Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

υποχρέωση συμμορφώσεως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων

"Βασική συνέπεια των (τελεσίδικων) δικαστικών αποφάσεων είναι το «δεδικασμένο», που σημαίνει ότι η απόφαση δεν προσβάλλεται πλέον από ένδικα μέσα και η κρίση που διατυπώνεται σε αυτή δε μπορεί πλέον να αλλάξει και ότι τα διάδικα μέρη δεσμεύονται από την απόφαση του δικαστηρίου και είναι υποχρεωμένα να
συμμορφώνονται προς αυτήν.
Ομοίως, και όταν διάδικο μέρος είναι η διοίκηση (το ελληνικό Δημόσιο) ιδρύεται υποχρέωση συμμορφώσεως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων και μάλιστα πηγάζουσα από την υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος. Η εν λόγω διάταξη επιτάσσει συγκεκριμένα μετά μάλιστα και τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 που κατέστησε την υποχρέωση αυτή γενική και καθολική (πριν υπήρχε υποχρέωση συμμόρφωσης μόνο στις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ):  «Η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται προς τις δικαστικές αποφάσεις. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής γεννά ευθύνη για κάθε αρμόδιο όργανο, όπως νόμος ορίζει. Νόμος ορίζει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της διοίκησης».
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι υποχρέωση συμμορφώσεως δεν έχει μόνο η διάδικη διοικητική αρχή ή το διάδικο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, αλλά λόγω της erga omnes ισχύος της ακυρωτικής κρίσης του διοικητικού δικαστηρίου η διοίκηση στο σύνολό της και συνεπώς και οι διοικητικοί φορείς που δεν ήταν διάδικοι. Η υποχρέωση συμμορφώσεως περιλαμβάνει κατά περίπτωση θετική ενέργεια ή αποχή από κάθε ενέργεια που αντιτίθεται στα κριθέντα ζητήματα από το διοικητικό δικαστήριο. Στην πράξη η συμμόρφωση της διοίκησης δεν είναι ούτε πρόθυμη ούτε πλήρης, αλλά παρατηρούνται φαινόμενα αμέλειας και κωλυσιεργίας.
Για αυτό υπήρξε η συνταγματική πρόβλεψη περί ειδικού νόμου που να ρυθμίζει τον τρόπο ελέγχου και εξαναγκασμού της στη συμμόρφωση αυτή. Ο εκτελεστικός νόμος του άρθρου 95 παρ.5 του Συντάγματος περιλαμβάνεται στις διατάξεις των άρθρων 1 έως 3 του ν. 3068/2002 (ΦΕΚ Α΄ 274/14-11-2002) «Συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις, προαγωγή των δικαστών των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων στο βαθμό του συμβούλου Επικρατείας και άλλες διατάξεις» και άρχιζε να εφαρμόζεται για τις αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του, ήτοι μετά την 14-11-2002 (άρθρο 6 ν. 3068/2002).
Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ως άνω εκτελεστικού νόμου «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου έχουν υποχρέωση να συμμορφώνονται χωρίς καθυστέρηση προς τις δικαστικές αποφάσεις και να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που επιβάλλονται για την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής και για την εκτέλεση των αποφάσεων. η υποχρέωση αυτή ισχύει και γα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα οποία ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο».
Δικαστικές αποφάσεις είναι κατά την έννοια του ως άνω νόμου όλες οι αποφάσεις των διοικητικών, πολιτικών, ποινικών και ειδικών δικαστηρίων που παράγουν υποχρέωση συμμόρφωσης ή είναι εκτελεστές κατά τις οικείες δικονομικές διατάξεις και τους όρους που κάθε απόφαση τάσσει. Δεν είναι δικαστικές αποφάσεις κατά την έννοια του νόμου αυτού και δεν εκτελούνται οι εκτελεστοί τίτλοι που αναφέρονται στις περιπτώσεις των εδαφίων γ'-ζ' της παρ.2 του άρθρου 904 ΚΠολΔ πλην των κηρυχθεισών εκτελεστών αλλοδαπών δικαστικών αποφάσεων.
Η αρμοδιότητα για τη λήψη των προβλεπόμενων στο νόμο αυτόν μέτρων για τη συμμόρφωση της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις ανατίθεται σε τριμελές Συμβούλιο: α) του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου, αν πρόκειται για αποφάσεις αυτού, β) του Συμβουλίου της Επικρατείας, αν πρόκειται για αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού, (των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των λοιπών ειδικών δικαστηρίων), γ) του Αρείου Πάγου, αν πρόκειται για αποφάσεις των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων όλων των βαθμίδων και δ) του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αν πρόκειται για
αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού, ε) των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των λοιπών ειδικών δικαστηρίων, αν πρόκειται για αποφάσεις αυτών. Το τριμελές συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο του οικείου Δικαστηρίου και δύο μέλη του.
Με εξαίρεση τις αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και της Ολομέλειας του οικείου ανώτατου δικαστηρίου, στο τριμελές συμβούλιο δεν μετέχουν οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση, για την οποία κινείται η διαδικασία συμμόρφωσης της διοίκησης, εκτός αν είναι αδύνατη η συγκρότησή του από άλλους δικαστές.
Το αρμόδιο τριμελές συμβούλιο, εάν μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου διαπιστώσει καθυστέρηση, παράλειψη ή άρνηση συμμόρφωσης ή πλημμελή συμμόρφωση προς τα κριθέντα με δικαστική απόφαση, καλεί την αρχή που υποχρεούται σε συμμόρφωση να εκθέσει μέσα σε ένα μήνα τις απόψεις της και να υποβάλει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της. Ακολούθως, αν μετά τη σχετική έρευνα, διαγνώσει ότι η καθυστέρηση, παράλειψη ή άρνηση συμμόρφωσης ή η πλημμελής συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση είναι αδικαιολόγητη, καλεί την υπόχρεη προς συμμόρφωση αρχή να συμμορφωθεί προς την απόφαση μέσα σε εύλογη προθεσμία που το ίδιο ορίζει και η οποία δεν μπορεί να υπερβεί το τρίμηνο. Η προθεσμία αυτή, αν κατά την κρίση του συμβουλίου συντρέχει σπουδαίος λόγος, μπορεί να παραταθεί μία μόνο φορά. Σε περίπτωση καταψηφιστικής απόφασης με αντικείμενο χρηματική παροχή, η αίτηση του διοικούμενου υποβάλλεται μόνο όταν η αναγκαστική εκτέλεση που επιχείρησε ο δικαιούχος απέβη άκαρπη ή είναι φανερό ότι θα απέβαινε άκαρπη.
Αν η αρχή που υποχρεούται σε συμμόρφωση δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση μέσα στην ταχθείσα προθεσμία, το τριμελές συμβούλιο βεβαιώνει τη μη συμμόρφωση της διοίκησης προς τη δικαστική απόφαση και προσδιορίζει ένα χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί στον ενδιαφερόμενο, ως κύρωση για τη μη συμμόρφωση της διοίκησης προς τη δικαστική απόφαση (βλ. 8/2012 ΣΤΕ (ΣΥΜΒ), 8/2011 ΑΠ (ΣΥΜΒ), 9/2011 ΑΠ (ΣΥΜΒ), 27/2010 ΕΣ (ΠΡΑΞΗ - ΤΜ.I), 1/2009 ΑΠ (ΣΥΜΒ), 1/2007 ΣΤΕ (ΣΥΜΒ), 8/2012 ΣΤΕ (ΣΥΜΒ), 8/2011 ΑΠ (ΣΥΜΒ), 9/2011 ΑΠ (ΣΥΜΒ), 27/2010 ΕΣ(ΠΡΑΞΗ-ΤΜ.I), 2/2009 ΑΠ (ΣΥΜΒ).
Κριτήρια για τον καθορισμό του ποσού αυτού είναι η φύση και η σημασία της διαφοράς για την οποία εκδόθηκε η μη εκτελούμενη απόφαση, οι συνθήκες της μη συμμόρφωσης και οι συνέπειές της για το πρόσωπο του θιγομένου, η χρονική της διάρκεια και ο αποτρεπτικός χαρακτήρας της κύρωσης. Εάν μετά την επιβολή της χρηματικής κύρωσης η διοίκηση εξακολουθεί να μην συμμορφώνεται προς τη δικαστική απόφαση, μπορεί μετά από επανάληψη της οριζόμενης στο άρθρο αυτό διαδικασίας να επιβληθεί από το τριμελές συμβούλιο και νέα χρηματική κύρωση. Η απόφαση του τριμελούς συμβουλίου με την οποία προσδιορίζεται το χρηματικό ποσό ως κύρωση σε βάρος της διοίκησης εκτελείται κατά τις οικείες περί εντάλματος πληρωμής διατάξεις. Η είσπραξη του ποσού αυτού μπορεί να επιτευχθεί και με αναγκαστική εκτέλεση κατά του δημοσίου. Το ποσό καταλογίζεται στο Υπουργείο, τον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης ή το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στο οποίο υπάγεται η αρχή που δεν συμμορφώθηκε.

