης στους ακτήμονες, χορήγησης ψήφου στις γυναίκες κλπ. Στη δεύτερη περίοδο της πρωθυπουργίας του συνεργάστηκε με το κόμμα των Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Σοφοκλή Βενιζέλο. Λόγω της αναγκαστικής συνεργασίας και λόγω της πίεσης των ανακτόρων και των δεξιών κομμάτων αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και να μην προχωρήσει την πολιτική της εθνικής συμφιλίωσης όσο θα ήθελε. Αρχικός του στόχος ήταν η κατάργηση των στρατοδικείων και η υπαγωγή των υποθέσεων στα τακτικά δικαστήρια, η κατάργηση των ειδικών αντικομμουνιστικών νόμων, η απελευθέρωση των εκτοπισμένων και η κατάργηση του θεσμού της διοικητικής εκτόπισης, η κατάργηση της θανατικής ποινής.
Εντούτοις, επί των κυβερνήσεών του η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, στάλθηκε εκστρατευτικό σώμα στην Κορέα και εκτελέστηκε το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης. Τα γεγονότα αυτά και η απαίτησή του να στηριχτεί απ' την Αριστερά στις εκλογές, τις οποίες διεξήγαγε με πλειοψηφικό σύστημα, και κατά συνέπεια η Αριστερά θα καταδικαζόταν σε πολιτική εξαφάνιση, καθόρισε το σύνθημα του ΚΚΕ «τι Παπάγος, τι Πλαστήρας». Το κόμμα του διασπάστηκε, και με το σύνθημα της Αριστεράς «Τι Παπάγος, τι Πλαστήρας» και την Αμερική να υποστηρίζει την εκλογή του Παπάγου έχασε τις εκλογές στις 16 Νοεμβρίου 1952. Η υγεία του είχε ήδη κλονιστεί και πέθανε στις 26 Ιουλίου 1953. Στην κηδεία του δόθηκε επίσημος χαρακτήρας και παραβρέθηκαν ο βασιλιάς, όλος ο πολιτικός κόσμος και άνθρωποι απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα και απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα, πράγμα ασύνηθες για την τότε ελληνική πραγματικότητα. Μίλησαν πολλοί επιφανείς πολιτικοί του φίλοι και αντίπαλοι. Οι σημαίες είχαν αναρτηθεί μεσίστιες με διαταγή του Παπάγου, και παλιοί στρατιώτες του εθεάθησαν να θρηνούν επάνω από τη σορό του.

Επιμύθιο

Ο Πλαστήρας θεωρείται ότι ήταν ικανότατος στρατιωτικός, τίμιος πολιτικός και υπόδειγμα ανθρώπου, και αγαπήθηκε πολύ από τον λαό. Γεγονότα που τον χαρακτήρισαν ήταν η διακριτική προσφορά του μισθού του σε φτωχούς, η άρνησή του να «βολέψει» από την θέση του τον άνεργο αδερφό του και το ότι πέθανε και ο ίδιος χωρίς ποτέ να αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία.
Η διορισμένη από τους Βρετανούς, κυβέρνησή του το 1945 υπέγραψε την Συμφωνία της Βάρκιζας, μετά την παραίτηση του Γεωργίου Παπανδρέου την 1η Ιανουαρίου 1945. Η διορισμένη κυβέρνηση Πλαστήρα ήταν κυβέρνηση 95 ημερών μέχρι τις 8 Απριλίου 1945.
Η Καρδίτσα, ο συνοικισμός της Νέας Ερυθραίας Αθηνών και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα κοσμούνται με την προτομή του, η δε τεχνητή λίμνη του Ταυρωπού, που πρώτος αυτός "οραματίστηκε", βλέποντάς την όπως είχε δημιουργηθεί μετά από μεγάλες βροχοπτώσεις με τεράστιες καταστροφές που είχαν σημειωθεί στη περιοχή, ονομάστηκε προς τιμήν του, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, Λίμνη Πλαστήρα. Επίσης ένα στρατόπεδο στη Λάρισα καθώς και το τρένο της Δυτικής Θεσσαλίας φέρουν το όνομά του. Στον τόπο καταγωγής του, το Μορφοβούνι, πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες πολιτιστικές εκδηλώσεις με το όνομα «Πλαστήρεια» ενώ το 1994 δημιουργήθηκε το Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Ν. Πλαστήρας» με διάφορα τμήματα, στόχος του οποίου είναι η δημιουργία μονογραφικού Μουσείου Πλαστήρα. Με την εφαρμογή του «σχεδίου Καποδίστριας» στην τοπική αυτοδιοίκηση, συστάθηκε Δήμος Πλαστήρα, ο οποίος περιλαμβάνει τα ανατολικά παραλίμνια χωριά.