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Noam Chomsky,«οι 10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών»

Το κείμενο «οι 10 στρατηγικές χειραγώγησης των μαζών» κυκλοφορεί μαζικά στο Διαδίκτυο σε διάφορες γλώσσες και αποδίδεται στον αμερικανό φιλόσοφο Noam Chomsky. Στις αρχές του 2010, μεταφράζεται και στα ελληνικά, δημοσιεύεται σε πολλά μπλόγκς και οι αναρτήσεις και τα likes δίνουν και παίρνουν. Το συγκεκριμένο κείμενο σε χρόνο ρεκόρ ανακηρύσσεται σ’ ένα από τα πιο δημοφιλή κείμενα της παγκόσμιας μπλογκόσφαιρας.

1. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ
Το θεμελιώδες στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου είναι η στρατηγική της απόσπασης της προσοχής που έγκειται στην εκτροπή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και τις αποφασισμένες από τις οικονομικές και πολιτικές ελίτ αλλαγές μέσω της τεχνικής του κατακλυσμού συνεχόμενων αντιπερισπασμών και ασήμαντων πληροφοριών.
«Διατηρήστε την προσοχή του κοινού αποσπασμένη, μακριά από τα αληθινά κοινωνικά προβλήματα, αιχμάλωτη θεμάτων που δεν έχουν καμία σημασία. Διατηρήστε το κοινό απασχολημένο, τόσο πολύ ώστε να μην έχει καθόλου χρόνο για να σκεφτεί – πίσω στο αγρόκτημα, όπως τα υπόλοιπα ζώα» (απόσπασμα από το κείμενο: Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

2. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΛΥΣΕΩΝ
Αυτή η μέθοδος καλείται επίσης «πρόβλημα-αντίδραση-λύση». Δημιουργείται ένα πρόβλημα, μια προβλεφθείσα «κατάσταση» για να υπάρξει μια κάποια αντίδραση από τον κόσμο, με σκοπό αυτός ο ίδιος να ορίσει τα μέτρα που η εξουσία θέλει να τον κάνει να δεχτεί. Για παράδειγμα: Αφήνεται να ξεδιπλωθεί και να ενταθεί η αστική βία ή οργανώνονται αιματηρές επιθέσεις που αποσκοπούν στο να απαιτήσει ο κόσμος νόμους ασφαλείας και πολιτικές εις βάρος της ελευθερίας. Ή ακόμα: Δημιουργούν μία οικονομική κρίση ώστε να γίνει αποδεκτή ως αναγκαίο κακό η υποχώρηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

3. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Για να γίνουν αποδεκτά τα διάφορα απαράδεκτα μέτρα, αρκεί η σταδιακή εφαρμογή τους, λίγο λίγο, επί συναπτά έτη. Κατά αυτόν τον τρόπο επιβλήθηκαν τις δεκαετίες του ΄80 και ΄90 οι δραστικά νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (νεοφιλελευθερισμός): ανύπαρκτο κράτος, ιδιωτικοποιήσεις, ανασφάλεια, ελαστικότητα, μαζική ανεργία, μισθοί που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τόσες αλλαγές που θα είχαν προκαλέσει επανάσταση αν είχαν εφαρμοστεί μονομιάς.
4. Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ
Ένας άλλος τρόπος για να γίνει αποδεκτή μια αντιλαϊκή απόφαση είναι να την παρουσιάσουν ως «επώδυνη και αναγκαία», εξασφαλίζοντας τη συγκατάβαση του λαού τη δεδομένη χρονική στιγμή και εφαρμόζοντάς τη στο μέλλον. Είναι πιο εύκολο να γίνει αποδεκτή μια μελλοντική θυσία απ’ ό,τι μία άμεση. Κατά πρώτον επειδή η προσπάθεια δεν καταβάλλεται άμεσα και κατά δεύτερον επειδή το κοινό, η μάζα, πάντα έχει την τάση να ελπίζει αφελώς ότι «τα πράγματα θα φτιάξουν στο μέλλον» και ότι οι απαιτούμενες θυσίες θα αποφευχθούν. Αυτό δίνει περισσότερο χρόνο στο κοινό να συνηθίσει στην ιδέα των αλλαγών και να τις αποδεχτεί με παραίτηση όταν φτάσει το πλήρωμα του χρόνου.
5. ΑΠΕΥΘΥΝΣΗ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Η πλειονότητα των διαφημίσεων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό χρησιμοποιούν λόγο, επιχειρήματα, προσωπικότητες και τόνο της φωνής, όλα ιδιαίτερα παιδικά, πολλές φορές στα όρια της αδυναμίας, σαν ο θεατής να ήταν μικρό παιδάκι ή διανοητικά υστερημένος.Όσο περισσότερο θέλουν να εξαπατήσουν το θεατή τόσο πιο πολύ υιοθετούν έναν παιδικό τόνο. Γιατί; «Αν κάποιος απευθύνεται σε ένα άτομο σαν αυτό να ήταν 12 χρονών ή και μικρότερο, αυτό λόγω της υποβολής είναι πολύ πιθανό να τείνει σε μια απάντηση ή αντίδραση απογυμνωμένη από κάθε κριτική σκέψη, όπως αυτή ενός μικρού παιδιού» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).
6. ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ
Η χρήση του συναισθήματος είναι μια κλασική τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί βραχυκύκλωμα στη λογική ανάλυση και στην κριτική σκέψη των ατόμων. Από την άλλη, η χρήση των συναισθημάτων ανοίγει την πόρτα για την πρόσβαση στο ασυνείδητο και την εμφύτευση ιδεών, επιθυμιών, φόβων, καταναγκασμών ή την προτροπή για ορισμένες συμπεριφορές.
7. Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Κάντε το κοινό να είναι ανήμπορο να κατανοήσει τις μεθόδους και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και τη σκλαβιά του… «Η ποιότητα της εκπαίδευσης που δίνεται στις κατώτερες κοινωνικές τάξεις πρέπει να είναι η φτωχότερη και μετριότερη δυνατή, έτσι ώστε το χάσμα της άγνοιας μεταξύ των κατώτερων και των ανώτερων κοινωνικών τάξεων να είναι και να παραμένει αδύνατον να γεφυρωθεί» (βλ. Αθόρυβα όπλα για ήρεμους πολέμους).

8. ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑ
Προωθήστε στο κοινό την ιδέα ότι είναι της μόδας να είσαι ηλίθιος, χυδαίος και αμόρφωτος…
9. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΝΟΧΗΣ
Κάντε τα άτομα να πιστέψουν ότι αυτά και μόνον αυτά είναι ένοχα για την κακοτυχία τους, εξαιτίας της ανεπάρκειας της νοημοσύνης τους, των ικανοτήτων ή των προσπαθειών τους.Έτσι, τα άτομα αντί να εξεγείρονται ενάντια στο οικονομικό σύστημα, υποτιμούν τους εαυτούς τους και νιώθουν ενοχές, κάτι που δημιουργεί μια γενικευμένη κατάσταση κατάθλιψης, της οποίας απόρροια είναι η αναστολή της δράσης… Και χωρίς δράση, δεν υπάρχει επανάσταση.
10. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΑΥΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ
Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, η ταχεία πρόοδος της επιστήμης έχει δημιουργήσει ένα αυξανόμενο κενό μεταξύ των γνώσεων του κοινού και εκείνων που κατέχουν και χρησιμοποιούν οι κυρίαρχες ελίτ. Χάρη στη βιολογία, στη νευροβιολογία και στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, το σύστημα έχει επιτύχει μια εξελιγμένη κατανόηση των ανθρώπων, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το σύστημα έχει καταφέρει να γνωρίζει καλύτερα τον «μέσο άνθρωπο» απ’ ό,τι αυτός γνωρίζει τον εαυτό του. Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σύστημα ασκεί μεγαλύτερο έλεγχο και μεγάλη εξουσία πάνω στα άτομα, μεγαλύτερη από αυτήν που τα ίδια ασκούν στους εαυτούς τους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Βόμβα ΣτΕ! Αντισυνταγματική η αποκρατικοποίηση της ΕΥΔΑΠ!


eydap

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με την υπ΄ αριθμ. 1906/2014 απόφασή της, έκρινε ότι το Σύνταγμα, με δύο άρθρα του, δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.
Αναλυτικά, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της Αθήνας, που ζητούσαν να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση με την οποία μεταβιβάστηκε, χωρίς αντάλλαγμα, από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου (36.245.240 μετοχές) της ΕΥΔΑΠ.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν τη μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας. Στην απόφαση σημειώνεται ότι ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της ΑΕ διά του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».
«Η κατ΄ ουσίαν μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη τη συνέχεια της εκ μέρους της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία» υπογραμμίζεται. Ακόμη, τονίζεται ότι «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχονται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό, διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας» και προστίθεται: «Συνίστανται, δε, οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση, που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω».
Επίσης, στη δικαστική απόφαση επισημαίνεται: «Αβεβαιότητα ως προς τη συνέχεια της παροχής προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφελείας με αυτόν τον βαθμό αναγκαιότητας, δεν συγχωρείται από το άρθρο 5 του Συντάγματος» ειδικότερα μετά το από 6.4.2001 ψήφισμα της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής και «κατοχυρώνει το δικαίωμα στην προστασία της υγείας, καθώς και στο άρθρο 21 παράγραφος 3, που ορίζει ότι το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών». Εξάλλου, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «η αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, του οποίου η διατήρηση είναι αναγκαία για να μη μετατραπεί η δημόσια επιχείρηση σε ιδιωτική, συνιστά παράβαση των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος».
Παράλληλα, με άλλη απόφαση της Ολομέλειας, απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη η αίτηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Τέλος, με άλλες αποφάσεις, απορρίφθηκαν αιτήσεις του Σωματείου Εργαζομένων Εταιρείας Υδρεύσεως- Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και κατοίκων της συμπρωτεύουσας. Οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, άλλες γιατί το καταστατικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν τους παρείχε το δικαίωμα και άλλες επειδή δεν νομιμοποιηθήκαν οι δικηγόροι τους.
olympia.gr

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Χειμαρρώδες ξέσπασμα του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ κατά της εφημερίδας “ΑΥΓΗ”

Ο Πειραιώς Σεραφείμ προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε εγκάθετοι, αγωνίζεστε για το γκρέμισμα της Ελληνορθοδοξίας»


Χειμαρρώδες ξέσπασμα του Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ κατά της εφημερίδας “ΑΥΓΗ” με αφορμή άρθρο αυτής εναντίον του με το οποίο τον κατηγορεί πως αντί να υποδεχθεί τους μεταφερθέντες λαθρομετανάστες στο λιμάνι του Πειραιά εκείνος υποδεχόταν την Τιμία Κάρα του Αγίου Ραφαήλ.  
“Διερωτώμαι εάν είσθε αφελείς ή εγκάθετοι και επιτρέψατέ μου να πιστεύω ότι μάλλον είστε εγκάθετοι (…) αγωνίζεσθε για το γκρέμισμα της ελληνορθοδοξίας όχι με το σλόγκαν του εβραιομασόνου Μαρξ ότι δήθεν «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» αλλά με την πλημμυρίδα των ισλαμιστών μεταναστών που θα μεταβάλλουν την εθνοτική σύσταση του τόπου και θα οδηγήσουν στην ουδετερόθρησκη Πολιτεία που ονειρεύεσθε” σχολίασε μεταξύ άλλων…
Προειδοποιεί μάλιστα το ΣΥΡΙΖΑ πως αν επικρατήσει το Ισλάμ θα έχει την τύχη των “τριών «ιεραποστόλων» του Μάο στο Ριάντ που είχαν την ανοησία να προπαγανδίσουν τον αθεισμό και που αποκεφαλίσθησαν ενώπιον του αλαλάζοντος πλήθους στην κεντρική πλατεία”Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής
:Προς Τον
Αξιότιμον Κύριον
Νικόλαον Φίλην
Διευθυντήν Εφημερίδος «Η ΑΥΓΗ»
Αγ. Κωνσταντίνου 12
104 31 ΑΘΗΝΑΑξιότιμε Κύριε Διευθυντά,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Δεν είμαι άδικος νομίζω εάν θεωρήσω ως εμπαθεστάτη την καταχώρησή Σας στο φύλλο της 14/5/2014, όπου κάτω από τον περιπαικτικό τίτλο «Ε, δεν είναι και όσιοι…» με εγκαλείτε για δήθεν απανθρωπία και σκληροκαρδία και αδιαφορία για «ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους στη θάλασσα. Αφού γι’ αυτούς (και για εμένα) είναι ”λαθραίοι’’ και δεν προορίζονται για προσκύνημα και ακριβές τελετές».
Ποιά είναι τα πραγματικά περιστατικά που κατά τη γνώμη Σας στοιχειοθετούν τα παραπάνω; Τα αναφέρετε στο δημοσίευμά Σας: «το πρωί της Δευτέρας έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά οι 32 διασωθέντες του τραγικού ναυαγίου της Σάμου οι οποίοι αφέθηκαν απλώς στην μοίρα τους αφού δεν βρέθηκε στο λιμάνι ούτε ένας κλητήρας του Υπουργείου για να υποδεχτεί τους πρόσφυγες… Το έργο της πολιτείας αντικατέστησαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Αυτό μάλλον εξηγείται από το γεγονός ότι ο Β. Μιχαλολιάκος… ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ βρίσκονταν στην λαμπρή τελετή υποδοχής του λειψάνου της τιμίας κάρας του οσίου Ραφαήλ…».
Επομένως αντί να υποδεχθώ τους αυτόκλητους επισκέπτες της χώρας μας που αγν0ούσα την μεταφορά τους στον Πειραιά για να τους παραλάβει η Σομαλική κοινότητα και που με το έτσι θέλω ένα ωραίο πρωινό παραβίασαν τα σύνορά μας πληρώνοντας χιλιάδες ευρώ στους δουλέμπορους Τούρκους και στο βαθύ Τουρκικό κράτος, που όπως αποκάλυψε η Τουρκική επιθεώρηση Aksyon τεύχ.1000/3.2.2014 και κατήγγειλα με το ανακοινωθέν της 20/3/2014, το οποίο επισυνάπτω, μεθοδικά με την μυστική Τουρκική υπηρεσία JΙΤΕΜ της Τουρκικής στρατοσυνοριοφυλακής ελέγχει όλο αυτό το βρώμικο παιχνίδι για την επίτευξη του σχεδιασμού του μουσουλμανικού τόξου που προωθεί με τεράστια κονδύλια η σουνιτική ναυαρχίδα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ για την ισλαμοποίηση της Ευρώπης, εγώ ο δήθεν απάνθρωπος κατά την εφημερίδα Σας υποδέχθηκα τους κατόπιν επισήμου προσκλήσεως της Μητροπόλεώς μας και παροχής των σχετικών αδειών υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προσελθόντας εκ της Ι. Μητροπόλεως Μυτιλήνης Σεβ. Μητροπολίτην κ. Ιάκωβον και τον συνοδόν του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτην κ. Ιάκωβον συνοδεύοντας την τιμίαν κάραν του Αγίου Ιερομάρτυρος Ραφαήλ του νεοφανούς, που θαυματουργικά μετά 400 χρόνια από το μαρτύριό Του κατόπιν θαυμασίων γεγονότων ανεκαλύφθη εις τον τόπον του μαρτυρίου Του και που ήρθε στον Πειραιά προς ευλογία και αγιασμό των πιστών.
Βεβαίως το γεγονός ότι ο μάρτυρας αυτός της Πίστεώς μας και του Γένους μας απεκεφαλίσθη με πριόνι από τους ομοπίστους των προστατευομένων Σας δεν Σας εμποιεί κανένα ενδιαφέρον, ούτε βέβαια το γεγονός που αποδεικνύει την αθεία Σας «πτώμα εξαίσιον» ότι 400 χρόνια μετά το μαρτύριό Του ο Ίδιος ενεφανίσθη σε πλήθος ανθρώπων της Λέσβου και απέδειξε την αλήθεια της Αναστάσεως και την αθανασία της ανθρωπίνης ψυχής και το σπουδαιότερο ότι η αρχαιολογική σκαπάνη επιβεβαίωσε πλήρως τις αποκαλύψεις του μάρτυρος.
Ασφαλώς όμοια δεν Σας προκαλεί περιέργεια το γεγονός που βρήκαν τόσες χιλιάδες ευρώ αυτοί οι δυστυχισμένοι Σομαλοί την στιγμή που με τα χρήματα αυτά στην πατρίδα τους θα ήταν δισεκατομμυριούχοι, ούτε βέβαια νομιμοποιείσθε να πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να μην αισθάνεται άφατη συμπόνοια και βαθύτατη λύπη και πόνο για τον αδόκητο θάνατο στα νερά του Αιγαίου των συντρόφων τους για τον οποίο οι ίδιοι ευθύνονται.
Διερωτώμαι όμως, εάν είσθε αφελείς ή εγκάθετοι και επιτρέψατέ μου να πιστεύω ότι μάλλον είστε εγκάθετοι διότι και νούν και ηλικίαν έχετε, αλλά μετά το γκρέμισμα του 70χρονου ιδεολογικού Σας εργοστασίου του υπαρκτού σοσιαλισμού, αγωνίζεσθε για το γκρέμισμα της ελληνορθοδοξίας όχι με το σλόγκαν του εβραιομασόνου Μαρξ ότι δήθεν «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» αλλά με την πλημμυρίδα των ισλαμιστών μεταναστών που θα μεταβάλλουν την εθνοτική σύσταση του τόπου και θα οδηγήσουν στην ουδετερόθρησκη Πολιτεία που ονειρεύεσθε.
Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακηρύξει πως θα επιτρέψει την ελεύθερη έλευση στην χώρα εκατομμυρίων μουσουλμάνων συγγενών των παρανόμως εισερχομένων στην χώρα. Κάνετε όμως, επιτρέψατέ μου να Σας ενημερώσω, ένα μεγάλο λάθος.
Υποτιμάτε το Ισλάμ και το φονταμενταλισμό του και νομίζετε ότι είναι διαχειρίσιμο μέγεθος όπως ο απόλυτα φιλελεύθερος χριστιανισμός που σέβεται την ελευθερία των προσώπων και που στηρίζεται στο «όστις θέλει», που διδάσκει να στρέφεις και την άλλη πλευρά στον ραπίζοντα και που αναγνωρίζει την αυτεξούσια βούληση ως ισόθεη πραγματικότητα.
Αν όμως πραγματωθούν οι σχεδιασμοί αυτοί θα μπορείτε κρατώντας τα κεφάλια στους ώμους Σας να διαφημίζετε δημοσίως το gay pride ή τον αθεισμό ή να ασκείτε κριτική στη σαρία και την ούμαή να περιπαίζετε την παιδεραστία καίτήν αιμομιξία του ψευδοπροφήτη Μωάμεθ που παντρεύτηκε 9 φορές και που η 7η γυναίκα του ήταν η σύζυγος του γιού του Ζαίντ και η 9η ήταν κοριτσάκι 7 ετών η Αισέ; Να είστε βέβαιοι ότι θα έχετε την τύχη του Salman Rusdie και των τριών «ιεραποστόλων» του Μάο στο Ριάντ που είχαν την ανοησία να προπαγανδίσουν τον αθεισμό και που αποκεφαλίσθησαν ενώπιον του αλαλάζοντος πλήθους στην κεντρική πλατεία.
Δεν συζητάμε βέβαια για το κτίριο που στεγάζεται η Αυγή γιατί αυτό θα εξαερωθεί από κάποιον φέρελπι «καμικάζι» που θα «εξαργυρώσει» το εξαερωμένο κτίριο της Αυγής με 9 μελανομάτες καλλονές και άπειρα ουρί στον παράδεισο του Ισλάμ!!!
Τέλος η Μητρόπολις την οποία διακονώ πένεται για να σιτίζει καθημερινώς 6000 συνανθρώπους μας στα 17 συσίτιά Της χωρίς να ερευνά το χρώμα, την φυλή, την θρησκεία ή την γλώσσα τους. Διερωτώμαι αν εσείς οι «ανθρωπιστές» έχετε να μας παρουσιάσετε μια ανάλογη δράση.
Μετά τιμής
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΕΠΙΣΥΝΑΨΗ
Πειραιεύς 20 Μαρτίου 2014
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Η εβδομαδιαία Τουρκική επιθεώρηση AKSΥON τευχ. 1000/3.2.2014 δημοσίευσε μία τρομακτική αποκάλυψη που επιβεβαιώνει κατά φοβερό τρόπο και αποκαλύπτει τον βρώμικο σχεδιασμό των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και της κυβέρνησής της για την εκπόρθηση και ισλαμοποίηση της Ευρώπης και της Ελλάδος. Η δήλωση στο παρελθόν του Τούρκου Πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ ότι δεν χρειάζεται πόλεμος με την Ελλάδα για την εκ νέου κατάκτησή της αλλά απλώς και μόνο η βαθμιαία και μεθοδευμένη αποστολή «τριών τεσσάρων εκατομμυρίων φανατικών μουσουλμάνων» για την δημογραφική της αλλοίωση και την εθνοτική της στρέβλωση υλοποιείται όπως αποδεικνύεται από το δημοσίευμα με τον καλύτερο τρόπο. Ταυτοχρόνως το νεοοθωμανικό όραμα του ΥΠΕΞ Τουρκίας κ. Νταβούτογλου που ενστρερνίζεται πλήρως το κυβερνόν κόμμα του Τ. Ερντογάν βρίσκει την καλύτερη πρακτική του εφαρμογή στις αποκαλύψεις της τουρκικής επιθεώρησης.
Δημοσιεύεται λοιπόν στο τεύχος που αναφέραμε ότι η μεγαλύτερη μυστική Τουρκική υπηρεσία JITEM της τουρκικής στατοσυνοριοφυλακής είναι αυτή που κατ’ εντολή και με την έγκριση του Τ. Ερτνογάν μεταφέρει σε καθορισμένες και ελεγχόμενες διαδρομές προς τις Τουρκικές ακτές του Αιγαίου και προς τον Έβρο και με πληρωμένους «υπαλλήλους»-δουλεμπόρους χιλιάδες μουσουλμάνους παράνομους μετανάστες προς τη χώρα μας με σκοπό την επίτευξη των σχεδιασμών του μουσουλμανικού τόξου που προωθεί με τεράστια κονδύλια η Σουνιτική ναυαρχίδα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ. Είναι εκπληκτικό το γεγονός που αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι η Τουρκική ακτοφυλακή δεν έχει κανένα δικαίωμα να επέμβει σε αυτές τις επιχειρήσεις της JITEM αλλά αντιθέτως έχει ρητές εντολές της τουρκικής κυβέρνησης να συνδράμει τις διαδικασίες και μάλιστα να προκαλεί «ατυχήματα» στην ακτογραμμή των χωρικών υδάτων της πατρίδος μας για να εξαναγκάζει τους Έλληνες λιμενοφύλακες να μεταβάλουν τις επιχειρήσεις αποτροπής εισόδου παρανόμων μεταναστών στην χώρα σε επιχειρήσεις διασώσεως κινδυνευόντων παρανόμων μεταναστών στην θάλασσα. Είναι τόσο αδίστακτοι δε ώστε για να δημιουργείται κλίμα συμπαθείας και να απομονώνονται φωνές εθνικού συναγερμού για την επιχειρούμενη επέλαση των Μουσουλμάνων καταληψιών της Χώρας που θα υλοποιήσουν το νεοοθωμανικό όνειρο να πνίγουν γυναίκες και παιδιά στα νερά του Αιγαίου αφού τους στοιβάζουν σε σαπιόβαρκες χωρίς σωσίβια και καμμία σχετική υποδομή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η αποκαλυπτική αυτή έρευνα της τουρκικής επιθεωρήσεως κάθε χρόνο περίπου 150.000 παράνομοι μετανάστες από πολλές μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της υποσαχάριας και Βόρειας Αφρικής που φθάνουν στην Τουρκία μόνο με την δήλωση της Μουσουλμανικής τους πίστεως συγκεντρώνονται από την JITEM και προωθούνται βάσει συγκεκριμένου προγράμματος και σχεδιασμού.
Το οργανωμένο αυτό κύκλωμα των μυστικών Τουρκικών υπηρεσιών και της Τουρκικής κυβέρνησης άρχισε να λειτουργεί κατά το δημοσίευμα από το 1993 και μετά το 2001 τα κύμματα των παρανόμων μεταναστών έγιναν κυριολεκτικά ποτάμι με σκοπό να πνίξουν την εθνική ομοιογένεια της Ελλάδος και να ισλαμοποιήσουν την Ευρώπη. Σημαντικό στρατηγείο της μυστικής τουρκικής υπηρεσίας JITEM που έχει την ευθύνη για την προώθηση στα Τουρκικά παράλια του Αιγαίου και την παράνομη διαπόρθμευση στην Ελλάδα βρίσκεται στην πόλη του Αιδινίου, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Σμύρνης. Εκεί καταστρώνονται τα τελικά σχέδια και τα μέσα προωθήσεως του δολίου αυτού σχεδιασμού της Σουνιτικής Τουρκίας.
Από το 2005 όπως απεκάλυψε ανώτατος πρ. αξιωματικός της Τουρκικής μυστικής υπηρεσίας JITEM στην τουρκική επιθεώρηση AKSYON όλη η επιχείρηση τελεί υπό την άμεση επιτήρηση του Τούρκου Πρωθυπουργού και για να θολώνονται τα νερά η Τουρκική διπλωματία έχει πάρει σαφείς εντολές να συκοφαντεί την χώρα μας στα διεθνή φόρα ότι δήθεν στην Ελλάδα διατηρούνται στρατόπεδα τρομοκρατών του ΠΚΚ και εκπαιδεύονται τρομοκράτες για να περάσουν στην Τουρκία σε μια παμπόνηρη εξίσωση της αποκαλυπτομένης πλέον εκστρατείας αλλοίωσης του πληθυσμού της χώρας μας και εξισλαμισμού της ορθόδοξης Ελλάδας και κατ’ επέκτασι της χριστιανικής Ευρώπης.
Το ίδιο οργανωμένο σχέδιο εφαρμόζεται από την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ με «εκτελεστές» τις ισλαμικές κυβερνήσεις της Λιβύης και της Τυνησίας που φρόντισαν να εγκαταστήσει το Σιωνιστικό λόμπυ της Δύσεως με κατεύθυνση τις ιταλικές ακτές και με εφαρμογή του ιδίου σχεδιασμού.
Εχω αποδείξει με συγκριτική μου μελέτη που κυκλοφορείται στο διαδίκτυο ότι το Ισλάμ αποτελεί πολιτικοστρατιοοικονομικό σύστημα και όχι ασφαλώς αποκάλυψη του Θεού ασύμβατο πλήρως με τις έννοιες του Ευρωπαικού κεκτημένου και της Δημοκρατίας και εκφραστικότατο για την επιβολή θρησκευτικού ολοκληρωτισμού και επομένως οι λογής λογής «χρήσιμοι ηλίθιοι» όπως τους αποκαλούν οι ίδιοι οι Μουσουλμάνοι που συνοδοιπορούν είτε αργυρώνητοι από το σουνιτικό μουσουλμανικό μπλόγκ, είτε ελαυνόμενοι από εμπάθεια κατά της Χριστιανικής των ταυτότητος και που αφελώς πιστεύουν ότι δυνάμει του δόγματος «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» γεμίζοντας την Ελλάδα τζαμιά του Ισλάμ με το ψευδοπρόταγμα του δήθεν ευρωπαικού ουμανισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου στα οποία ασφαλώς δεν ανήκουν η παραχώρηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εθνικής μας ιδιοπροσωπείας, θα «αποσκορακίσουν» επί τέλους την Ελληνορθοδοξία, θα βρεθούν με το μαχαίρι στο λαιμό όταν θα ξυπνήσουν από την παράκρουση στην οποία τελούν σήμερα.
Γιατί όλοι αυτοί δεν εκτιμούν την πραγματική ελευθερία που ο Χριστιανισμός επαγγέλεται και υλοποιεί καθημερινώς και για να τον γκρεμίσουν δίνουν ιθαγένεια με τον άθλιο νόμο Ραγκούση ή αναλύονται σε δάκρυα στα τηλεοπτικά παράθυρα για την δήθεν σκληροκαρδία των Ελλήνων συνοριοφυλάκων και μετά βέβαια τρώνε αδιατάρακτοι την «μπριζόλα» τους στο οβελιστήριο της επιλογής τους που απρόσκοπτα και αδιαμαρτύρητα λειτουργεί εν μέσω της Μ. Σαρακοστής. Γιά να δούμε όμως αν ο μη γένοιτο επιτρέψει ο Θεός για την πολλή μας κακότητα να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του σουνιτικού μπλόκ θα τολμούν όλοι αυτοί να παραβιάζουν την νηστεία του Ραμαζανίου και να διατηρούν τις κεφαλές των επί των ώμων των;
Τέλος οφείλω να συγχαρώ δημόσια τον εκλεκτό συναγωνιστή συγγραφέα Τουρκολόγο Δημοσιογράφο κ. Ν. Χειλαδάκη φίλο και αδελφό διότι ασχολήθηκε και παρουσίασε έντονα αυτό το τρομακτικής σημασίας θέμα.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

O ρόλος του πατέρα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού

Συγγραφέας: 
 Αποστολία Ντέκοβα, ψυχολόγος

Η συμβολή των γονιών τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, διότι εκείνοι τοποθετούν  τις πρώτες σταθερές βάσεις στην προσωπικότητα του.
Παλαιότερα κυριαρχούσε το μοντέλο το οποίο επιδίωκε  από τη μητέρα να αναλαμβάνει τη διαπαιδαγώγηση , τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών , ενώ ο πατέρας ήταν ταυτισμένος με την εικόνα του κουβαλητή , ήταν υπεύθυνος για την εισροή των υλικών αγαθών στην οικογενειακή εστία. Τα τελευταία χρόνια με τις νέες κοινωνικό-οικονομικές αλλαγές καθώς και με την είσοδο της γυναίκας στην αγορά εργασίας τα δεδομένα αυτά ανατράπηκαν και αποτέλεσε επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή του άντρα στα οικογενειακά δρώμενα. H συμμετοχή και  η ενεργή παρουσία και των δύο γονιών είναι ωφέλιμη για το παιδί  διότι  δέχεται διαφορετικά ερεθίσματα ανάλογα με το φύλο, τις προσωπικές αξίες και εμπειρίες του κάθε γονιού.
Η απουσία του πατέρα
Ο πατέρας μπορεί να λειτουργήσει ως εξισσοροπίστης στη μοναδική δυαδική σχέση που δημιουργείται από την πρώτη στιγμή της γέννησης ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί. Ο πατέρας  δηλαδή είναι πολύτιμος αρωγός ώστε να κοπεί ο  ομφάλιος λώρος που συνδέει τη μητέρα με  το παιδί. Η απουσία του πατέρα σ' αυτή τη δυαδική σχέση  αφήνει το παιδί σε μια σχέση προσκόλλησης με τη μητέρα  του.
Αυτό το γεγονός αργότερα  επηρεάζει τη ζωή του   και  του  δημιουργεί  ένα αίσθημα προσωπικής αδυναμίας και ανεπάρκειας. Για να μπορέσει ο πατέρας να παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή του παιδιού  χρειάζεται η μητέρα να του παραχωρήσει χώρο. Αν ο πατέρας αποκλειστεί από τη μητέρα, θα παραμείνει εξίσου αποκλεισμένος και από για το παιδί.
Ο πατέρας ως σύμβολο δύναμης και εξουσίας
Επίσης  η συμβολή του πατέρα είναι απαραίτητη διότι  προσφέρει ασφάλεια και προστασία , αφού  θεωρείται από  το παιδί σύμβολο δύναμης και εξουσίας. Η μορφή εξουσίας που συμβολίζει ο πατέρας είναι απαραίτητη για την κοινωνικοποίηση, την αυτονομία και τη ψυχική οργάνωση  του παιδιού. Η συχνή παρουσία του πατέρα  βοήθα το παιδί να   αποκτήσει  εμπιστοσύνη στον εαυτό του, η οποία του εξασφαλίζει τη δημιουργία υγιών σχέσεων με τους άλλους.
Ο πατέρας λύνει το οιδιπόδειο
Ο  ρόλος του πατέρα  στη προσχολική ηλικία είναι καθοριστικός για τη συναισθηματική  εξέλιξη του παιδιού διότι το βοηθά να λύσει το οιδιπόδειο σύμφωνα με τη Φροϋδική θεωρία.
Πατέρας και γιος
Γύρω στην ηλικία των 3-5 ετών το αγόρι αντιλαμβάνεται ότι η μητέρα του αγαπά τον πατέρα του,  επομένως για το παιδί ο πατέρας θεωρείται  αντίπαλος αφού διεκδικούν την αγάπη και τη στοργή της ίδιας γυναίκας. Προκειμένου να προφυλαχθεί από την πατρική επιθετικότητα θα αναγκαστεί να ταυτιστεί μαζί του και θα γίνει όπως ο πατέρας του.
Πατέρας και κόρη
Στα κορίτσια συμβαίνει κάτι ανάλογο, εκείνο επιθυμεί με τη σειρά του να υποκαταστήσει τη μητέρα της και να διεκδικήσει τον πατέρα της όμως τελικά η ιδέα αυτή εγκαταλείπεται και αργότερα το κορίτσι θα αναζητήσει ερωτικό σύντροφο ο οποίος θα μοιάζει με τον πατέρα της.
Οι συνέπειες από την έλλειψη του πατέρα σε αγόρια και κορίτσια
Η πατρική αποστέρηση έχει καταστροφικές  επιπτώσεις στη ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η απουσία του πατέρα  από τη ζωή του αγοριού παρεμποδίζει την ταυτοποίηση μαζί του, διαδικασία η οποία είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωσή της ταυτότητας του. Τα αγόρια συχνά για να μπορέσουν να  διαχειριστούν  τα συναισθήματα της απώλειας τους μπορεί να στρέψουν την επιθετικότητα τους προς τους άλλους και  να αναπτύξουν αντικοινωνική είτε παραπτωματική συμπεριφορά. Επίσης συχνά διακατέχονται  από ανασφάλεια και ανωριμότητα, έχουν  χαμηλή αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό , έχουν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους συνομήλικους του   και μπορεί να αναζητήσουν  πατρικά υποκατάστατα τα οποία συχνά παίρνουν λανθασμένη μορφή.
Ενώ αντιθέτως στα κορίτσια η έλλειψη του πατέρα δημιουργεί διαστρεβλωμένη εικόνα για το  αντρικό πρότυπο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στις σχέσεις τους με το άλλο  φύλο.  Τα κορίτσια  σε αντίθεση με τα αγόρια στρέφουν την επιθετικότητα τους προς τον εαυτό τους ,παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, νιώθουν φόβο εγκατάλειψης και απόρριψης  από το αντίθετο φύλο και αισθάνονται ενοχές όταν η σχέση τους δεν εξελίσσεται  σωστά παρόλο που μπορεί να μην ευθύνονται εκείνες. Αυτές   οι επιβλαβείς επιδράσεις συμβαίνουν όταν η απουσία του πατέρα είναι  είτε φυσική είτε  συναισθηματική είτε ο πατέρας είναι συναισθηματικά ασταθής απέναντι στο παιδί του με αποτέλεσμα να του δημιουργεί μια κατάσταση μόνιμης ανασφάλειας.  Αντιθέτως εάν η παρουσία του είναι αισθητή το παιδί μπορεί να αναπτύξει μια υγιής προσωπικότητα.

Αποστολία Ντέκοβα,

Η παγκόσμια αξιολόγηση της αμυντικής ισχύος το 2013-14

Γράφει ο Δρ Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης / Διεθνών Σχέσεων
 (Άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, τ. Μαΐου 2014)  
TopolΗ ισχύς αποτελεί σημαντικό στοιχείο της συμπεριφοράς των κρατών στο διεθνές σύστημα και καθορίζει, εν πολλοίς, τις διεθνείς σχέσεις. Είναι κατά συνέπεια αυτονόητο ότι, προκειμένου τα κράτη να επιβιώσουν, να ευημερήσουν, και να διασφαλίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, αναγκάζονται να επιζητούν την απόκτηση ισχύος, ενώ παράλληλα να παρακολουθούν την ισχύ των άλλων κρατών – καταρχήν των γειτονικών τους. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τους είναι η συνεχής αύξηση της ισχύος τους.
Αξιολογώντας την Στρατιωτική Ισχύ των Κρατών
Η εντυπωσιακές μεταβολές που συνέβησαν στο παγκόσμιο γεωστρατηγικό περιβάλλον κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, προκάλεσαν σημαντικές ανατροπές που είχαν επιπτώσεις στις ένοπλες δυνάμεις και την στρατιωτική ισχύ των κρατών, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες εθνικής ισχύος. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η στρατιωτική ισχύς των κύριων παικτών του διεθνούς συστήματος. Οι παραδοσιακές «μεγάλες δυνάμεις» υπέστησαν διαφοροποιήσεις ενώ νέες δυνάμεις αναδυθήκαν στο παγκόσμιο σύστημα. Επιπλέον, νέοι παράγοντες υπεισήλθαν στην αξιολόγηση της ισχύος που άλλαξαν τα δεδομένα σε σχέση κυρίως προς την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.
armedForcesΗ αντίληψη περί των γνωστών ως «ασύμμετρων απειλών» δεν έμεινε μόνο στον χώρο των μη κρατικών δρώντων, κατά βάση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά είχε εφαρμογή και σε πολεμικές συρράξεις. Ως ασύμμετροι πόλεμοι μπορούν να χαρακτηρισθούν τόσο ο εν εξελίξει πόλεμος στο Αφγανιστάν όσο και εκείνος του Βιετνάμ των δεκαετιών 1960-70. Αλλά και στη Συρία εμφανίζεται επίσης ξεκάθαρα το πώς σχετικά μικροί αριθμοί μαχητών μπορούν να διεξαγάγουν επιτυχημένες στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ισχυρότερων και ανώτερων δυνάμεων.
Ωστόσο, το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεων κάθε κράτους, τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα, η ισχύς πυρός γενικότερα εξακολουθούν να είναι άκρως σημαντικά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δυνατότητα μιας χώρας να προβάλει ισχύ βασίζεται κατά μεγάλος μέρος στις στρατιωτικές της δυνατότητες.  Ακόμα και σε ότι αφορά τις πολιτικές και διπλωματικές δράσεις εξωτερικής πολιτικής, είναι πρόδηλο ότι η στρατιωτική ισχύς αποτελεί το κύριο «επιχείρημα» και παρέχει διπλωματικά όπλα.
Η ιστοσελίδα GlobalFirepowerαξιολόγησε τις χώρες παγκοσμίως και συνέταξε σχετικό κατάλογο 106 χωρών σύμφωνα με την στρατιωτική τους ισχύ, βασιζόμενη σε πολλαπλούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η δύναμη του προσωπικού, το συνολικό εργατικό δυναμικό, η οικονομία, καθώς και η διαθεσιμότητα στρατηγικών συστημάτων. Ειδικότερα, για την αξιολόγηση και τη σύνταξη του καταλόγου χρησιμοποιήθηκαν 50 παράγοντες μέσω των οποίων καθορίζεται η Ισχύς κάθε κράτους. Ο τρόπος αξιολόγησης που χρησιμοποιήθηκε δίνει τη δυνατότητα ώστε μικρά, τεχνολογικά προοδευμένα, κράτη να ανταγωνίζονται μεγαλύτερα κράτη αλλά με χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης. Μέσα από τις διαδικασίες αυτές οι συντάκτες του καταλόγου εκτιμούν ότι αυτός αποδίδει με αντικειμενικότητα την εικόνα της συμβατικής στρατιωτικής ισχύος κάθε χώρας.
Επισημαίνεται ότι οι κύριοι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη είναι οι εξής:
  • Η Γεωγραφία, υπό την έννοια της μορφής της χώρας (θαλάσσια, νησιωτική, περίκλειστη), της θέσης της στον χάρτη, της έκτασης, του μήκους των συνόρων και των ακτών της, του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης της, κλπ.(βλ. σχετικά άρθρο του γράφοντος στο ΑΜΥΝΑ & ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ, τ. Οκτ 2011: «Η Γεωγραφία ως παράγων ισχύος»).
  • Τα Οπλικά Συστήματα ξηράς, θαλάσσης και αέρος κάθε χώρας, τόσο από πλευράς αριθμού όσο και από πλευράς ποιότητας και σύγχρονης τεχνολογίας,
  • Η Οικονομία (ΑΕΠ, εμπορικές συναλλαγές, έλλειμμα, χρέος, βιομηχανία, κλπ.),
  • Φυσικοί πόροι της κάθε χώρας, ως χρήστη και ως παραγωγού,
  • Δυνατότητες υποστήριξης (εμπορικός στόλος, δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, αεροδρόμια, λιμάνια)
Οι 20 πρώτες χώρες του καταλόγου είναι κατά σειρά:
  1. Ηνωμένες Πολιτείες,
  2. Ρωσία,
  3. Κίνα,
  4. Ινδία,
  5. Ηνωμένο Βασίλειο,
  6. Γαλλία,
  7. Γερμανία,
  8. Τουρκία,
  9. Νότια Κορέα,
  10. Ιαπωνία,
  11. Ισραήλ,
  12. Ιταλία,
  13. Αίγυπτος,
  14. Βραζιλία,
  15. Πακιστάν,
  16. Καναδάς,
  17. Ταϊβάν,
  18.  Πολωνία,
  19. Ινδονησία,
  20. Αυστραλία.
Μερικές διαπιστώσεις Τα στοιχεία που προήλθαν από την αξιολόγηση των 106 χωρών οδηγούν σε κάποιες συνοπτικές διαπιστώσεις, για τις πρώτες 11 από αυτές:
  • Ηνωμένες Πολιτείες: Με αμυντικό προϋπολογισμό 621 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρά της περικοπές συνεχίζουν να δαπανούν περισσότερα χρήματα για την άμυνα από ότι όλες μαζί οι επόμενες 10 στον κατάλογο χώρες. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ΗΠΑ από πλευράς συμβατικής στρατιωτικής ισχύος είναι ο στόλος των 19 αεροπλανοφόρων σε σύγκριση με τα 12 αεροπλανοφόρα που υπάρχουν υπάρχουν στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό επιτρέπει της ΗΠΑ να έχουν παρουσία και προκεχωρημένες βάσεις επιχειρήσεων οπουδήποτε και να επιτυγχάνουν προβολή ισχύος σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον διαθέτουν μακράν τα περισσότερα αεροσκάφη από οποιαδήποτε χώρα, τεχνολογία αιχμής σε κάθε τομέα των ενόπλων δυνάμεων και στο διάστημα και μία καλά εκπαιδευμένη δύναμη προσωπικού.
  • Ρωσία: Δύο δεκαετίες μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία αναδύεται εκ νέου διεκδικώντας μια θέση ως μεγάλη δύναμη. Ο αμυντικός της προϋπολογισμός έχει τριπλασιασθεί από το 2008, φθάνοντας σήμερα τα 76,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ  αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% περισσότερο στην επόμενη τριετία. Το υπό τα όπλα προσωπικό της ανέρχεται σε 766.000. Διαθέτει περίπου 15.500 άρματα μάχης, την μεγαλύτερη δύναμη αρμάτων στον κόσμο, αν και στην πλειονότητα παλαιών τύπων.  Ομοίως η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός των Ρώσων στρατιωτών δεν έχει φθάσει ακόμη σε επίπεδο ανάλογο εκείνου των ΗΠΑ.
  • Κίνα: Η πολυπληθέστερη χώρα της υφηλίου έχει εισέλθει σε μια πολιτική μαζικών στρατιωτικών δαπανών, με αύξηση 12,2% της δαπάνες κατά το παρελθόν έτος. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας που βρίσκεται στα 126 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και ανεπισήμως θα μπορούσε να είναι υψηλότερος, προκαλεί ανησυχίες στην περιοχή της Ασίας καθώς οι προσπάθειες της Κίνας να προβάλει την ισχύ της στην περιοχή δημιουργούν αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις της στα θαλάσσια σύνορα με την Ιαπωνία και με της Φιλιππίνες. Το μέγεθος του κινεζικού στρατού φθάνει στον ιλιγγιώδη αριθμό των  2.285.000 με μία πρόσθετη δυνατότητα 2.300.000 εφέδρων.
  • Ινδία: Αυξάνει συνεχώς της αμυντικές της δαπάνες σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και βελτίωσης των δυνατοτήτων της. Εκτιμάται ότι σήμερα η Ινδία ότι δαπανά 46 δισεκατομμύρια, και μάλλον μέχρι το 2020 θα καταστεί τέταρτη στη λίστα των υψηλότερων δαπανών. Είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πολεμικού υλικού παγκοσμίως. Επιπλέον η Ινδία διαθέτει βαλλιστικού πυραύλους με βεληνεκές ικανό να προσβάλει το Πακιστάν ή το μεγαλύτερο μέρος της Κίνας.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Ο αμυντικός προϋπολογισμός της βρίσκεται στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Η.Β. σχεδιάζει την μείωση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεών της κατά 20% μέχρι το 2018, με μικρότερες περικοπές στο Βασιλικό Ναυτικό και την Αεροπορία (RAF). Παρά ταύτα επιδιώκει την προβολή δύναμης παγκοσμίως. Το Βασιλικό Ναυτικό σχεδιάζει να θέσει σε υπηρεσία το 2020 το αεροπλανοφόρο  HMSQueenElizabeth, το οποίο θα μεταφέρει 40 αεροσκάφη F-35B.
  • Γαλλία: Το 2013 πάγωσε τις στρατιωτικές της δαπάνες ενώ μία ακόμα περικοπή κατά 10% αφορούσε την εξασφάλιση χρημάτων προκειμένου να διατεθούν στην απόκτηση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Η Γαλλάι δαπανά ετησίως 43 δισεκατομμύρια δολάρια, που όμως αντιστοιχούν σε ένα χαμηλό ποσοστό του ΑΕΠ της, της τάξης του 1,9%. Παρά τη μείωση του αμυντικού της προϋπολογισμού, η Γαλλία διατηρεί υψηλή ικανότητα προβολής ισχύος παγκοσμίως, με σημαντικές αναπτύξεις δυνάμεων στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, το Τσαντ, το Μάλι, τη Σενεγάλη και σε άλλα σημεία της γης.
  • Γερμανία: Είναι προφανές ότι η στρατιωτική δύναμη της Γερμανίας υπολείπεται της οικονομικής της δύναμης στην παγκόσμια σκηνή. Τελευταίως η Γερμανία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ της ανατολικής Ευρώπης ενώ επίσης έχει περισσότερο σημαντικό ενεργό ρόλο διεθνώς στον στρατιωτικό τομέα. Η χώρα δαπανά 45 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την άμυνα. Διατηρεί μόνο 183.000 προσωπικό, με άλλες 145.000 προσωπικό εφεδρείας.
  • Τουρκία: Ο αμυντικές της δαπάνες που φθάνουν τα 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια αναμένεται να αυξηθούν εντός 2014 κατά 9,4% έναντι του προϋπολογισμού του 2013. Η εν εξελίξει σύρραξη με την Συρία και ενδεχόμενες συγκρούσεις με τους Κούρδους του ΡΚΚ, αποτέλεσαν τους κύριους λόγους της αύξησης των δαπανών. The NATO member has contributed soldiers to various initiatives around the world.
  • Νότια Κορέα: Δύο κύριοι λόγοι έχουν επιβάλλει τελευατίως την αύξηση των αμυντικών της δαπανών: η αύξηση των εξοπλισμών των γειτόνων της Ιαπωνίας και Κίνας, και η μόνιμη απειλή εκ μέρους της Βόρειας Κορέας. Η Νότια Κορέα δαπανα 34 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα ετησίως. Η χώρα διατηρεί σχετικά μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις σε σχέση με το μικρό μέγεθός της. Το στρατιωτικό προσωπικό της ανέρχεται σε 640.000, το οποίο θεωρείται γενικά καλώς εκπαιδευμένο, με επιπλέον εφεδρεία που φθάνει τα 2.900.000. Από πλευρίς κύριων οπλικών συστημάτων, έχει 2.346 άρματα μάχης και 1.393 αεροσκάφη. Η αεροπορία της είναι η 6η μεγαλύτερης παγκοσμίως.
  • Ιαπωνία: Για πρώτη φορά στα τελευταία ένδεκα χρόνια η Ιαπωνία έχει προβεί σε αύξηση των αμυντικών δαπανών της ως αντίδραση στην αυξημένη αντιπαράθεση με την Κίνα. Επίσης, άρχισε την πρώτη της στρατιωτική επέκταση εδώ και 40 χρόνια, εγκαθιστώντας μια νέα στρατιωτική βάση σε μεμακρυσμένα νησιά της. Η χώρα δαπανά για την άμυνα 49,1 δισεκατομμύρια, έκτη σε παγκόσμια κλίμακα. Το στρατιωτικό της προσωπικό, που ανέρχεται σε 247.000, θεωρείται αρκώντας καλά εκπαιδευμένη.  Η αεροπορία της διαθέτει 1.595 αεροσκάφη (5η παγκοσμίως αεροπορική δύναμη), το δε ναυτικό της 131 σκάφη όλων των κατηγοριών. Είναι γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας περιορίζονται από ρήτρα ειρήνης που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμά της η οποία καθιστά παράνομο για τη χώρα να έχει επιθετικό στρατό.
  • Ισραήλ: Οι αμυντικές δαπάνες του είναι πολύ υψηλότερες εκείνων των γειτόνων του. Το 2009, το Ισραήλ δαπάνησε 18,7% του ΑΕΠ του για την άμυνα. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας ανέρχεται σε 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεγάλο ποσοστό του ποσού αυτού πηγαίνει στην αμυντική τεχνολογία. Ένα παράδειγμα αποτελεί το σύστημα IronDome, μια ασπίδα αντιπυραυλικής άμυνας η οποία μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους ή ρουκέτες που εκτοξεύονται κατά του ισραηλινού εδάφους από την πλευρά των παλαιστινιακών εδαφών. Το σύστημα πρόκειται να αντικατασταθεί από έναν πιο σύγχρονο το IronBeam, μια ασπίδα προστασίας με ακτινοβολία λέιζερ.
Συμπερασματικές σκέψεις
Η στρατιωτική ισχύς αποτελεί, ιστορικά, το μέτρο και τον δείκτη της εθνικής ισχύος. Η ήττα στον πόλεμο σηματοδοτεί την απώλεια, αν όχι το τέλος της ισχύος ενός κράτους, ενώ η στρατιωτική νίκη συνήθως αποτελεί τον προάγγελο της ανάδυσης νέων δυνάμεων. Όμως η στρατιωτική ισχύς είναι κάτι περισσότερο από απλή συγκέντρωση προσωπικού, υλικού και οπλικών συστημάτων. Η ηγεσία – σε συνδυασμό με τη στρατηγική – η πειθαρχία, το ηθικό και η κατάλληλη οργάνωση αποτελούν επίσης ζωτικά στοιχεία της.
Πολλές αναλύσεις αναφέρονται στις ένοπλες δυνάμεις ως παράγοντα ισχύος, και στη σημασία τους για την εκτίμηση της συνολικής ισχύος του κράτους. Συνήθως η στρατιωτική ισορροπία θεωρείται ως το κέντρο της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης. Οι περισσότερες αναλύσεις, ωστόσο, δεν είναι πλήρεις διότι, είτε είναι ακριβείς αλλά όχι ευρείες, είτε το αντίθετο. Μαθηματικά μοντέλα μάχης, για παράδειγμα, είναι ακριβή αλλά έχουν το χαρακτηριστικό ότι εστιάζουν μόνο στις δυνάμεις και το υλικό: πόσες μονάδες μάχης ή οπλικά συστήματα διαθέτει η κάθε πλευρά και πόσο καλά είναι τα υλικά μέσα της. Αντιθέτως, άλλες ευρύτερες εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψη θέματα όπως η στρατηγική, η τακτική, η εκπαίδευση, το φρόνημα, η στρατιωτική δραστηριότητα και η ηγεσία, καθώς φυσικά και το υλικό.
Μέσω της ισχύος τα κράτη, αφενός εξασφαλίζουν την ασφάλειά τους, απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία και ανάπτυξη, αφετέρου προωθούν τα συμφέροντά τους στο στρατηγικό περιβάλλον τους. Τούτο διότι οι διεθνείς σχέσεις δεν κρίνονται τόσο στο νομικό επίπεδο αλλά κυρίως στο επίπεδο του συσχετισμού δυνάμεων. Η εθνική ισχύς αποτελεί προϋπόθεση της συγκρότησης ουσιαστικής πολιτικής εθνικής άμυνας, η οποία, με τη σειρά της, οφείλει να αξιοποιεί και ταυτόχρονα να προστατεύει όλες τις παραμέτρους της εθνικής ισχύος.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ !!!

Προς:  τον Πρόεδρο της Κυβερνήσεως
 κ.κ. Αντώνη Σαμαρά
Μέγαρο Μαξίμου
 Ενταύθα

                                                   ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


                                                                                  Αθήνα, 9η Μαΐου  2014
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Παρακολουθώντας τη ομιλία σας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για την ανάγκη της Συνταγματικής αναθεωρήσεως, καθώς και τις προτάσεις σας, διαπίστωσα με λύπη την παντελή έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στους Στρατιωτικούς και την ανάγκη να περιληφθούν στο αναθεωρημένο Σύνταγμα.
Επιτρέψτε μου να λάβω το θάρρος να σας επισημάνω τις απαραίτητες αλλαγές και προσθήκες που πρέπει να συμπεριληφθούν στο αναθεωρημένο Σύνταγμα, όπως θα αναλύσω παρακάτω.
Το δε θάρρος που σας αναφέρω ανωτέρω, το άντλησα από την συνέντευξή  σας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, που δηλώσατε ότι «τους στρατιωτικούς τους έχω πάντα στη σκέψη μου».
Κύριε Πρόεδρε,
Οι στρατιωτικοί εκ της φύσεως του επαγγέλματός τους και εκ του προορισμού των Ε.Δ. προορίζονται για να διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε δεδομένες στιγμές επιχειρήσεων. Αυτό είναι ένας θεμιτός περιορισμός του δικαιώματος στη ζωή.
Ο τομέας των συνταγματικών δικαιωμάτων αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα, τόσο για το ίδιο το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού συχνά δικαιολογημένοι και καθ΄ όλα νόμιμοι περιορισμοί, του δημιουργούν λόγω ελλιπούς ενημέρωσης την αίσθηση του αδίκου ή του υπερβολικά αυστηρού, όσο και για τη διοίκηση, αφού περιορισμοί που παραδοσιακά επιβάλλονται ή διαφοροποιούν το προσωπικό των Ε.Δ. είτε μεταξύ των Κλάδων είτε μεταξύ ανδρών και γυναικών, είτε με τους υπόλοιπους πολίτες, που συνακόλουθα οδηγούν συχνά σε  μακρόχρονες και δαπανηρές, δικαστικές διαμάχες.
 Σύμφωνα με τη θεωρία των συνταγματικών δικαιωμάτων, ευμενέστερη ή δυσμενέστερη μεταχείριση μιας κατηγορίας πολιτών με βάση την ιδιότητά τους και μόνο, είναι επιτρεπτή μόνο εφόσον υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη. Αυτό σημαίνει ότι ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να εισάγει γενικές εξαιρέσεις εφόσον το Σύνταγμα δεν διακρίνει ή απλώς σιωπά.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται να θεσπιστούν στο αναθεωρημένο Σύνταγμα οι κάτωθι διατάξεις:
1. Στις ένοπλες δυνάμεις ισχύουν ιδιαίτεροι κανόνες όπως αυτοί προβλέπονται από τους ειδικούς νόμους και κανονισμούς.
2. Κατά το πρότυπο των δικαστών και των νομικών συμβούλων του ΝΣΚ να θεσμοθετηθεί η ύπαρξη των ειδικών μισθολογίων στα οποία πρέπει να ενταχθούν και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.
3. Να ενσωματωθεί το σώμα της Στρατιωτικής δικαιοσύνης στο υπουργείο δικαιοσύνης και να  περιοριστεί η αρμοδιότητα των Στρατοδικείων μόνο στα καθαρώς υπηρεσιακά ζητήματα.
4. Καθιέρωση ουσιαστικής μονιμότητας και για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων κατά το πρότυπο που ισχύει για τους Δ.Υ.
5.  Αναμόρφωση του δρακόντειου άρθρου 103 ΚΔΥ (Ν. 3528/2007) σχετικά με την αυτοδίκαια θέση σε αργία και των στρατιωτικών, προτείνεται η αργία να είναι πάντοτε δυνητική υπαγόμενη στην διακριτική ευχέρεια του οργάνου διορισμού.
Ευελπιστώ κύριε Πρόεδρε, ότι την γνώμη ημών ταύτην, ήτις είναι και γνώμη, είμαι βέβαιος περί τούτου, της μεγάλης πλειονότητος, σχεδόν της ολότητος του Στρατιωτικού προσωπικού, θα μελετήσει η κυβέρνηση μετά της δεούσης προσοχής. Βεβαιωθείτε δε ότι οι ανωτέρω προτάσεις είναι δημοκρατικές και θα φέρουν αλλαγές επί τα βελτίω.
Διατελώ μετά πάσης τιμής,
Παναγιώτης Δ. Σταμάτης
   Πλωτάρχης ε.α. ΠΝ